direct naar inhoud van 4.10 Duurzaamheid en externe veiligheid
Plan: Structuurvisie ''Moerdijk 2030''
Status: vastgesteld
Plantype: gemeentelijke structuurvisie
IMRO-idn: NL.IMRO.1709.SVMoerdijk2030-0401

4.10 Duurzaamheid en externe veiligheid

Ambitieniveau duurzaamheid

Moerdijk heeft een hoog ambitieniveau op het gebied van duurzaamheid. De gemeente profileert zich als een duurzame gemeente en zet daartoe in op drie pijlers: economische duurzaamheid, ecologische duurzaamheid en sociale duurzaamheid. In de Strategische Visie zijn hiervoor verschillende doelstellingen geformuleerd (zie paragraaf 2.2). In een op te stellen Nota Duurzaamheid (die momenteel wordt voorbereid) zullen de gemeentelijke ambities nader worden aangeduid, mede op basis van de ruimtelijke kaders die de structuurvisie bepaalt. De gemeente zet op veel verschillende manieren in op het opwekken van schone en duurzame energie, hergebruik van reststromen (waar het Havenschap overigens al mee bezig is op het Zeehaven- en Industrieterrein Moerdijk) en/of het besparen van energie, waarvan een aantal zeer relevant is voor de ruimtelijke structuurvisie. Duurzaamheid in de agrarische sector zal een onderdeel zijn in de Nota Duurzaamheid. Na vaststelling van deze nota wordt de structuurvisie waar nodig aangepast aangaande de verschillende duurzaamheidsaspecten. Zo ook voor windenergie: het gemeentelijk beleid met betrekking tot windenergie zal eveneens worden geactualiseerd in de op te stellen Nota Duurzaamheid en de uitkomsten worden na vaststelling opgenomen in de structuurvisie. Vooralsnog wordt in de structuurvisie echter aangesloten bij het vigerende gemeentelijk windenergiebeleid zoals beschreven in paragrafen 2.5.6 en 3.10 van deel B(de onderbouwing) van de structuurvisie).

Integrale benadering duurzaamheid

De gemeente streeft een integrale benadering van duurzaamheid na. Zo wordt bijvoorbeeld ingezet op:

  • het opwekken van zonne-energie op daken binnen bedrijfsterreinen en nieuwbouwwijken; ook de agrarische sector kan hierin een rol spelen;
  • het stimuleren van de agrarische sector om te innoveren: transformatie/anticipatie op bijvoorbeeld biobased economy;
  • het in alle opzichten duurzaam maken van nieuwe woningen, conform het convenant Duurzaam bouwen;
  • het innovatief duurzaam maken van het LPM en de beide glastuinbouwcomplexen;
  • sociale duurzaamheid, waaronder het bevorderen van overleg en afstemming tussen de 3 O's (onderwijs, (lokale) ondernemers en overheid) wat moet leiden tot een goede woon-, werk- en leefomgeving in Moerdijk. Dit klimaat trekt mensen en bedrijven, wat ruimtelijk tot uiting kan komen in economische draagkracht en vraag/behoefte naar bijvoorbeeld meer woningbouw en vestiging van nieuwe bedrijven.

Ambitieniveau externe veiligheid en overige milieuaspecten

Externe veiligheid op het Zeehaven- en Industrieterrein Moerdijk is belangrijk. In de gemeente wordt in beginsel een scheiding aangebracht van kwetsbare en risicovolle activiteiten. Nieuwe risicovolle activiteiten zijn in principe alleen mogelijk in daarvoor aangewezen zoekgebieden. Zoekgebieden voor de vestiging van nieuwe inrichtingen/bedrijven die onder het Besluit externe veiligheid inrichtingen (hierna: Bevi) en/of het Besluit risico's zware ongevallen (hierna: Brzo) vallen, met uitzondering van LPG-stations, liggen op het Zeehaven- en Industrieterrein Moerdijk. De invloedsgebieden van sommige bedrijven zijn dermate groot, dat ze kwetsbare bestemmingen overlappen. Bij nieuwe ontwikkelingen is het van belang dat het veiligheidsniveau in beeld wordt gebracht en goed gemotiveerd wordt waarom een situatie acceptabel is of niet.

De milieuhinder van infrastructuur en mobiliteit wordt zoveel mogelijk teruggedrongen. Dit kan door diverse maatregelen te treffen. Nader onderzoek zal moeten uitwijzen waar dit wenselijk en haalbaar is. De toepassing van milieuvriendelijke vervoersvormen kan hieraan ook bijdragen. De milieubelasting kan ook worden verminderd, met behoud of toename van werkgelegenheid, door het uitplaatsen en clusteren van bedrijven. Van belang daarbij is dat het Zeehaven- en Industrieterrein Moerdijk efficiënt, duurzaam en op een voor de omgeving verantwoorde wijze wordt gebruikt. Een plafond voor het transport over de rijkswegen, spoorwegen en vaarwegen is reeds door het ministerie van Infrastructuur en Milieu in het zogenaamde Basisnet ingesteld. Binnen het invloedsgebied van zowel bedrijven en buisleidingen als wegen worden nieuwe bestemmingen die specifiek bedoeld zijn voor beperkt- of niet-zelfredzame personen, zoals kinderdagverblijven, verpleeg- en verzorgingshuizen en dergelijke, zoveel mogelijk geweerd.

Bij het ontwikkelen van plannen in de gemeente Moerdijk wordt nu slechts incidenteel rekening gehouden met de gezondheidseffecten daarvan. Met het instrument gezondheidseffectscreening (hierna: GES) is dit wel mogelijk. Mogelijke effecten op de gezondheid door bijvoorbeeld industrie, verkeer, landbouw of veeteelt worden met GES in kaart gebracht. De door inwoners 'beleefde' gezondheid wordt hiermee niet gemeten. Om deze reden is in 2005 in Moerdijk een milieubelevingsonderzoek (in vijf kernen) uitgevoerd. Het milieubelevingsonderzoek is inmiddels opgenomen in de gezondheidsenquĂȘte voor volwassenen van de GGD.

Bovengenoemde uitgangspunten zullen worden uitgewerkt in een op te stellen Beleidsnota Externe Veiligheid.