Plan: | Kloosterlaan 2 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1709.Kloosterlaan2-0401 |
Gemeente Moerdijk heeft op 9 juni 2011 de 'Structuurvisie Moerdijk 2030' vastgesteld. Hiermee is de Structuurvisie Plus uit 1999 komen te vervallen. De nieuwe structuurvisie is van toepassing op het gehele grondgebied van de gemeente Moerdijk en toont de visie (het wensbeeld) in de periode tot 2030. Bij de structuurvisie is tevens een uitvoeringsparagraaf gevoegd. Deze uitvoeringsparagraaf heeft een looptijd tot 2020 en kan iedere twee jaar worden herzien.
Binnen de gemeente Moerdijk speelden er een aantal zaken welke de aanleiding hebben gegeven om over te gaan tot het opstellen van deze nieuwe structuurvisie, te weten:
De structuurvisie vormt de ruimtelijke uitwerking van de recent door de raad vastgestelde Strategische Visie en bevat aldus de ruimtelijke kaders voor de toekomstige ontwikkelingen binnen de gemeente Moerdijk. Als zodanig vormt de structuurvisie dan ook het ruimtelijke referentiekader voor toekomstige bestemmingsplannen.
Als belangrijkste bestaande karakteristieken van de kern Langeweg benoemd de structuurvisie de volgende punten:
Aanvullend benoemd de structuurvisie enkele opgaven en ontwikkelingen voor de kern Langeweg. Zo dient de woningbouw gericht te zijn op de herstructureringsopgave en bij te dragen aan de verdunning en vergroening van de kern. Daarnaast dienen de basisvoorzieningen geclusterd te worden. Uitbreiding van woningbouw dient plaats te vinden naar behoefte en is mogelijk in westelijke richting. Het betreft hier vooral kleinschalige inbreiding welke gepaard gaat met de versterking van de dorpse structuren. Tenslotte stelt de structuurvisie dat de overlast van (vracht)verkeer door de kern aangepakt dient te worden.
Het voorliggend initiatief betreft een particulier initiatief binnen het bestaand stedelijk weefsel van de kern Langeweg. Op kleinschalige particuliere initiatieven is binnen de Structuurvisie niet direct geanticipeerd. De ontwikkeling voorziet niet in een uitbreiding van woningbouw buiten de bebouwde kom maar in een verdichting van het bestaand stedelijk gebied.
Beleidskader
Het Beleidsplan Wonen 2007-2011 "Een (t)huis voor iedereen" is op 28 juni 2007 door de gemeenteraad van Moerdijk vastgesteld. Uit het woningbehoefteonderzoek (WBO) 2006, dat onder andere als basis heeft gediend voor het beleidsplan, blijkt dat de inwoners van de gemeente Moerdijk het goede woonklimaat in hun gemeente waarderen. Het WBO laat zien dat circa 90% van de inwoners na verhuizing bij voorkeur in de gemeente wil blijven wonen. De gemeente wil zoveel mogelijk aan deze wens van haar burgers tegemoetkomen. De gemeente Moerdijk behoort tot de
landelijke gemeenten (aanduiding vanuit de provincie Noord-Brabant) en heeft dienovereenkomstig tot taak ten minste te bouwen voor de opvang van de natuurlijke bevolkingsgroei. De gemeente kampt met een negatief migratiesaldo. De gemeente wil niet alleen voorkomen dat het aantal inwoners verder terugloopt, maar heeft ook de ambitie om te groeien. Immers, het draagvlak voor het behoud van de voorzieningen moet op peil blijven. Vooralsnog is de gemeente qua woningbouw gehouden aan het kader dat behoort bij een landelijke gemeente. Door strategische nieuwbouw, gebaseerd op de woningbehoefte volgens het WBO, wordt beoogd de gewenste kwalitatieve nieuwbouw te realiseren, zodat hierdoor een zo groot mogelijke verhuisketen op gang komt en daarmee de doorstroming in de woningvoorraad wordt bevorderd.
Gebouwd wordt naar behoefte en mogelijkheden volgens het WBO en signalen vanuit de markt (woningbouwcorporaties, zorgverleners en ontwikkelaars). De behoefte is het grootst in de grotere kernen. Naast de benodigde reguliere woningbouw in de kleine kernen is daar ook altijd ruimte voor maatwerk.
