direct naar inhoud van 1.1 Aanleiding
Plan: Buitengebied - Landinrichting Wetering-West
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1708.BGBWeteringWest-VA01

1.1 Aanleiding

In 1997 hebben de waterschappen Wold en Wieden en Groot Salland, het (toenmalige) Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij, de provincie Overijssel en de (toenmalige) gemeenten Brederwiede, Steenwijk, IJsselham en Zwartsluis het Perspectief voor Noordwest Overijssel vastgesteld. Dit perspectief bevat gebiedsgericht beleid voor Noordwest Overijssel. Het beleid is gericht op het benutten van kansen voor versterking van de natuur, landbouw en recreatie en van kansen voor verbetering van de leefbaarheid en de economische structuur in het gebied. Het gebiedsgericht beleid omvat een samenhangend pakket beleidsvoorstellen en dient als gezamenlijke overkoepelende beleidsvisie voor de betrokken overheden.

Gedeputeerde Staten van Overijssel hebben als vervolgstap op het perspectief in hun vergadering van 20 oktober 2004 het Raamplan Strategisch Groenproject Noordwest Overijssel (SGP Noordwest Overijssel) goedgekeurd. Dit Raamplan is opgesteld door de landinrichtingscommissie. In het Raamplan staan de maatregelen beschreven om de vastgestelde doelstellingen binnen de projectgrens van het Noordwest Overijssel te realiseren. Het beschrijft waar nieuwe natuur komt, hoe deze gebieden worden ingericht, hoe de landbouwgebieden worden ingericht en welke nieuwe recreatieve routes en voorzieningen worden gerealiseerd. Ook zijn in het plan maatregelen voorgesteld om het landschap te versterken. Een belangrijk uitvoeringsinstrument daarbij is de herinrichting van het gebied. Het plangebied voor Noordwest Overijssel is ingedeeld in de volgende deelgebieden:

  • Scheerwolde;
  • Rond de Weerribben;
  • Vollenhove-Blokzijl;
  • Wieden-Weerribben.

Om in te kunnen spelen op veranderingen in het gebied, veranderingen in het beleid en om de financieringsverplichting flexibel te houden, worden de maatregelen in verschillende uitvoeringsmodules uitgevoerd.

Met ingang van 1 januari 2007 is een nieuwe wet van kracht voor de inrichting van het landelijk gebied, de Wet Inrichting Landelijk Gebied (WILG). Deze wet vervangt de oude Landinrichtingswet. Op grond van artikel 17 WILG dient als basis voor een wettelijke herverkaveling een inrichtingsplan te worden vastgesteld. Ten behoeve van de realisatie van het Raamplan is voor het deelgebied Scheerwolde het Inrichtingsplan Scheerwolde opgesteld.

De doelen van het Inrichtingsplan Scheerwolde zijn de volgende:

Behoud en versterking kwaliteit natuur en (cultuur)landschap

Toelichting: Hoofddoelstelling is het vrijmaken en/of inrichten van de begrensde nieuwe natuurgebieden Meenthebrug, Wetering Oost, Wetering West, Polder Giethoorn en 20 hectare ten noordoosten van het Giethoornse Meer. Met de begrenzing van de nieuwe natuur is er naar gestreefd om de achteruitgang van de bestaande natuurwaarden in de Weerribben en de Wieden te keren. De bestaande nieuwe natuurgebieden binnen Noordwest Overijssel worden vergroot en met elkaar verbonden en ook verbonden met de bestaande natuurgebieden Olde Maten en Veer-slootlanden (gemeente Staphorst) en Rottige Meenthe (gemeente Weststellingwerf).

Perspectiefvolle landbouw

Toelichting: Hoofddoelstelling voor de landbouw is het ontwikkelen en versterken van een duurzame en concurrerende landbouw. Tevens wordt gestreefd naar het verminderen van de milieubelasting. Verbetering van de verkaveling en afstemming van de waterhuishouding op de landbouw wordt gezamenlijk opgepakt. Door het waterschap wordt een Watergebiedsplan vastgesteld voor de blijvende landbouwpolders binnen deelgebied Scheerwolde. De projectgrens van deelgebied Scheerwolde komt overeen met de grens van het wettelijke herverkavelingsgebied

Economische vitaliteit

Toelichting: Hoofddoelstelling voor dit thema is het vergroten van aantrekkelijke en kwalitatief hoogwaardige recreatiemogelijkheden in Noordwest Overijssel. Daarmee wordt bijgedragen aan het creƫren van werkgelegenheid ter compensatie van de verliezen in de agrarische sector en wordt voldaan aan de recreatiebehoeften van de inwoners en toeristen.

