direct naar inhoud van 2.5 Lokaal beleid
Plan: Windpark Oud Dintel
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1709.155WindpOudDintel-0401

2.5 Lokaal beleid

Nota Visie Windenergie Gemeente Moerdijk

De gemeente Moerdijk heeft op 8 juli 2004 de Nota Visie Windenergie Gemeente Moerdijk vastgesteld. Aanleiding daarvoor is de intentieverklaring die de gemeente Moerdijk samen met vijf andere gemeenten en SenterNovem ter uitwerking van het BLOW-akkoord hebben getekend. In deze intentieverklaring was de doelstelling opgenomen voor het realiseren van 60 MW in 6 jaar en het aanbieden van een Beleidsnotitie windenergie aan de gemeenteraden. In de nota wordt de ambitie uitgesproken om in de periode tot 2010 een vermogen van 35 MW eindenergie te realiseren. In de nota is het zuidoostelijke deel van de Sabinapolder, waar Windpark Oud Dintel wordt beoogd, opgenomen als geschikte locatie voor de ontwikkeling van windturbines.

Structuurvisie Moerdijk 2030

De gemeenteraad heeft op 9 juni 2011 de Structuurvisie Moerdijk 2030 vastgesteld welke de Structuurvisie Plus uit 1999 vervangt. De nieuwe structuurvisie is van toepassing op het gehele grondgebied van de gemeente Moerdijk. De visie (het wensbeeld) loopt tot 2030. Bij de structuurvisie is een uitvoeringsparagraaf gevoegd. Deze uitvoeringsparagraaf heeft een looptijd tot 2020 en kan iedere twee jaar worden herzien.

De gemeente Moerdijk wil aan de hand van een uitvoeringsparagraaf komen tot gebiedsontwikkeling met de mogelijkheid van kostenverhaal. Daarnaast wil Moerdijk zich naar de toekomst toe profileren als 'ondernemende netwerkgemeente'. Door een op uitvoering gerichte ontwikkelingsplanologie kan daar nader invulling aan worden gegeven. De gemeente heeft daarom een structuurvisie opgesteld, die voldoet aan de eisen van de Wro.

afbeelding "i_NL.IMRO.1709.155WindpOudDintel-0401_0009.png"   afbeelding "i_NL.IMRO.1709.155WindpOudDintel-0401_0010.png"  

Uitsnede structuurvisie

Kwaliteitsverbetering van het landschap

Gelet op de kwaliteit van het landschap stelt de gemeente Moerdijk, naar analogie van de Verordening Ruimte, eisen aan ruimtelijke ontwikkelingen die een negatieve invloed hebben op dat landschap. Compensatie van de aantasting van de landschapskwaliteit is vereist. Voor de compensatie volstaat in dit geval een bijdrage aan het fonds Ruimtelijke Ontwikkeling van de gemeente, vanuit dit fonds wordt de kwaliteit van het landschap verbeterd met concrete maatregelen. De hoogte van de compensatie van de aantasting door windturbines overal in de gemeente Moerdijk, vormt een onderdeel van de gemeentelijke Nota Kostenverhaal. In hoofdstuk 6 wordt nader ingegaan op deze financiële bijdrage in verband met de vereiste kwaliteitsverbetering.

Op de structuurvisiekaart is het plangebied aangewezen als zoekgebied voor windenergie. Moerdijk heeft een hoog ambitieniveau op het gebied van duurzaamheid. De gemeente profileert zich als een duurzame gemeente en zet daartoe in op drie pijlers: economische duurzaamheid, ecologische duurzaamheid en sociale duurzaamheid. Het gemeentelijk beleid met betrekking tot windenergie zal worden geactualiseerd in de op te stellen Nota Leefomgeving en de uitkomsten worden na vaststelling opgenomen in de structuurvisie. Vooralsnog wordt in de structuurvisie echter aangesloten bij het vigerende gemeentelijk windenergiebeleid als bedoeld in de Nota visie Windenergie uit 2004.