Door middel van nieuwbouw in de verschillende kernen kan worden bijgedragen aan meer variatie in het woningaanbod en woonmilieus. De gemeente wil graag voor alle doelgroepen (onder andere starters en ouderen) een thuis bieden. Daarvoor is het belangrijk dat bewoners zoveel mogelijk de kans krijgen om in hun woonbehoefte in de gemeente Moerdijk te voorzien. Door voldoende woningen te bouwen en de keuzemogelijkheden te vergroten, hoeven inwoners van Moerdijk minder vaak uit te wijken naar andere gemeenten. Het is belangrijk dat in de verschillende kernen een evenwichtige bevolkingsopbouw blijft bestaan. Een evenwichtige bevolkingssamenstelling in de gemeente is belangrijk om de leefbaarheid in stand te houden. In de gemeente zijn voor de korte en langere termijn voldoende potentiële bouwlocaties beschikbaar om strategische en gedifferentieerde nieuwbouw te realiseren.
Woningbouwcapaciteit
Uitgangspunt voor het gemeentelijke reguliere woningbouwprogramma vormt de provinciale bevolkings- en woningbehoefteprognose, gebaseerd op demografische ontwikkelingen en trends. Daarnaast mag de gemeente Moerdijk nog 1075 woningen bovenop het reguliere woningbouwprogramma bouwen. Deze extra woningen vloeien voort uit de compensatieregeling voor huisvesting werknemers industrieterrein Moerdijk en de bestuursovereenkomst Realisatie Gebiedsontwikkeling Moerdijk (MoerdijkMeerMogelijk). Op basis daarvan heeft de gemeente een woningbouwcapaciteit van 2225 woningen voor de periode tot 2020. De ontwikkeling Kloosterlaan 2 past binnen de woningbouwplanning en –programmering en voorziet hiermee in de behoefte.
De gemeente Moerdijk wordt in de toekomst met een aantal ingrijpende ontwikkelingen geconfronteerd zoals vergrijzing, ontgroening, de globalisering van de toeristisch-recreatieve en agrarische sector, schaalvergroting in de omgeving waarin de gemeente opereert, en niet in de laatste plaats, de voortgaande decentralisatie van rijksoverheidstaken.
Deze en andere ontwikkelingen stellen de gemeente op korte en (middel)lange termijn voor grote opgaven. De gemeente wil met deze visie op de (middel)lange termijn richting geven aan de ontwikkelingen in de samenleving en aan de eigen positie in de regio. De strategische visie vormt dan ook een integraal en duurzaam afwegingskader, dat bestuurlijke en beleidsmatige handvatten biedt voor:
De strategische visie voor Moerdijk is opgehangen aan een aantal thema’s die allen op hun manier van belang zijn voor de gemeente in de periode tot 2030 en daarna. Hierbij wordt per thema een wensbeeld geschetst voor de periode tot en na 2030. Deze thema's zijn:
Ten aanzien van de bovenstaande thema's wordt hieronder ingegaan op de meest relevante onderdelen ten aanzien van de voorliggende ontwikkeling.
Vergrijzing en ontgroening
De Nederlandse (beroeps)bevolking vergrijst. Daarnaast is er sprake van ‘ontgroening’. Ontgroening staat voor een daling van het aantal personen in de lagere leeftijdsgroepen (0-19-jarigen) ten opzichte van de totale bevolking. Vergrijzing en ontgroening hebben dus hetzelfde effect maar zijn niet gelijk. Daarbij komt de gezinsverdunning, de toename van het aantal alleenstaanden, de steeds verder gaande individualisering en de daling van het gemiddeld aantal personen per huishouden. Bovenstaande ontwikkelingen hebben grote gevolgen voor de verschillende kernen. Als ouderen wegtrekken omdat elders passende voorzieningen zijn, dreigt in de kleine kernen leegloop. Moerdijk neutraliseert de effecten van deze ontwikkelingen in eerste instantie door een goede, diverse kwaliteit van wonen aan te bieden o.a door “onderscheidend bouwen”. De burgers van Moerdijk zullen zolang mogelijk in hun eigen omgeving kunnen blijven wonen, zowel ouderen als jongeren. Dit vergt een actieve en creatieve aanpak waarbij wordt uitgegaan van flexibele inrichting van woningen, vernieuwbouw van bestaande woningen en vrijkomende gebouwen. De doorstroming op de lokale markt wordt bevorderd, door in te zetten op de realisatie van levensloopbestendige woningen en zorgwoningen, zodat jongeren binnen hun eigen kern hun wooncarrière kunnen doorlopen. Daarnaast is ingezet op de realisering van nieuwbouw in het bijzonder starterswoningen. Voor zowel de ontwikkeling van starterswoningen als levensloopbestendige woningen ligt een nadrukkelijke sturende rol voor de gemeente.
