direct naar inhoud van 5.2 Milieuzoneringen en externe veiligheid
Plan: Kloosterlaan 2
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1709.Kloosterlaan2-0401

5.2 Milieuzoneringen en externe veiligheid

Milieuzoneringen

In verband met de geplande oprichting van een woning op het perceel aan Kloosterlaan 2 te Langeweg is door AGEL adviseurs op 11 november 2010, onderzoek gedaan naar de ruimtelijke milieuzonering van gevestigde bedrijven en bedrijfsmatige activiteiten, welke in de nabijheid van het plangebied zijn gesitueerd. De resultaten van dit onderzoek zijn opgenomen in de rapportage 'Onderzoek milieuzonering bedrijven en externe veiligheid Kloosterlaan 2 te Langeweg' d.d. 11 november 2010, met kenmerk 20090392, Definitief 03. Deze onderzoeksrapportage is als separate bijlage aan het plan toegevoegd.

In de navolgende tabel is een overzicht gegeven van de relevante bedrijfslocaties, de milieucategorisering en de zoneringsafstanden, welke aan de bedrijfsactiviteiten zijn verbonden. Daarnaast is de daadwerkelijke afstand van de activiteiten tot de grens van het plangebied weergegeven. Hierbij is tevens opgenomen of er sprake is van een overschrijding van de zoneringsafstand(en) en of bij ontwikkeling van het plangebied sprake zal zijn van een beperking van de volledige ontplooiing van de bedrijfsvoering van de genoemde bedrijfsmatige activiteiten. De geplande woningontwikkeling ter plaatse van het plangebied mag geen beperkende invloeden hebben op de bedrijfsvoering van de omliggende bedrijven, zodat deze voldoende zekerheid hebben om hun activiteiten duurzaam binnen aanvaardbare voorwaarden te kunnen blijven uitoefenen. Anderzijds dient in het kader van een goede ruimtelijke ordening ter plaatse van de nieuwe woonfunctie een acceptabel woon- en leefklimaat gewaarborgd te blijven.

Overzicht richtafstanden bedrijf (bij omgevingstype 'rustige woonwijk').

afbeelding "i_NL.IMRO.1709.Kloosterlaan2-0401_0010.png"

Uit bovenstaande tabel blijkt dat voor een tweetal locaties de standaard richtafstanden worden overschreden, derhalve zijn deze onderstaand per locatie beschreven en overwogen.

Milieuzonering (bedrijfs)activiteiten Kloosterlaan 6

Volgens de informatie van gemeente Moerdijk is ter plaatse van het adres Kloosterlaan 6 een kleinschalige groothandel in diverse goederen gevestigd. Op het adres is thans een maatschappelijke functie in de vorm van een kringloopcentrum c.q. kringloopwinkel aanwezig.

De activiteiten van deze Stichting vallen onder de werkingssfeer van het Activiteitenbesluit.

Het meest nabij het plangebied gesitueerde deel van de inrichting is gelegen op een afstand van circa 12 meter tot de grens van het plangebied. Dit gedeelte van de inrichting wordt gebruikt als woongebouw en tevens bevindt zich aan deze zijde van de inrichting het kantoor van de stichting. Ter plaatse van het woongebouw en het kantoor vinden geen milieubelastende activiteiten plaats. Ten westen van dit woongebouw bevinden zich bijgebouwen van de inrichting en een met gebouwen omsloten binnenplaats, welke wordt gebruikt voor de verkoop van tweedehands materialen, als terras en als aanleverlocatie van goederen door particulieren.

Gezien de afstand van circa 12 meter van de inrichting tot het plangebied wordt de richtafstand van 30 meter voor geluid in beginsel overschreden. Echter, op basis van de specifieke aard van de activiteiten en de situering van de (milieubelastende) activiteiten binnen de inrichting kan een nadere motivatie ten aanzien van de ruimtelijke milieuzonering voor het plangebied geformuleerd worden.

