direct naar inhoud van 6.2 Beleid ten aanzien van de waterhuishouding
Plan: Buitengebied - Landinrichting Wetering-West
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1708.BGBWeteringWest-VA01

6.2 Beleid ten aanzien van de waterhuishouding

6.2.1 Nationaal Waterplan

Het Nationaal Waterplan is het rijksplan voor het waterbeleid voor de periode 2009-2015 en heeft de status van een structuurvisie. Het plan is de opvolger van de Vierde Nota Waterhuishouding uit 1998. Het NWP beschrijft de maatregelen die genomen moeten worden om Nederland ook voor toekomstige generaties veilig en leefbaar te houden en de kansen die water biedt te benutten.

Een goede bescherming tegen overstromingen, het zoveel mogelijk voorkómen van wateroverlast en droogte en het bereiken van een goede waterkwaliteit zijn basisvoorwaarden voor welvaart en welzijn. Water levert een positieve bijdrage aan de kwaliteit van de leefomgeving en behoud van biodiversiteit. Het doel is helder: Nederland, een veilige en leefbare delta, nu en in de toekomst.

Voor een duurzaam en klimaatbestendig watersysteem is het dan ook van belang bij ruimtelijke ontwikkelingen rekening te houden met waterhuishoudkundige eisen op korte en lange termijn. Meer dan voorheen moet water bepalend zijn bij de besluitvorming. De mate waarin water bepalend is, hangt af van de wateropgave in relatie tot andere opgaven, aanwezige functies en bodemgesteldheid, en andere kenmerken in dat gebied.

Gemeenten en provincies wordt gevraagd het generieke beleid lokaal en regionaal te vertalen en vast te leggen in structuurvisies, bestemmingsplannen en waterplannen. Bij de planuitwerking van dit bestemmingsplan dient dan ook rekening te worden gehouden met waterhuishoudkundige eisen op korte en lange termijn, gericht op duurzaam waterbeheer.

6.2.2 Waterbeheerplan 2010-2015

Het Algemeen bestuur van het Waterschap Reest en Wieden heeft op 24 november 2009 het Waterbeheerplan 2010-2015 vastgesteld. De Waterwet verplicht de waterschappen om waterbeheerplannen op te stellen met een looptijd van zes jaar. Door de invoering van de Kaderrichtlijn Water is Nederland verdeeld in vijf deelstroomgebieden. Het deelstroomgebied Rijn-Oost wordt beheerd door een zestal waterschappen, waaronder waterschap Reest en Wieden. Om te voldoen aan de eisen van de Kaderrichtlijn Water hebben de waterschappen intensief samengewerkt. Dit heeft onder andere geresulteerd in het nieuwe waterbeheerplan. In het waterbeheerplan is het integrale beleid opgenomen inzake veiligheid, watersysteembeheer en afvalwaterketen.

Er zal worden geïnvesteerd in het creëren van extra waterberging, aanpassing van de waterhuishouding, de bestrijding van verdroging, het aanpassen van een aantal rioolwaterzuiveringsinstallaties en het natuurlijk maken van beken.

6.2.3 Keur Waterschap Reest en Wieden

De Keur van het Waterschap Reest en Wieden is vastgesteld op 17 december 2009. De Keur bevat gebods- en verbodsbepalingen met betrekking tot waterstaatswerken en watersystemen en biedt een mogelijkheid om uitvoering van het beleid uit het Waterbeheerplan af te dwingen. In de Keur zijn onder meer de volgende onderwerpen opgenomen:

  • regeling van onderhoud van waterstaatswerken (oppervlaktewaterlichamen, waterkeringen en ondersteunende kunstwerken);
  • watervergunning voor het gebruik van waterstaatswerken verboden in geval van calamiteiten;
  • watervergunning voor het af- en aanvoeren, het onttrekken en lozen van oppervlaktewater, het onttrekken van grondwater en het infiltreren van water in de bodem;
  • vrijstellingen;
  • zorgplicht voor het watersysteem.

Rondom elke primaire watergang is een beschermzone opgenomen. Binnen deze zone mogen enkel bouwwerken van geringe omvang, welke noodzakelijk zijn voor het beheer en onderhoud van de watergang worden gebouwd. De beschermingszone is 5 meter breed, gemeten vanaf de grens van de watergang (insteek of buitenzijde van de aanwezige onderhoudsstrook). De beschermingszone heeft behalve voor het handhaven van de bereikbaarheid als nevenfunctie om eventuele toekomstige herinrichtingen of verbeteringen (capaciteitsvergroting) mogelijk te houden.

