Plan: | Oldemarkt, Dijklaan 2 en 2a |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1708.ODMdijklaan2BP-VA01 |
Op grond van artikel 3.1.6 uit het Besluit ruimtelijke ordening moet in de toelichting op ruimtelijke plannen een waterparagraaf worden opgenomen. Hierin moet worden ingegaan op de wijze waarop rekening is gehouden met de gevolgen van het plan voor de waterhuishouding. Op particulier terrein is primair de eigenaar van het terrein verantwoordelijk voor de afvoer van het hemelwater (wijziging in de Wet Waterhuishouding sinds 1 januari 2008).
ONDERZOEK
De watertoets heeft op 16 maart 2012 plaatsgevonden door het invullen van de digitale watertoets, die het Waterschap Reest en Wieden daarvoor heeft opgesteld. De vragenlijst is volledig ingevuld. Hiermee zijn de waterhuishoudkundige aspecten onvoldoende belicht. De beantwoording van de vragen heeft er toe geleid dat er nader overleg met het waterschap moet worden gevoerd.
RIOLERINGSYSTEEM
Het perceel heeft een aansluiting op de drukriolering, waardoor alleen het afvalwater op de riolering mag worden geloosd. De nieuw te bouwen woning wordt aangesloten op op een eigen aan te leggen drukriolering. Het hemelwater wordt geïnfiltreerd in de bodem.
WATERHUISHOUDING
De ontwikkelingen lopen geen verhoogd risico op wateroverlast als gevolg van overstromingen. Het plan heeft geen schadelijke gevolgen voor de waterkwaliteit en ecologie. In het verleden is er in of rondom het plangebied geen wateroverlast of grondwateroverlast geconstateerd. De toename van het verharde oppervlak is minder dan 1500m2.
VOORKEURSBELEID HEMELWATERAFVOER
In het plangebied wordt gestreefd om het voorkeursbeleid van het waterschap op te volgen. Als het hemelwater niet wordt aangekoppeld of wordt afgekoppeld van het bestaande rioolstelsel, dan is oppervlakkige afvoer en infiltreren in de bodem het uitgangspunt. Als infiltratie in de bodem niet mogelijk is, dan is lozing op het oppervlaktewater via een bodempassage gewenst. Speciale aandacht wordt besteed aan duurzaam bouwen en een duurzaam gebruik van de openbare ruimte om een goede kwaliteit van het afgekoppelde hemelwater te garanderen.
HET GEBRUIK VAN MATERIALEN
Het waterschap is verantwoordelijk voor een goede waterkwaliteit van het regionale watersysteem. Om verontreiniging van het watersysteem te voorkomen adviseert het waterschap om materialen zoals lood, koper en zink niet te gebruiken als het hemelwater vrij afstroomt naar het watersysteem.
AANLEGHOOGTE VAN DE BEBOUWING
Voor de aanleghoogte van de gebouwen (onderkant vloer begane grond) wordt een ontwateringsdiepte geadviseerd door het waterschap van minimaal 80 cm ten opzichte van de gemiddelde hoogste grondwaterstand(GHG). Bij een afwijkende maatvoering is de kans op structurele grondwateroverlast groot. Bij het bouwen zonder kruipruimte kan worden volstaan met een geringere ontwateringsdiepte. Om wateroverlast en schade in woningen te voorkomen wordt geadviseerd door het waterschap om een drempelhoogte van 30 cm boven het straatpeil te hanteren. Ook voor lager, beneden het maaiveld, gelegen ruimtes (kelders, parkeergarages) moet aandacht worden besteed aan het voorkomen van wateroverlast.
ADVIES
Het waterschap Reest en Wieden heeft in haar advies aangegeven dat de bestemming en de grootte van het plan een geringe invloed hebben op de waterhuishouding. De beantwoording van de vragen heeft er toe geleid dat de korte procedure van de watertoets van toepassing is. De procedure in het kader van de watertoets is goed doorlopen, conform de handreiking watertoets III. Het waterschap Reest en Wieden geeft een positief wateradvies.
Het watertoets is opgenomen in de bijlagen.