Wat betreft de aard van de activiteiten moet vooral gedacht worden aan activiteiten van een Stichting. Ter plaatse vinden hoofdzakelijk kringloopactiviteiten plaats zoals inzamelen, sorteren en verkopen van tweedehands goederen uit huishoudens. Particulieren kunnen goederen brengen van maandag tot en met zaterdag van 08:30 tot 17:30 waarbij deze voornamelijk via de voorzijde worden afgegeven. Gemiddeld komen er circa tien particulieren per dag die goederen komen afgeven. Daarnaast wordt door de Stichting zelf met twee bakwagens gereden voor het brengen van goederen van elders naar de Stichting aan de Kloosterlaan. Met deze bakwagens worden uitsluitend goederen aan de achterzijde gelost en via de achteringang naar binnen gebracht. De kringloopwinkel heeft elke week twee openstellingen voor verkoop van tweedehands goederen, namelijk woensdag en zaterdag van 14:00 tot 16:00. Volgens opgaaf van de Stichting komen er per openstelling (met beperkte openingstijd) tussen de 200 en 400 bezoekers. Daarnaast is eenmaal per jaar een speciale openstelling of evenement in de vorm van een feestmarkt, welke op de eerste zaterdag van september wordt gehouden.

Wat betreft de situering van de relevante milieubelastende activiteiten binnen de inrichting moet vooral gedacht aan het aan- en afvoeren van goederen en het verkopen van goederen aan particulieren. De aan- en afvoer van goederen vindt hoofdzakelijk plaats via de achteruitgang van de inrichting, welke aan de zuidzijde van de inrichting is gelegen. Het plangebied is gelegen ten noorden van de inrichting en gezien de tussenliggende (ruime) afstand en de afschermende werking van de (hoge) gebouwen van de inrichting kan gesteld worden dat deze (geluidproducerende) activiteiten geen beperkende invloeden zullen hebben voor het goede woon- en leefklimaat ter plaatse van het plangebied.

Het verkopen van goederen aan particulieren vindt inpandig plaats en op de door gebouwen omsloten binnenplaats van de inrichting. Door de afschermende werking van de gebouwen vindt geen significante uitstraling van eventueel vrijkomend geluid plaats welke, als beperkend voor het woon- en leefklimaat ter plaatse van het plangebied zou kunnen worden aangemerkt.

Ten aanzien van de situering van de inrichting in relatie tot het plangebied kan worden gesteld dat de bestaande burgerwoningen aan de Zuiddijk 34 en 36 op kortere afstand zijn gelegen tot de situering van de relevante bedrijfsactiviteiten van de inrichting dan het plangebied.

De 'vergunde geluidsrechten' van de inrichting worden door het realiseren van een woning ter plaatse van het plangebied niet ingeperkt. De vergunde rechten zijn gebaseerd op de relevante geluidproducerende activiteiten van de inrichting in relatie tot de bestaande burgerwoningen aan de Zuiddijk. Aangezien het plangebied op grotere afstand is gelegen, kan niet gesproken worden van een inperking van de 'geluidsruimte' van de inrichting. De bedrijfsvoering kan derhalve binnen de relevante wettelijke kaders op een duurzame wijze worden voortgezet na realisatie van de geplande woningen.

Milieuzonering (bedrijfs)activiteiten Kloosterlaan 10

Ter plaatse van het adres Kloosterlaan 10 is thans een kerkgebouw gevestigd. Ten aanzien van de 'standaard' milieuzonering kan gesteld worden dat de richtafstand voor het aspect geluid wordt overschreden.

Gezien de activiteiten zal de geluidsproductie voornamelijk ontstaan door het luiden van de kerkklokken en eventueel voertuigbewegingen van bezoekers. Aannemelijk is dat dit voornamelijk zal voorkomen op zon- en feestdagen en eventueel bijzondere gelegenheden zoals trouwerijen en begrafenissen. Echter, gesteld kan worden dat het luiden van de kerkklokken niet gezien zal worden als een storend element, aangezien dit type geluid past in een van oorsprong dorpsachtige woonkern. Mede gezien de ligging van het kerkgebouw te midden van bestaande burgerwoningen, zal dat de werkelijke ruimtelijke milieuzonering geen beperkende invloed hebben op de ontwikkeling van de geplande woning ter plaatse van het plangebied. Anderzijds zal de nieuwe woning geen beperkende invloeden hebben voor de bestaande activiteiten aan de Kloosterlaan 10.

