Plan: | Ontsluiting Heeswijk-Dinther Zuid |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1721.BPHeeswDinthZuid-vg01 |
Wettelijk kader/inleiding
In verband met de uitvoerbaarheid van het bestemmingsplan dient onderzoek verricht te worden naar de (te verwachten) bodemkwaliteit in het plangebied door het raadplegen van beschikbare bodemgegevens. Een nieuwe bestemming mag pas worden toegekend als is aangetoond dat de bodem geschikt is (of geschikt te maken is) voor de nieuwe of aangepaste bestemming. Daar waar sprake is van herbestemmen van bestaande situaties kan een diepgaand inzicht in de bodemsituatie vooraf achterwege blijven.
Bij bouwactiviteiten is ook in het kader van de omgevingsvergunning onderzoek naar de kwaliteit van de bodem benodigd. Bouw kan pas plaatsvinden als de bodem geschikt is (of geschikt is gemaakt) voor het beoogde doel. Daarom dient bij iedere nieuwe bouwactiviteit de bodemkwaliteit door middel van onderzoek in beeld te worden gebracht. De bodemonderzoeken voor eventuele nieuwe (vervangende) bouwactiviteiten mogen niet te oud zijn en moeten een vastgestelde informatiekwaliteit bieden. Indien aan die voorwaarden niet kan worden voldaan, dient aanvullend onderzoek plaats te vinden. Wanneer uit het onderzoek blijkt dat de bodem niet geschikt is voor het beoogde doel, dient vóór aanvang van de bouwwerkzaamheden een bodemsanering te worden uitgevoerd om de bodem wel geschikt te maken, of dient de omgevingsvergunning te worden geweigerd.
Onderzoek (vooronderzoek bodem, 16 april 2012, Royal Haskoning)
Bodemkwaliteitskaart
In december 2011 is de nieuwe bodemkwaliteitskaart voor de regio Noordoost Brabant opgeleverd. Het onderzoeksgebied valt binnen het beheergebied van deze bodemkwaliteitskaart.
Het onderzoeksgebied is voor zowel de boven- als de ondergrond ingedeeld in het homogene deelgebied 'Buitengebied'. Grond die vrijkomt in het onderzoeksgebied wordt op basis van de gegevens in de bodemkwaliteitskaart ingedeeld in de categorie 'Natuur en landbouw'. Grond die wordt toegepast in het onderzoeksgebied moet voldoen aan de kwaliteit AW2000. Grond afkomstig uit de bodemkwaliteitszone 'Buitengebied' is vrij toepasbaar in deze zone.
Reeds uitgevoerde onderzoeken
De kwaliteit van de waterbodem van de Aa is niet opgenomen in de bodemkwaliteitskaart.
Ter plaatste van het aan te leggen wegtracé is een beperkt aantal bodemonderzoeken uitgevoerd. In afbeelding 5.5 staan het toekomstig wegtracé en de locaties van bekende bodemonderzoeken aangegeven. Voor de locaties 1 en 2 is via Bodemloket.nl aanvullende informatie over de bodemkwaliteit opgevraagd.
Locatie 1: Boterweg 1, Heeswijk-Dinther
Op deze locatie is in 1997 door Econsultancy BV een bodemonderzoek uitgevoerd. Het onderzoek is uitgevoerd naar aanleiding van het Besluit ondergrondse opslagtanks (BOOT). In dit onderzoek zijn geen aanwijzingen gevonden voor bodemverontreiniging als gevolg van de aanwezigheid van een ondergrondse brandstoftank.
Locatie 2: Laverdonk 3, Heeswijk-Dinther
In 2007 is door Inpijn-Blokpoel een bodemonderzoek op deze locatie uitgevoerd. Op basis van de informatie in het Globis-systeem van de Provincie Noord-Brabant moet worden geconcludeerd dat er een aanvullend verkennend onderzoek noodzakelijk is om de bodemkwaliteit op deze locatie vast te stellen. Er zijn geen gegevens vermeld over de aard van de mogelijke verontreiniging.
Afbeelding 5.4 Overzicht uitgevoerde onderzoeken (Bron: www.Bodemloket.nl d.d. 9 maart 2012)
Ten behoeve van de herinrichting van het beekdal van de Aa zijn in 2012 twee (water)bodemonderzoeken opgeleverd.
Waterbodemonderzoek ter plaatse van rivier de Aa tussen de Kilsdonkseweg en Avensteinstraat te Heeswijk-Dinther
Ten behoeve van de herinrichting wordt over een lengte van circa 1.900 meter de Aa gedempt. Het in dit onderzoek onderzochte gedeelte van de Aa is gelegen te Heeswijk-Dinther tussen de Kilsdonkseweg en de Avensteinstraat.
Onderzochte waterbodemmonsters worden ingedeeld in de kwaliteitsklassen A en B. Dit betekent dat de waterbodem mag worden toegepast op het land als bodemkwaliteitsklasse industrie. Verspreiding van de waterbodem over de direct aangrenzende percelen is niet voor alle deeltrajecten toegestaan.
Uit de analyseresultaten blijkt dat er verhoogde concentraties zware metalen, PAK, minerale olie en PCB worden aangetroffen.
Verkennend bodemonderzoek tussen de Kilsdonkseweg en Avensteinstraat te Heeswijk-Dinther
In dit onderzoek zijn twee deelgebieden ten behoeve van de voorgenomen herinrichting onderzocht. Alleen deelgebied B is voor de aanleg van de verbindingsweg interessant.
Zintuiglijk zijn tijdens de uitvoer van de veldwerkzaamheden geen bijzonderheden die duiden op een mogelijke verontreiniging in de bodem waargenomen.
Chemische analyses van de bodemmonsters tonen aan dat de bodem plaatselijk licht verontreinigd is met cobalt, cadmium, kwik, barium, lood, zink en PCB. Geen van deze verontreinigingen geven aanleiding tot nader onderzoek.
In het grondwater zijn licht verhoogde concentraties barium aangetoond. Ook deze concentraties geven geen aanleiding tot het uitvoeren van een vervolg onderzoek.
Het volledige onderzoek is opgenomen in Bijlage 6.
Conclusie
Op grond van bekende informatie over het gebruik van de locatie in het verleden en het heden en de bodemkwaliteit kan worden geconcludeerd dat er geen reden is om aan te nemen dat de locatie verdacht is op het voorkomen van bodemverontreiniging. Er hoeft in het kader van het bestemmingsplan dan ook geen nader onderzoek uitgevoerd te worden. Op het moment dat er grondwerkzaamheden uitgevoerd gaan worden, dient op dat moment een verkennend bodemonderzoek uitgevoerd te worden.