direct naar inhoud van Hoofdstuk 3 Planbeschrijving
Plan: Fietspad Roekebosch
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1708.BGBFietsproekBP-VA01

Hoofdstuk 3 Planbeschrijving

Het tracé van het fietspad zal ter hoogte van Roekebosch vanaf de Gasthuisdijk de noordoever van de Paasloër vaart in westelijke richting volgen. Na circa 200 meter zal het fietspad door middel van een brug naar de zuidoever van de Paasloëer vaart worden verlegd. Na circa 100 meter buigt het fietspad naar het zuiden af en volgt een sloot die de scheiding vormt tussen de aanwezige agrarische percelen en het oostelijk gelegen natuurgebied Brouwersgaten. Ongeveer halverwege het tracé doorsnijdt het fietspad het natuurgebied Brouwersgaten. Vervolgens wordt het fietspad aangesloten op een laag dijklichaam dat richting de Haagjesgracht loopt. Het fietspad zal door middel van een brug over de Haagjesgracht worden geleid, waarna het fietspad richting het zuiden afbuigt en via bestaande paden richting Wanneperveen loopt, waar het pad aansluit op de Bovenboerseweg. De totale lengte van het aan te leggen fietspad is circa 2.600 meter.

afbeelding "i_NL.IMRO.1708.BGBFietsproekBP-VA01_0004.png"

Het fietspad is grotendeels gepland op agrarische percelen die tegen de rand van het bosrijkere natuurgebied Brouwersgaten aanliggen. Het fietspad krijgt een recreatieve functie. Geschat wordt dat in de periode april tot en met september het aantal gebruikers van het fietspad op maximaal 60 fietsers per dag ligt. Het fietspad zal met name tussen acht uur 's morgens en acht uur 's avonds worden gebruikt. In de periode september tot maart zal het aantal fietsers fors lager liggen. Tevens is de verwachting dat wandelaars gebruik zullen gaan maken van de route. Het fietspad zal een totale lengte hebben van 2,6 kilometer. Het fietspad zelf wordt tweeënhalve meter breed. Aan weerszijden van het fietspad worden bermen van anderhalve meter aangelegd. Op de locaties waar het fietspad op agrarische percelen komt te liggen, wordt een nieuwe sloot van tweeënhalve meter breed gegraven. Voor de breedte van het tracé wordt uitgegaan van een gemiddelde van acht meter grond. Op diverse locaties worden dammen en duikers aangebracht.

Het tracé van het fietspad ligt tegen de rand van het natuurgebied Brouwersgaten en in het Natura2000-gebied “de Wieden”. Uitgangspunt voor het fietspad was dan ook een natuurinclusief ontwerp.

Onderdeel van het ontwerp is de aanleg van ongestoord foerageergebied voor de Roerdomp. Het gaat om het gebied aan de noordzijde van de Zuideinderigerweide, te noorden van Wanneperveen. Dit gebied ligt circa 3 km. ten westen van het gebied waar Roerdompen zijn waargenomen. De inrichtingsmaatregelen betreffen de herinrichting van ruim 2 km aan oevers als foerageerhabitat en uit de aanleg van broedhabitat in bestaand (droge) overjarig riet met een omvang van ca. 900 m2. Het maaiveld zal verlaagd worden zodat waterriet zich kan ontwikkelen.

afbeelding "i_NL.IMRO.1708.BGBFietsproekBP-VA01_0005.png"

De gemeente zal in de nabijheid van het fietspad gronden verwerven die vervolgens geruild worden met Natuurmonumenten. Daarmee is ontwikkeling van meer natuur in de toekomst mogelijk.

Het fietspad zal verder worden afgeschermd van de bestaande natuur en agrarische gebieden door de aanleg van sloten.