6.2.4 Watergebiedsplannen Waterschap Reest en Wieden

Het Waterschap Reest en Wieden is bezig met de voorbereidingen voor een tweetal watergebiedsplannen voor het deelgebied Scheerwolde. In een watergebiedsplan zijn opgenomen een projectplan (conform de Waterwet), het GGOR (Gewenst of Gewogen Grond- en Oppervlaktewater Regime) met bijbehorende maatregelen en eventueel een peilbesluit. Eén van de twee watergebiedsplannen heeft betrekking op de nieuwe natuurgebieden in het plangebied, waar tevens is voorzien in ruimte voor waterberging (Wetering Oost, Wetering West, Polder Giethoorn). Het andere watergebiedsplan heeft betrekking op de landbouwpolders rond Scheerwolde, maar daar is verder geen bestemmingsplanherziening voor nodig.

In het Watergebiedsplan wordt uitgewerkt welke waterhuishoudkundige maatregelen in het gebied worden uitgevoerd, aan welke droogleggingsnorm middels deze maatregelen wordt voldaan, welke alternatieven zijn bekeken en wat effecten zijn op de omgeving (o.a. Natura 2000).

In het Watergebiedsplan dat betrekking heeft op de nieuwe natuurgebieden wordt ingegaan op de maatregelen die nodig zijn om de gewenste waterberging in deze gebieden te realiseren. Conform het Convenant waterberging 2008 en het besluit van het Bestuurlijk Gebiedsoverleg van november 2009 gaat het daarbij in totaal om een waterbergingsopgave van 2,8 miljoen m3 (Wetering Oost: 1,6 miljoen m3; Wetering West: 0,9 miljoen m3; Polder Giethoorn: 0,3 miljoen m3). Ook wordt het GGOR en het peilbesluit voor het gebied vastgelegd in het Watergebiedsplan.

6.2.5 Gemeentelijk Waterplan Steenwijkerland 2008-2015

De gemeenteraad van Steenwijkerland heeft in zijn vergadering van 4 maart 2008 het Gemeentelijk Waterplan Steenwijkerland 2008-2015 vastgesteld. De gezamenlijke missie van gemeente en waterschappen is als volgt geformuleerd: 'Het watersysteem samen integraal duurzaam inrichten, beheren en onderhouden, zodanig dat veiligheid en functies zo optimaal mogelijk gebiedspecifiek worden gerealiseerd, nu en in de toekomst'.

Met het waterplan beogen de gemeente Steenwijkerland en de waterschappen het water op een goede manier af te stemmen en te benadrukken in de ruimtelijke ordening en het beheer en onderhoud. Het doel van het plan is het realiseren van een duurzaam watersysteem, waar een ieder op zijn of haar eigen manier gebruik van kan maken en genieten. Dit doel geldt als kader en overkoepelend perspectief voor het handelen van de gemeente.

Zowel bij het formuleren van beleid en plannen, als bij het realiseren van projecten die invloed hebben op de ruimtelijke ordening moet rekening worden gehouden met het watersysteem, de waterketen en de (klimatologische) ontwikkelingen, teneinde een duurzame en integrale oplossing te bewerkstelligen. Een integrale en duurzame benadering van water dwingt planologen, ontwerpers, beheerders en technici samen na te denken over de best denkbare of best haalbare oplossing met betrekking tot water. Richtlijn hierbij is de drietrapsstrategie waterkwantiteit (WB21): vasthouden, bergen en dan pas afvoeren.

Bovenstaande missie wordt aan de hand van negen doelstellingen handen en voeten gegeven, die weer zijn onderverdeeld in de thema's watersysteem, waterketen, waterbeleving en waterorganisatie. De doelstellingen, onderverdeeld naar de aangegeven thema's zijn:

Watersysteem

  • Doelstelling 1: Water verankeren in ruimtelijke plannen.
  • Doelstelling 2: Realiseren stedelijke wateropgave.
  • Doelstelling 3: Bestrijding verdroging en beperken waterschaarste.

Waterketen/waterkwaliteit

  • Doelstelling 4: Verbeteren waterkwaliteit.

Waterbeleving/recreatie en toerisme

  • Doelstelling 5: Vergroten en specificeren functionaliteit van het water.
  • Doelstelling 6: Vergroten belevingswaarde van het water.

Waterorganisatie

  • Doelstelling 7: Structureren samenwerking.
  • Doelstelling 8: Maatschappelijk draagvlak voor duurzaam omgaan met water.
  • Doelstelling 9: Duidelijkheid over verantwoordelijkheden.