Plan: | Ontsluiting Heeswijk-Dinther Zuid |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1721.BPHeeswDinthZuid-vg01 |
Het bestemmingsplan is opgesteld conform de Standaard Vergelijkbare Bestemmingsplannen 2008 (SVBP2008). Hierin zijn regels opgenomen over onder andere de indeling van de planregels en de naamgeving van bestemmingen. De planregels kennen standaard vier hoofdstukken.
Hoofdstuk 1 Inleidende regels
Artikel 1: Begrippen
In dit artikel is een aantal begrippen verklaard die genoemd worden in de planregels. Dit artikel voorkomt dat er bij de uitvoering van het plan onduidelijkheden ontstaan over de uitleg van bepaalde regelingen.
Artikel 2: Wijze van meten
In dit artikel is bepaald hoe de voorgeschreven maatvoering in het plan gemeten moeten worden. Evenals de begripsbepalingen voorkomen de bepalingen inzake de wijze van meten interpretatieverschillen bij de toepassing van de planregels.
Hoofdstuk 2 Bestemmingsregels
Artikel 3 Agrarisch met waarden - Landschappelijke, cultuurhistorische en/of abiotische waarden
Voor een aantal gronden, dat uit het vigerende bestemmingsplan is overgenomen is de bestemming Agrarisch met waarden opgenomen. Binnen deze bestemming is ruimte voor de bestaande agrarische functies, maar ook voor het behoud, de versterking en ontwikkeling van landschappelijk waarden, droge en natte natuurwaarden en cultuurhistorische waarden.
Ten behoeve van natuurcompensatie is de bestemming Natuur opgenomen. Er zijn in de bestemmingsomschrijving verschillende natuurtypen aangegeven die binnen de bestemming toegestaan zijn. Daarnaast is binnen deze bestemming, ter bescherming van de aanwezige natuurwaarden, een omgevingsvergunningstelsel opgenomen. De vergunning wordt alleen verleend indien aangetoond kan worden dat de aanwezige natuurwaarden door de voorgenomen ingreep niet onevenredig aangetast worden.
Ten behoeve van de ontsluitingsweg is de bestemming Verkeer opgenomen. Binnen deze bestemming is ruimte voor de weg, maar ook voor bijbehorende voorzieningen zoals geluidwerende voorzieningen, voet- en fietspaden en bouwwerken ten behoeve van de begeleiding van het verkeer.
De door het plangebied stromende Aa heeft de bestemming Water - Watergang gekregen. Hierbij is ook aandacht voor natuurvriendelijke oevers. Daarnaast is in deze bestemming een tweetal aanduidingen opgenomen. Deze aanduidingen hebben betrekking op de ecologische verbindingszone en een natuurontwikkelingsgebied. De aangeduide gronden zijn mede bestemd voor de bescherming, instandhouding en ontwikkeling van de ecologische verbindingszone en natuur (ontwikkeling).
Ten behoeve van de door het plangebied lopende rioolleiding is de dubbelbestemming Leiding - Riool opgenomen.
Artikel 8, Artikel 9 Waarde - Archeologie 1, 2
Ten behoeve van de in het plangebied aanwezige archeologische waarden zijn de dubbelbestemmingen Waarde - Archeologie 1 en 2 opgenomen. De regelingen in deze bestemmingen komen grotendeels met elkaar overeen. Het verschil zit in het beschermingsregime. In de bestemming Waarde - Archeologie 1 is opgenomen dat werkzaamheden die strekken over een oppervlakte van 100 m² of meer en dieper dan 40 cm beneden maaiveld omgevingsvergunningplichtig zijn. Bij Waarde - Archeologie 2 is deze grens groter en zijn werkzaamheden die strekken over een oppervlakte groter dan 250 m² en dieper dan 40 cm reiken, vergunningplichtig.
Artikel 10 Waarde - Natte natuurparel
Ten behoeve van de bescherming van de aanwezige natte natuur waarden is de dubbelbestemming Waarde - Natte natuurparel opgenomen. Voor een aantal werken, geen bouwwerken zijnde, en werkzaamheden is een omgevingsvergunning verplicht.
Artikel 11 Waterstaat - Waterkering
Ter bescherming van de waterkering is deze dubbelbestemming opgenomen. Bouwen mag alleen als de waterkering daardoor niet in gevaar komt. Vooraf moet dan ook advies ingewonnen worden bij de waterbeheerder.
Artikel 12 Waterstaat - Waterstaatkundige functie
Ten behoeve van het beekherstel van de Aa is deze dubbelbestemming opgenomen.
Hoofdstuk 3 Algemene regels
Artikel 13 Anti-dubbeltelregel
De anti-dubbeltelregel voorkomt dat dezelfde gronden meermaals in aanmerking mogen worden genomen bij het verlenen van (verschillende) vergunningen, waardoor bebouwingsmogelijkheden onbedoeld kunnen worden verruimd. Het opnemen van deze regel is verplicht op grond van de Wro.
Artikel 14 Algemene bouwregels
In de algemene bouwregels is opgenomen dat het niet toegestaan is om een terrein of bouwperceel dusdanig te bebouwen dat daardoor op een aangrenzend terrein een toestand zou ontstaan die niet meer in overeenstemming met de planregels is. Mocht er reeds een dergelijke situatie bestaan, dan mag deze situatie voortgezet worden, maar mag de afwijking niet worden vergroot.
Artikel 15 Algemene gebruiksregels
In dit artikel is opgenomen welke soorten gebruik (van gronden en gebouwen) als strijdig gebruik wordt gezien.
Artikel 16 Algemene aanduidingsregels
In de algemene aanduidingsregels zijn regels opgenomen in het kader van reconstructiewetzone extensiveringsgebied. Verder is een bepaling opgenomen over de ecologische verbindingszone en het natuurontwikkelingsgebied.
Artikel 17 Algemene afwijkingsregels
In de algemene afwijkingsregels is een aantal kleine afwijkingen opgenomen. Voor deze kleine, vaak ondergeschikte veranderingen hoeft geen nieuw bestemmingsplan opgesteld te worden, maar kan middels een binnenplanse afwijking worden gewerkt.
Artikel 18 Algemene wijzigingsregels
Burgemeester en wethouders zijn bevoegd het bestemmingsplan te wijzigingen indien het gaat om kleine wijzigingen zoals een bestemmingsgrens opschuiven.
Hoofdstuk 4 Overgangs- en slotregels
In dit artikel is het overgangsrecht zoals dat is opgenomen in het Bro overgenomen.
In dit laatste artikel van het bestemmingsplan is de officiële naam van het bestemmingsplan opgenomen.