Plan: | Oldemarkt, Dijklaan 2 en 2a |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1708.ODMdijklaan2BP-VA01 |
LIGGING EN BEGRENZING
Het plangebied ligt in het buitengebied van de gemeente Steenwijkerland, op circa 150 m ten zuiden van Oldemarkt. Het perceel ligt aan de Dijklaan 2 te Oldemarkt. Op het overzichtskaartje voorin het bestemmingsplan is de ligging op een topografisch kaartje weergegeven. Op navolgende satellietfoto is de globale ligging van het plangebied rood omcirkeld.
Satellietfoto, plangebied rood omcirkeld
HUIDIG GEBRUIK PLANGEBIED EN OMGEVING
In het plangebied zijn een boerderij, twee agrarische schuren, een bijgebouw, een mestsilo en kuilvoerplaten aanwezig. De boerderij heeft in het vigerende bestemmingsplan een agrarische bestemming. De boerderij heeft diverse wijzigingen ondergaan, maar is in hoofdopzet nog karakteristiek en draagt hierdoor bij aan de kwaliteiten van het lint.
De Dijklaan is van oorsprong een van de oude bebouwingslinten van Oldemarkt. Het lint is doorsneden door de Ossenzijlerweg/Paasloërweg. De erven liggen ten zuiden van de weg. De boerderijen staan haaks, iets gedraaid, op de weg. De zijden van de erven zijn aangeplant met singels. Tussen de erven is doorzicht naar het open weidelandschap. De erven aan de Dijklaan zijn, niet continu, beplant aan beide zijden. In het lint zijn meerdere (kleine) erven aanwezig.
TOEKOMSTIG GEBRUIK
De ontwikkelingen op het perceel betreffen een wijziging van een agrarische functie naar een woonfunctie. In het kader van de Rood voor Rood-regeling worden de aanwezige agrarische bedrijfsgebouwen gesloopt. Ter compensatie van de sloop van deze landschapontsierende bedrijfsgebouwen wordt een bouwkavel voor een woning toegekend.
In de toekomstige situatie worden er in het plangebied twee agrarische schuren en het bijgebouw achter de boerderij gesloopt. De mestsilo en kuilvoerplaten worden verwijderd. In het plangebied wordt circa 1.250 m2 aan vrijkomende agrarische bedrijfsgebouwen gesloopt.
Het perceel Dijklaan 2 krijgt een oppervlakte van 1.300 m2. De bestaande boerderij wordt gerenoveerd. De bestaande kap wordt vervangen door een rieten kap. De stenen schuur aan de oostzijde van de boerderij wordt gesloopt. Op deze locatie wordt een kapschuur gerealiseerd met een oppervlakte van 100 m2.
De nieuwe bouwkavel, Dijklaan 2a, wordt gerealiseerd tussen de bebouwing van Dijklaan 2 en 3. Het perceel krijgt een oppervlakte van 1.000 m2. Op het perceel wordt een woning met een bijgebouw gerealiseerd. De woning heeft een inhoud van 750 m3 en wordt volledig onderkelderd. Aan de zuidwestzijde van de woning wordt een veranda gerealiseerd. Het uitgangspunt voor parkeren is dat wordt voorzien in voldoende parkeergelegenheid op eigen terrein. Op de navolgende afbeeldingen worden de gevelaanzichten van de te bouwen woning weergeven.
Het bijgebouw wordt gerealiseerd aan de oostzijde van de woning. Het bijgebouw heeft een afmeting van circa 13 m bij 7,5 m. Op de navolgende afbeeldingen worden enkele gevelaanzichten van de woning en het bijgebouw weergegeven.
STEDENBOUWKUNDIGE UITGANGSPUNTEN
Het plangebied is gelegen in het stuwwallandschap tussen Oldemarkt en De Eese, tussen de kern Oldemarkt en de streek IJsselham. Het is een agrarisch gebied, waarin de boerderijen op onregelmatige afstanden van elkaar zijn gesitueerd en vrijwel alle met de voorgevel op de weg zijn georiënteerd. Zowel boerderijen uit de hallenhuisgroep als de Friese huisgroep komen voor. Een groot aantal van de boerderijen heeft geen agrarische functie meer. Naast boerderijen zijn er aan de nabij de Dijklaan gelegen Lakeweg ook diverse vrijstaande woonhuizen gesitueerd, waarvan een aantal 'oorspronkelijk' zijn en een aantal later toegevoegde woonpercelen zijn.
