direct naar inhoud van 5.2 Gevolgen voor milieu
Plan: Woning Prinsenpolderstraat 65
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1719.1bp11prinsenpolder-vg01

5.2 Gevolgen voor milieu

5.2.1 Bodemkwaliteit

Op grond van de jurisprudentie is een bodemonderzoek vereist indien sprake is van een ruimte waar per dag gedurende meer dan 2 uur mensen verblijven. Het betreft hier onder andere woningen, kantoorruimtes en (zorg)instellingen. Daarnaast is een bodemonderzoek vereist indien uit de bodemkwaliteitskaart blijkt dat sprake is van een verontreinigde situatie.

Op basis van huidig en historisch gebruik is bij de gemeente geen indicatie bekend die ter plaatse zou kunnen wijzen op enige vorm van bodemverontreiniging. De locatie is onverdacht. De initiatiefnemer zal in het kader van de aan te vragen bouwvergunning opdracht geven voor het uitvoeren van een verkennend bodemonderzoek, waarin de hypothese 'onverdachte locatie' onderzocht zal worden.

5.2.2 Luchtkwaliteit

Het Besluit luchtkwaliteit uit 2005 bevat kwaliteitsnormen voor onder meer zwaveldioxide, lood, stikstofdioxide en stikstofoxiden. Het bepaalt dat gemeenten en provincies de lokale luchtkwaliteit in kaart brengen en daarover rapporteren. Als grenswaarden uit het besluit zijn of naar verwachting worden overschreden, moeten maatregelen getroffen worden. Het nieuwe besluit was nodig omdat een groot aantal bouwprojecten en bestemmingsplannen werden stilgelegd door uitspraken van de Raad van State. Het Besluit luchtkwaliteit 2005 geeft meer armslag dan het vorige besluit om ruimtelijke plannen die gevolgen hebben voor de luchtkwaliteit uit te voeren.

Het landelijk beleid ten aanzien van luchtkwaliteit is door gemeente Drimmelen uitgewerkt in de Rapportage Luchtkwaliteit Gemeente Drimmelen, die in 2005 is opgesteld door SRE Milieudienst Eindhoven. De conclusie van deze rapportage luidt dat geen overschrijdingen worden geconstateerd van de stoffen waarvoor in het Besluit luchtkwaliteit 2005 grenswaarden zijn opgenomen.

Het splitsen van het perceel Prinsenpolderstraat 65 en realiseren van een vrijstaande woning op het zuidelijke perceelsgedeelte brengt geen wezenlijke veranderingen op het gebied van luchtkwaliteit met zich mee voor het perceel en de omgeving. De regelgeving inzake luchtkwaliteit vormt derhalve geen beperking en aanvullende maatregelen ter verbetering van de luchtkwaliteit ter plaatse zijn niet noodzakelijk. Na afronding van de werkzaamheden kan door het aanbrengen van beplanting de luchtkwaliteit ter plaatse een positieve impuls krijgen.

5.2.3 Milieuzonering

Milieuzonering beoogt een voldoende ruimtelijke scheiding tussen enerzijds milieubelastende bedrijven en anderzijds milieugevoelige gebieden aan te brengen. In het algemeen wordt door het aanbrengen van een zonering tussen bedrijvigheid en woonbebouwing de overlast ten gevolge van de bedrijfsactiviteiten zo laag mogelijk gehouden.

Het gebruik als burgerwoning van de nieuw te bouwen woning wordt niet aangemerkt als een milieubelastende activiteit. Er is geen sprake van een emissiepunt of belasting van het milieu door uitstoot van ammoniak of stank.

Het gebruik als burgerwoning kan wel aangemerkt worden als een milieugevoelige activiteit. In de directe omgeving staan diverse burgerwoningen, zodat de afstand van milieugevoelige functies ten opzichte van (agrarische) bedrijven in de omgeving niet wijzigt door het voorliggende verzoek. In de directe omgeving zijn geen agrarische bedrijven gevestigd.

