direct naar inhoud van 3.3 Recreatieve zones langs het water
Plan: Structuurvisie ''Moerdijk 2030''
Status: vastgesteld
Plantype: gemeentelijke structuurvisie
IMRO-idn: NL.IMRO.1709.SVMoerdijk2030-0401

3.3 Recreatieve zones langs het water

Water heeft een belangrijke rol gespeeld in de ontstaansgeschiedenis van de gemeente Moerdijk. Dat is nog steeds zichtbaar in het landschap met zijn dijken en kreekrestanten (zie ook de volgende paragraaf). De gemeente heeft echter langs de randen de sterkste relatie met het water; ze is er aan drie zijden door begrensd: in het noorden door het Hollandsch Diep, in het westen door het Volkerak en in het zuiden door de Mark/Dintel. Het doel is in de periode tot 2030 de van oudsher innige relatie met het water te versterken. Het water moet beter beleefbaar worden.


In de zone langs het weidse Hollandsch Diep en Volkerak, waar ook de belangrijkste cultuurhistorische waarden van de gemeente liggen (forten, vestingstadjes Willemstad en Klundert), moet worden ingezet op versterking van de recreatie. Dit dient te gebeuren met respect voor het landschap. Zowel de binnendijkse als de buitendijkse gebieden kunnen beter voor recreanten toegankelijk worden gemaakt. Er kunnen verbindingen worden gecreƫerd en er moet aandacht zijn voor verblijfsrecreatie. Meer intensieve (verblijfs)recreatieve voorzieningen kunnen een plek krijgen in dit gebied, mits ze zeer zorgvuldig worden ingepast in en bijdragen aan de ontwikkeling van het landschap.

De zone langs de Mark/Dintel is veel kleinschaliger van aard. Het riviertje ligt vaak onopvallend in het landschap tussen de smalle uiterwaarden en de dijken. Door kleinschalige landschappelijke en recreatieve ingrepen kan het water beter beleefbaar worden gemaakt en de recreatieve waarde worden versterkt.