Plan: | Kloosterlaan 2 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1709.Kloosterlaan2-0401 |
Ruimtelijke structuur
In ruimtelijk opzicht wordt met de voorgestane ontwikkeling een nieuwe woning toegevoegd aan een 'ensemble' van historische bebouwing binnen de kern Langeweg. Dit verondersteld een afgewogen invulling van het voorliggend plangebied waarbij aansluiting bij de bestaande bebouwingsstructuur gezocht dient te worden. Hierbij dient de nieuwe woning ten minste aan te sluiten bij de bestaande bebouwingstypologie en verkavelingsstructuur. Daarnaast dient in het kader van welstand het ontwerp getoetst te worden aan de, op basis van de Welstandsnota, voorgeschreven uitgangspunten.
Om de realisatie van de woning mogelijk te maken zal een deel van de opgaande begroeiing binnen het plangebied moeten wijken. Hierdoor zal het huidige introverte karakter van deze zijstraat van de Kloosterlaan worden opengebroken. De navolgende afbeelding toont een impressie van het voorgestane initiatief. Deze afbeelding betreft overigens enkel een indicatieve weergave.
Indicatieve afbeelding voorgevel.
Het voorliggend plan voorziet in de realisatie van een levensloopbestendige woning. Hiermee is ten aanzien van de situering van de verschillende vertrekken binnen de woning rekening gehouden. Dit houd onder meer in dat alle voorzieningen op de begane grond aanwezig zijn. Onderstaande afbeelding toont dan ook de (indicatieve) indeling van de woning waarbij slaapkamer, badkamer, keuken, woonkamer, entree en toilet op de begane grond zijn gesitueerd.
Indicatieve weergave indeling woning.
Door de toevoeging van de woning naast de bestaande woning zal een tweede, op de Kloosterlaan georiënteerde, woning worden opgericht. Voor wat betreft de bouwhoogte geldt een maximale bouwhoogte van 8,5 meter bestaande uit één bouwlaag met kap. Op deze wijze wordt aangesloten bij de hoogte van de woningen aan de Zuiddijk. Onderstaande afbeelding toont de situering van de woning binnen het plangebied.
Situering voorgestane bebouwing.
Functionele structuur
Ten aanzien de van functionele structuur wordt, hoewel met het voorliggend plan een nieuwe woning binnen de kern wordt toegevoegd, geen wijziging in de functionele structuur aangebracht. Immers, het perceel is in de huidige situatie reeds bestemd tot wonen. Wel wordt, zoals aangegeven, door het toevoegen van deze levensloopbestendige woning een duurzame woonfunctie toegevoegd.
Ontsluiting en parkeren
Door de ligging van het plangebied is deze ingesloten door particuliere gronden. Om een goede bereikbaarheid en ontsluiting van het perceel veilig te stellen is, in overleg met de eigenaar van de gronden ten zuiden van het plangebied (het kloosterterrein), 'recht van overpad' verkregen. Hiermee zal de ontsluiting van het plangebied geschieden via het verlengde van de Kloosterlaan, welke reeds is ingericht ten behoeve van de ontsluiting van het kloosterterrein. De toename in de parkeerbehoefte als gevolg van het toevoegen van deze woning zal volledig worden opgelost op eigen terrein. Hierbij dienen op basis van het gemeentelijke parkeerbeleidsplan met in acht name van de kengetallen van het CROW voor parkeren op privé-terrein, 2 parkeerplaatsen gerealiseerd te worden. De hier vereiste parkeerplaatsen zijn voorzien aan de voorzijde van het perceel aan de oostzijde van de te realiseren woning. Het betreft hier een dubbele parkeerplaats zonder garage. Door toevoeging van de woning zal de parkeerdruk in de directe omgeving van het plangebied dan ook niet toenemen.