Rust en ruimte
De gemeente Moerdijk kiest bewust voor de versterking van haar landelijke én stedelijke kwaliteiten. Bij nieuwe ontwikkelingen wordt aansluiting gezocht op deze bestaande kwaliteiten. De kleine kernen dienen hun kwaliteiten te benutten, de autonome toename van het aantal huishoudens een plek te geven en te beschikken over ruimte voor de eigen lokale bedrijvigheid.
Behoud van kwaliteit van de kleine kern als leefomgeving
Het beleid is er op gericht om ook in 2030 alle kleine kernen nog hun eigen identiteit te laten behouden. Hierbij dient de leefbaarheid in de kernen eveneens behouden en versterkt te worden alsmede de sociale cohesie. Binnen een gemeente met zoveel verschillende kernen is het van groot belang dat er een samenhang is tussen de onderlinge kernen. Hierbij dienen alle kernen te profiteren van het feit dat ze onderdeel uitmaken van een groter geheel zonder dat daarbij de eigenheid van die kernen verloren gaat. De gemeente speelt daar op in door een goede combinatie te maken van kerngericht en gemeentebreed beleid. Elke kern dient in 2030 te beschikken over de basisfuncties. Al het overige zal eenvoudig en snel bereikbaar en/of beschikbaar zijn. Daarnaast is het beleid er op gericht om de kernen levendig te houden. Naast maatschappelijke voorzieningen zijn er in 2030 commerciële voorzieningen en bedrijfsruimten. Hierbij wordt ingespeeld op de innovatieve en nieuwe vormen van meervoudig ruimtegebruik. Hiermee wordt beoogd dat elke kern een eigen specifieke menging van wonen en werken heeft die past bij het karakter.
Voorzieningen
De kernen van Moerdijk beschikken in 2030 over de basisfuncties: basisonderwijs, een ruimte met een ontmoetingsfunctie, passende binnen- of buitensportfaciliteiten en een kerngerichte zorgfunctie. De overige functies zijn geconcentreerd in de grotere kernen waarbij geldt dat bereikbaarheid boven nabijheid gaat. Het draagvlak voor voorzieningen voor met name de jeugd, waaronder het basisonderwijs, in de kleine kernen staat onder druk. De gemeente Moerdijk stelt zich tot doel zorg te dragen voor het behoud van basisfuncties in elke kern. In 2030 zijn in elk van de elf kernen die een dorps- of stadsplan hebben de basisvoorzieningen kwalitatief hoogstaand en duurzaam aanwezig en beschikt elke kern over: basisonderwijs, ontmoeting, gepaste buiten- en binnensport en kerngerichte zorg.
Zorg
Door de toenemende vergrijzing, ontgroening, extramuralisering en verdergaande regionale schaalvergroting van de zorgaanbieders vraagt zorg veel aandacht in de toekomst. Hierbij kiest de gemeente voor een verregaande strategische samenwerking met partijen in de markt en zorgt dat zij hun verantwoordelijkheid nemen en zorg op maat te kunnen blijven bieden. Uitgangspunt is dat men zo lang mogelijk zelfstandig kan blijven wonen. Een optimale sociale cohesie maakt dit makkelijker, evenals de bouw van levensloopbestendige woningen en zorgwoningen.
De gemeenteraad van Moerdijk heeft in april 2007 de nota Lokaal Mobiliteitsplan 'Moerdijk maakt mensen mobiel!' vastgesteld en hiermee ingestemd met de diverse thema's en actiepunten die in het plan zijn opgenomen. In de nota wordt uitgebreid ingegaan op het thema 'Bereikbaarheid'. Een van de onderdelen van dit thema is parkeren met als belangrijk actiepunt 'Het opstellen van een Parkeerbeleidsplan'. Deze notitie is opgesteld in november 2009 onder de titel 'Parkeerbeleidsplan Moerdijk 2010 - 2013'.
Ten aanzien van het parkeerbeleid spelen er tal van aspecten. Deze aspecten zijn binnen het beleid onderverdeeld in elf 'bouwstenen'. Ten aanzien van de voorgenomen ontwikkeling, waarbij het de realisatie van één woning betreft, kan worden volstaan met toetsing aan de door de gemeente gehanteerde parkeernorm. De toetsing van de voorgestane parkeervoorzieningen is opgenomen onder paragraaf 5.1.