Daarnaast dient ten aanzien van het aspect parkeren opgemerkt te worden dat bezoekers van de kerk kunnen parkeren op de parkeerplaats aan de achterzijde van de kerk. De daar gesitueerde parkeerplaats biedt parkeerruimte voor circa 50 auto's. Tevens is aan de voorzijde van de kerk en het kringloopcentrum middels een bord duidelijk aangegeven dat ter plaatse niet geparkeerd mag worden. Gezien de feitelijke situatie bestaat er vanuit het aspect parkeren geen beperking voor een goede woon- en leefklimaat ter plaatse van het plangebied.

Conclusie

Uit het onderzoek ten aanzien van de ruimtelijke milieuzonering van bedrijven blijkt dat de, in de nabijheid van het plangebied, gevestigde activiteiten geen beperkende invloeden hebben voor de geplande woningontwikkeling ter plaatse van het plangebied. Opgemerkt dient te worden dat de richtafstanden in beginsel worden overschreden, maar dat op basis van de feitelijke omstandigheden afwijking motiveerbaar is.

Gezien deze overwegingen zijn er voor wat betreft het aspect milieuzonering van bedrijven geen beperkingen aanwezig voor het waarborgen van een acceptabel woon- en leefklimaat ter plaatse van het plangebied.

Externe veiligheid

Het veiligheidsbeleid in Nederland is gebaseerd op een tweetal begrippen, het plaatsgebonden risico en het groepsrisico.

Plaatsgebonden risico

Het plaatsgebonden risico is de kans per jaar dat één persoon die onafgebroken en onbeschermd op een plaats langs een transportroute of nabij een inrichting verblijft, komt te overlijden als gevolg van een incident met het vervoer, de opslag en/of de handeling van gevaarlijke stoffen. Daarbij is de omvang van het risico een functie van de afstand waarbij geldt: hoe groter de afstand, des te kleiner het risico. De risico's worden weergegeven in PR-risicocontouren. Voor nieuwe situaties geldt een PR-contour van 10-6. De PR-contour geldt als een grenswaarde en mag niet overschreden worden.

Groepsrisico

Het groepsrisico is de kans per jaar dat een groep van 10 of meer personen in de omgeving van een transportroute of een inrichting voor handelingen met gevaarlijke stoffen in één keer het (dodelijk) slachtoffer wordt van een ongeval. Het groepsrisico geeft de aandachtspunten aan waar zich mogelijk een ramp met veel slachtoffers kan voordoen en houdt daarmee rekening met de aard en dichtheid van de bebouwing in de nabijheid van de transportroute. Het groepsrisico wordt weergegeven in een grafiek waarin op de verticale as de cumulatieve kans op het aantal doden per jaar en op de horizontale as het aantal doden logaritmisch is weergegeven.

In tegenstelling tot het plaatsgebonden risico geldt voor het groepsrisico geen grenswaarde maar een oriëntatiewaarde. Deze oriëntatiewaarde kan gezien worden als een streefwaarde en heeft geen juridische status. Het overschrijden van de oriëntatiewaarde is mogelijk mits dit in de besluitvorming door het bevoegd gezag gemotiveerd wordt middels een verantwoordingsverplichting. Bij deze verantwoordingsplicht moet onder andere aandacht besteed worden aan bronmaatregelen, zelfredzaamheid, inzetbaarheid hulpdiensten en dergelijke. Een belangrijke adviserende taak hierin heeft de wettelijk aangewezen adviseur, de regionale brandweer. De praktijkervaring is dat deze zeer kritisch staat tegenover nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen binnen het invloedsgebied van een gevarenbron.

Voor bedrijven is de regelgeving vastgelegd in het Besluit externe veiligheid inrichtingen (Bevi) en voor het vervoer in de Circulaire Risiconormering vervoer gevaarlijke stoffen (CRVG).

Conclusie

Op basis van het uitgevoerde onderzoek wordt geconcludeerd dat voor wat betreft het aspect externe veiligheid geen beperkingen aanwezig zijn voor de geplande woningontwikkeling ter plaatse van het plangebied.