5.2.4 Licht

De splitsing van het perceel en het realiseren van een vrijstaande woning zal niet leiden tot een toename van de lichtbelasting voor de directe omgeving. Buitenverlichting wordt slechts beperkt toegepast en zal evenmin leiden tot overlast voor omwonenden.

De lantaarnpalen die langs de Prinsenpolderstraat staan leiden tot een aanzienlijk grotere lichtuitstraling dan de nieuwe woning. Door het gebruik van tijdschakelaars en bewegingsensoren kan het lichtgebruik verminderd worden. Het aanbrengen van beplanting kan eventuele lichthinder voor de omgeving nog verder verminderen.

5.2.5 Geluid

De Prinsenpolderstraat betreft een met klinkers verharde weg binnen de bebouwde kom, waar een maximumsnelheid van 30 km per uur van kracht is. De afstand van de voorgevel van de nieuw te bouwen woning tot de weg bedraagt circa 5 meter. Deze afstand komt overeen met de afstand van het merendeel van de woningen langs de Prinsenpolderstraat. Bij de nieuw te bouwen woning wordt vanzelfsprekend gebruik gemaakt van moderne materialen en technieken, bijvoorbeeld dubbel glas en dakisolatie. De geluidsbelasting van de weg voor de bewoners van de nieuwe woning zal mede hierdoor beperkt zijn.

Vanwege de met andere aan de Prinsenpolderstraat gelegen woningen vergelijkbare afstand van de voorgevel tot de weg en het toepassen van moderne geluidwerende materialen bij de nieuwbouw zal de geluidsbelasting van de weg beperkt zijn. Het uitvoeren van een akoestisch onderzoek wordt niet nodig geacht.

5.2.6 Externe veiligheid

Het Besluit externe veiligheid inrichtingen en de bijbehorende Regeling externe veiligheid inrichtingen zijn op 27 oktober 2004 in werking getreden. Het Besluit legt veiligheidsnormen op aan bedrijven die een risico vormen voor personen buiten het bedrijfsterrein, bijvoorbeeld rondom chemische fabrieken, lpg-tankstations en spoorwegemplacementen waar goederentreinen met gevaarlijke stoffen rangeren. Gezien de aard van het voorgenomen gebruik is het Besluit externe veiligheid inrichtingen niet van toepassing. De werkzaamheden omvatten niet het gebruik, de opslag of het vervoer van gevaarlijke stoffen. Ook ontstaan bij de werkzaamheden geen gevaarlijk rest- of afvalstoffen.

Ook in de directe omgeving zijn geen inrichtingen gelegen waarop het Besluit externe veiligheid inrichtingen van toepassing is. De locatie is niet gelegen binnen het beïnvloedingsgebied van bronnen waarmee bij het beoordelen van het aspect externe veiligheid rekening moet worden gehouden. De nieuwbouw van een vrijstaande woning aan de Prinsenpolderstraat heeft geen invloed op de externe veiligheid.

5.2.7 Duurzaam bouwen

Duurzaam bouwen is een manier van bouwen waarbij de milieu- en gezondheidseffecten ten gevolge van het bouwen en de gebouwde omgeving tot een minimum worden beperkt. Dit betekent bouwen met respect voor het milieu en de gezondheid. Huizen worden steeds duurzamer en energiezuiniger gebouwd. Ze zijn goed geïsoleerd, hebben een zuinig verwarmingssysteem en bij de bouw is aandacht besteed aan materiaalkeuze. Duurzame materialen zijn materialen die het liefst eindeloos herwinbaar zijn, dichtbij huis gevonden worden, zo weinig mogelijk de natuur aantasten, weinig productie-energie vergen, weinig of geen afval opleveren en herbruikbaar zijn. Bij het bouwen van de nieuwe woning worden zoveel mogelijk duurzame materialen toegepast. Uiteraard wordt voldaan aan alle eisen met betrekking tot duurzaamheid die in het Bouwbesluit zijn opgenomen. Het toepassen van maatregelen op het gebied van duurzame energie wordt in de ontwerpfase nader onderzocht.