Veerkrachtig watersysteem

Toelichting: Binnen dit speerpunt zijn twee hoofddoelstellingen te onderscheiden, namelijk het optimaliseren van het watersysteem en het realiseren van een waterbergingsopgave. Met betrekking tot het optimaliseren van het watersysteem is het belangrijkste principe, dat knelpunten in de waterhuishouding duurzaam worden opgelost. Dat houdt in dat de omgeving of toekomstige generaties niet worden opgezadeld met (nieuwe) problemen en dat rekening wordt gehouden met te verwachten ontwikkelingen, zoals een veranderend klimaat, een toekomstige bodemdaling, de te verwachten zeespiegelstijging en een hoger peil van het IJsselmeer. Daarnaast wil het waterschap bij het kiezen van oplossingen voor knelpunten zoveel mogelijk aansluiten bij de natuurlijke processen in watersystemen, zodat zij minder gevoelig worden voor extreme omstandigheden (zoals extreem veel neerslag of extreme droogte). In het kader van het realiseren van een waterbergingsopgave krijgen de nieuwe natuurgebieden als nevenfunctie waterberging. In totaal wordt in het deelgebied Scheerwolde in de natuurgebieden minimaal 2,7 miljoen m3 nieuwe waterberging gerealiseerd, verdeeld over Wetering Oost en West (samen minimaal 2,4 miljoen m3 berging) en Polder Giethoorn (0,3 miljoen m3 berging).

Het deelgebied Scheerwolde, zoals bedoeld in het Inrichtingsplan Scheerwolde, heeft een oppervlakte van circa 4.450 hectare. Het deelgebied ligt rondom het dorp Scheerwolde, ten oosten van Nationaal Park Wieden-Weerribben en ten westen van de stad Steenwijk. Het Kanaal Ossenzijl-Steenwijk vormt de noordgrens, met uitzondering van het gebied Meenthebrug Noord. De oostgrens wordt gevormd door Kanaal Beukers-Steenwijk.

afbeelding "i_NL.IMRO.1708.BGBWeteringWest-VA01_0001.jpg"

Afbeelding 1. Het deelgebied Scheerwolde conform het Inrichtingsplan Scheerwolde.

In het deelgebied Scheerwolde zijn enkele kleinere gebieden te onderscheiden in navolging van het WILG Inrichtingsplan Scheerwolde. Het zijn de volgende gebieden:

  • Wetering Oost;
  • Wetering West;
  • Meenthebrug Noord;
  • Giethoornse meer;
  • Polder Giethoorn;
  • Landbouwpolders Giethoorn.

afbeelding "i_NL.IMRO.1708.BGBWeteringWest-VA01_0002.jpg"

Afbeelding 2. Gebiedsindeling deelgebied Scheerwolde conform MER Inrichtingsplan Scheerwolde.

Om realisatie van het Inrichtingsplan Scheerwolde, voor zover het de inrichting van nieuwe natuurgebieden betreft, mogelijk te maken, dienen de huidige bestemmingsplannen te worden herzien. De gronden hebben momenteel geen natuurbestemming en kennen geen binnenplans flexibiliteitsinstrumentarium dat benut zou kunnen worden ten behoeve van de natuurontwikkeling.

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Steenwijkerland heeft op 3 mei 2011 besloten dat de bestemmingsplannen ten behoeve van een tweetal nieuw in te richten natuurgebieden dienen te worden herzien, namelijk ten behoeve van:

  • het gebied Wetering Oost;
  • het gebied Wetering West.

Voorliggend bestemmingsplan heeft betrekking op het gebied Wetering West.

Voor het gebied Wetering West is momenteel het bestemmingsplan Buitengebied - Jong Ontginningslandschap en De Wetering 1983 van kracht, vastgesteld door de raad van de (voormalige) gemeente IJsselham bij besluit van 4 juli 1983 en goedgekeurd door Gedeputeerde Staten van Overijssel bij besluit van 15 januari 1985, nummer 22605.