direct naar inhoud van 2.1 Bestaande situatie
Plan: Kloosterlaan 2
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1709.Kloosterlaan2-0401

2.1 Bestaande situatie

Het plangebied is gelegen aan een korte doodlopende zijstraat van de Kloosterlaan en in de huidige situatie in gebruik als siertuin. Deze zijstraat ontsluit enkel de hier gelegen tuin behorende bij het bestaande woonhuis aan de Kloosterlaan 2 en het (voormalig) kloostercomplex.

Onderstaande afbeelding toont de ligging van het plangebied binnen de kern Langeweg.

afbeelding "i_NL.IMRO.1709.Kloosterlaan2-0401_0002.jpg"

Luchtfoto kern Langeweg met aanduiding plangebied.

Het initiatief betreft de splitsing van het perceel behorende bij de bestaande woning waarbij op het afgesplitste deel, met een oppervlak van ca. 450 m², een nieuwe woning zal worden gerealiseerd.

De ruimtelijke structuur van de kern Langeweg wordt gekenmerkt door de lintbebouwing aan de Zuiddijk waarbij in de oksel van de Zuiddijk het (voormalig) klooster is gelegen. De lintbebouwing aan de Zuiddijk wordt gekenmerkt door bebouwing met een sterk individueel karakter in één en twee bouwlagen met kap. De bebouwing is overwegend vrijstaand gesitueerd op diepe percelen.

Het terrein behorende bij het voormalige klooster dat ten zuiden van de Zuiddijk is gelegen aan de Kloosterlaan vormt de zuidoostelijke grens met het buitengebied. Het kloosterterrein wordt aan de zuidzijde gekenmerkt door een groene inrichting van het terrein met veel opgaande begroeiing, mede in de vorm van (oude) bomen. De bebouwing gelegen aan de noordzijde van het terrein bestaat uit het Capucijnen klooster, de Heilig Hartkerk en het seminarie voor de Capucijnen. De bebouwing is in de huidige situatie in gebruik als vestiging van de Stichting Emmaus. Het betreft hier een woon- en werkgemeenschap en een winkel in tweedehands artikelen. Mede door de ontsluiting, ligging en inrichting van het kloosterterrein kent deze locatie een introvert karakter.

Verdere uitbreiding van de kern Langeweg heeft in de loop der jaren in noordelijke richting plaatsgevonden richting de hier gelegen N285. Daarnaast is door inbreiding de kern verder verdicht. Deze verdichting heeft met name plaats gevonden aan het oostelijk deel van de Kloosterlaan en kent een open en planmatige opzet waarbij direct ten oosten van het voormalige klooster eveneens een school is gerealiseerd. Hiermee kan gesteld worden dat het oostelijk deel en het westelijk deel van de Kloosterlaan een tegengesteld karakter kennen.

Het westelijk deel, waarbinnen het plangebied is gelegen, bestaat uit historische bebouwing (kloosterterrein en herenhuis) en kent een introvert, groen en rustiek karakter. Dit deel is voor gemotoriseerd verkeer op secundaire wijze ontsloten via de korte doodlopende zijtak van de Kloosterlaan, waaraan het plangebied is gelegen. Parkeren in deze doodlopende straat is niet toegestaan. Door de situering van de woning aan de Kloosterlaan 2 en het kloostergebouw aan de korte doodlopende straat, ligt dit historisch 'ensemble' wat verscholen in de oksel van de bebouwing aan de Zuiddijk.

Het huidige beeld van de Kloosterlaan ter plaatse van het plangebied wordt bepaald door de Heilig Hartkerk, het kloostergebouw en de bestaande woning (zie onderstaande afbeeldingen).

afbeelding "i_NL.IMRO.1709.Kloosterlaan2-0401_0003.jpg" afbeelding "i_NL.IMRO.1709.Kloosterlaan2-0401_0004.jpg"

Impressie foto's plangebied.

De entree tot de Heilig Hartkerk is hier aan de voorzijde van de Kloosterlaan gelegen. De overige bebouwing van het voormalig klooster, direct ten oosten van de kerk gelegen, kent geen duidelijke oriëntatie op de Kloosterlaan. De bestaande woning aan de Kloosterlaan 2 is georiënteerd op de kruising van de verschillende zijtakken van de Kloosterlaan. Het plangebied wordt aan de straatzijde (oostzijde) begrensd door een tuinmuur met een hoge haag. Het plangebied is ingericht als siertuin met relatief weinig opgaande begroeiing. De beplanting bestaat uit enkele bomen, hagen, heesters en gras.