direct naar inhoud van 4.9 Voorzieningen (inclusief zorg en onderwijs)
Plan: Structuurvisie ''Moerdijk 2030''
Status: vastgesteld
Plantype: gemeentelijke structuurvisie
IMRO-idn: NL.IMRO.1709.SVMoerdijk2030-0401

4.9 Voorzieningen (inclusief zorg en onderwijs)

afbeelding "i_NL.IMRO.1709.SVMoerdijk2030-0401_0007.jpg"

Voorzieningen

Door het benoemen van de verschillende zones van de gemeente en de visie daarop, wordt de identiteit van de in deze zones liggende kernen mede bepaald. De typering van de verschillende kernen draagt bij aan het bepalen van de koers van iedere kern. De grootte, ligging en typering bepalen samen het voorzieningenniveau en de specialisatie van de verschillende kernen, zoals in het schema hiernaast is weergegeven.

Zevenbergen vormt de hoofdkern van de gemeente met een regionaal voorzieningenniveau met niet-dagelijkse voorzieningen en grootschalige accommodaties. Fijnaart is een subkern met het westelijk deel van de gemeente als verzorgingsgebied en heeft dagelijkse en enkele niet-dagelijkse voorzieningen en grootschalige accommodaties. Klundert is een subkern en heeft daarnaast op recreatie georiënteerde voorzieningen. Willemstad en Standdaarbuiten hebben een lokaal voorzieningenniveau en daarnaast op recreatie georiënteerde voorzieningen. Alle overige kernen hebben, zoals eerder aangegeven, minimaal de volgende basisvoorzieningen:

  • basisonderwijs;
  • voorschoolse voorzieningen (peuterspeelzaalwerk);
  • buitensportfaciliteiten;
  • een ruimte met een openbare ontmoetingsfunctie.

Bij het investeren in voorzieningen wordt opgetrokken met woningcorporaties, (lokale) ondernemers die tegenwoordig ook in maatschappelijk vastgoed investeren, en met de regio. Commerciële functies worden zoveel mogelijk geconcentreerd. Supermarkten worden bij voorkeur in de centra van de kernen gesitueerd; dit komt de levendigheid en leefbaarheid ten goede. De gemeente zal hierop sturen, maar zal niet actief overgaan tot verplaatsing. Ook onderwijs-, sport- en zorgfuncties worden in beginsel ruimtelijk geclusterd. Echt stedelijke voorzieningen, zoals bijvoorbeeld een schouwburg, zijn te vinden in steden buiten de gemeentegrenzen.

Onderwijs

Naast op basisonderwijs in iedere kern, wordt ingezet op de realisatie van volwaardig voortgezet onderwijs in Zevenbergen. Samen met de buurgemeenten heeft Moerdijk in 2030 een breed vervolg-/beroepsonderwijsaanbod (MBO en HBO) dat aansluit op de regionale en lokale arbeidsmarkt. Daarom wordt ingezet op goede (fiets- en openbaar vervoer)verbindingen voor scholieren vanuit de verschillende kernen naar Zevenbergen en kernen in de buurgemeenten. Ook hier hebben vanuit de 3-O-gedachte de komende jaren ontwikkelingen plaats door intensievere samenwerking tussen onderwijs en ondernemers, bijvoorbeeld in de vorm van een onderwijscampus op het Zeehaven- en Industrieterrein Moerdijk.

Zorg

Het thema 'Zorg' uit de Stategische Visie moet nog een ruimtelijk en inhoudelijke vertaling krijgen: hoe moet de verspreiding van zorgvoorzieningen over de gemeente ingezet worden en welke voorzieningen moeten aangeboden worden? Te denken valt aan steunpunten voor ouderen, consultatiebureaus en/of paramedische zorg (fysiotherapie en apotheek). De zorgaanbieders zijn hierin een belangrijke partner. Uitgangspunt is en blijft dat passende zorg in 2030 voor iedereen - jong en oud - bereikbaar is. In de kleine kernen kan dit bijvoorbeeld in de vorm van een mobiele zorgfunctie en/of bezorgdiensten aan huis. Naast zorg op maat in een aantal kernen zijn goede verbindingen tussen de kleinere kernen en de grotere kernen in de gemeente en met de steden in de omgeving aanwezig. Het vervoer van en naar verzorgingskernen zal worden geoptimaliseerd. In Zevenbergen is in elk geval 24-uurs-verpleging mogelijk. Ziekenhuizen zijn gesitueerd op beperkte afstand buiten de gemeentegrenzen, zoals in Dordrecht, Breda en Roosendaal. Bovendien zet de gemeente in op de bouw van levensloopbestendige woningen en zorgwoningen.