In het kader van de Rood voor Rood-regeling wordt er naast de boerderij Dijklaan 2 een woonkavel toegevoegd. Het ontwerp van de nieuwe woning en het bijgebouw is gebaseerd op de landschappelijke en architectonische streekkenmerken.
De nieuw te bouwen woning heeft een heldere hoofdvorm, met zadeldak, met aan de achterzijde een dakvlak -als de bestaande boerderijen- waardoor het geheel zich goed in het landschap voegt. Ook de 'vlucht' van het dak aan de voorzijde levert daar een bijdrage aan. De woning is op de weg gericht, iets verdraaid, als de naastgelegen boerderijen. Het dak wordt in riet uitgevoerd. Er zijn enkele verticale, in het dak doorlopende elementen toegevoegd die verwijzen naar de traditionele hooiluiken.
Het vrijstaande bijgebouw is vormgegeven als een kapschuur, met een lage kant aan de achterzijde en een hogere kant die gericht is naar de woning. De noklijn van het bijgebouw ligt evenwijdig aan die van de woning. De woning wordt gemetseld in een bruinrode steen.
Het bijgebouw wordt uitgevoerd in zwart hout, het dak in een donkere pan of golfplaat. Woning en bijgebouw zijn zodanig gesitueerd dat de doorzichten naar het landschap worden behouden.
Van de bestaande boerderij wordt de niet-oorspronkelijke bebouwing gesloopt. Ten oosten van de boerderij wordt een nieuwe schuur gebouwd; deze is vormgegeven als een kapschuur. De nokrichting van de kapschuur is evenwijdig aan die van de boerderij. De kapschuur wordt in zwart hout uitgevoerd met een dak van donkergrijze golfplaat.
De bestaande boerderij wordt zo veel mogelijk in oorspronkelijke staat teruggebracht. Door het slopen van de aanbouw kan aan de achterzijde het oorspronkelijke dakvlak weer worden gemaakt.
ERFINRICHTING
Kwaliteitsimpuls voor de groene omgeving is een belangrijke voorwaarde om medewerking te kunnen verlenen aan een ontwikkeling. Voor de ontwikkelingen in het plangebied is advies gevraagd aan een ervenconsulent van Het Oversticht.
Het erf is gelegen op het Hoge Land van Vollenhove. Versterking van de kleinschaligheid van het landschap is een voorwaarde bij nieuwe ontwikkelingen. Met name voor de rand van Oldemarkt wordt aandacht gevraagd voor de inpassing van nieuwbouw. Nieuwe, streekeigen bebouwing is mogelijk op historische woonplekken binnen de landschapsstructuur. Er wordt aandacht gevraagd voor de ontwikkeling van lineaire beplantingselementen haaks op de bebouwingslinten, erfbeplanting en behoud van doorzichten naar het open veenweidegebied.
Bij de uitwerking van het erf stelt Het Oversticht voorwaarden voor het landschap, de erfstructuur en de beplanting. De volgende voorwaarden zijn gesteld.
Landschap
Erfstructuur
Op de navolgende afbeelding is de erfinrichting van het plangebied weergegeven. De adviezen van de ervenconsulent zijn verwerkt bij de toekomstige inrichting van het plangebied.
Op het perceel Dijklaan 2 worden de bestaande singel en fruitbomen ten oosten van de boerderij en de voortuin behouden.
Tussen de boerderij en de nieuwe bouwkavel worden een weide en een singel gerealiseerd. De aan te leggen singel bestaat uit meidoorn, lijsterbes, vuilboom, Gelderse roos, hondsroos, hazelaar, vlier en haagbeuk. De singel wordt aangevuld met enkele hulststruiken en eiken. De eiken worden om de 10 m à 12 m aangeplant. De singel wordt aangeplant in drie rijen, in driehoeksverband, op een onderlinge afstand van circa 1 m.
Op de nieuwe bouwkavel worden twee solitaire bomen en drie fruitbomen aangeplant.