Plan: | Vollenhove locatie Drok |
---|---|
Status: | ontwerp |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1708.00003665-0002 |
In het kader van het overleg ex artikel 3.1.1. van het Bro (Besluit ruimtelijke ordening) is het voorontwerpbestemmingsplan toegezonden aan:
Door de overleginstanties genoemd onder 8, 9, 11, 12, 13, 14, 16, 17 en 19 is geen reactie kenbaar gemaakt.
Onderstaand wordt op de ingekomen overlegreacties ingegaan.
Ad 1. Provincie Overijssel, eenheid Ruimte, Wonen en Bereikbaarheid
Tijdens het overleg tussen de provincie Overijssel en gemeente Steenwijkerland op 18 december 2008 is door de provincie Overijssel (mw. T. Drint) positief gereageerd op het plan.
Ad 2. VROM-Inspectie
De Vrom-Inspectie heeft op 17 maart 2009 een schriftelijke reactie gegeven. In deze reactie heeft de Vrom-Inspectie aangegeven dat het betreffende bestemmingsplan geen aanleiding geeft tot het maken van opmerkingen en verwijst naar de opmerkingen die de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumentenzorg schriftelijk kenbaar heeft gemaakt op 9 maart 2009. Hieronder is een samenvatting gegeven van deze reacties.
In de plantoelichting ontbreekt informatie over de mogelijkheid tot handhaving en herstel ten behoeve van herbestemming van met name de oudere panden.
In de randvoorwaarden genoemd in Hoofdstuk 3.2 ontbreekt bij de Kerkstraat dat de ontsluiting (voordeur) ook aan de Kerkstraat gesitueerd moet worden.
In de planregels genoemd in artikel 5 en op de plankaart is niet vastgelegd dat het bouwen moet plaatsvinden in de voorgevelrooilijn. Dit geldt ook voor het aanbrengen van de nokrichting haaks op de Kerkstraat.
Artikel 3.1 spreekt alleen over 'tuinen' terwijl er sprake is van een semi-openbaar terrein in te richten als hofje.
De vermelde stadsmuur dient een aanduiding te krijgen op de plankaart.
De nadere eisen regeling is niet opgenomen in artikel 5.
In artikel 7 lid 1 dient het woord 'beschermd' vóór stadsgezicht te worden ingevoegd.
Reactie gemeente
Bij het opstellen van het huidige bestemmingsplan Vollenhove-centrum is geïnventariseerd welke panden het behouden waard zijn. De panden op de locatie Drok staan gedeeltelijk beschreven als 'structureel verstorend' en gedeeltelijk als 'structureel bepalend, architectonisch niet bepalend'. Er bevinden zich geen monumenten op de locatie. In verband hiermee is geen onderzoek gedaan naar de mogelijkheid tot handhaving en herstel van de panden. De welstandscommissie deelt deze mening en heeft een positief advies verleend voor de (verleende) aanlegvergunning. In de plantoelichting zal dit worden aangevuld.
In de toelichting zal worden toegevoegd dat de ontsluiting van de woningen die gesitueerd zijn aan de Kerkstraat aan de Kerkstraat zal zijn.
In de planregels (artikel 5.2.1.) wordt het bouwen in de voorgevelrooilijn verwerkt. Tevens wordt in de toelichting aangegeven dat de nokrichting overwegend haaks op de Kerkstraat gesitueerd zal zijn. Het is ons inziens niet noodzakelijk dit juridisch af te dichten, omdat een andere nokrichting ook voorkomt in de Kerkstraat.
Het hofje met een semi-openbaar karakter komt in eigendom van de eigenaren van de aangrenzende woningen. Dit betekent dat het hofje voornamelijk bedoeld is voor de bewoners om het leefklimaat te verhogen. De bestemming 'tuin' wordt dan ook als passend beschouwd.
De aanduiding 'muur' wordt opgenomen binnen de bestemming 'wonen'. De nadere eisen regeling zal worden opgenomen in artikel 5. Ook de laatste opmerking zal aangepast worden in de tekst.
Ad 3. Waterschap Reest en Wieden
Het waterschap heeft bij brief van 22 januari 2009 een positief wateradvies gegeven voor het plan.
Ad 5. Gasunie
De Gasunie geeft aan dat het bestemmingsplan is getoetst aan het nieuwe externe veiligheidsbeleid van het ministerie van VROM, zoals dat naar verwachting in 2009 in werking zal treden middels de AMVB Buisleidingen. Op grond van deze toetsing is de Gasunie tot de conclusie gekomen dat het plangebied buiten de 1% letaliteitgrens van de gasleidingen van de Gasunie valt. Daarmee staat vast dat de leidingen geen invloed hebben op de verdere planontwikkeling.
Ad 6. Rendo Netwerken
Rendo Netwerken heeft bij brief van 11 december 2008 meegedeeld dat het bedrijf geen belangen heeft in het gebied.
Ad 7. Vitens
Vitens deelt bij brief van 22 januari 2009 mee dat in de Heilige Geeststeeg een drinkwater transportleiding ligt. De leiding behoeft geen aanduiding op de kaart, maar verdient wel aandacht ter voorkoming van schade dan wel breuk aan de leiding bij het realiseren van het plan.
Het voorontwerp bestemmingsplan geeft geen aanleiding tot het maken van opmerkingen.
Ad 10. Wetland Wonen Groep
Wetland Wonen heeft een aantal opmerkingen op hoofdstuk 3 van de toelichting. Bij artikel 5 van de regels (Wonen) te weten 5.2.1. d wil men graag dat 'de breedte van een woonhuis niet minder dan 5 meter en niet meer dan 8 meter mag bedragen' in plaats van 4 en 7.
Reactie gemeente
De opmerkingen worden deels overgenomen. De breedte van een woonhuis wordt aangepast naar 5 en 8 meter.
Ad 15. Stichting Natuur- en Milieuplatform
Stichting Natuur- en Milieuplatform heeft gereageerd bij brief van 15 januari 2009. Bij het onderdeel milieuaspecten in hoofdstuk 2 wil men graag de meetwaarden en de normwaarden voor de verontreiniging van lood en koper vermeld zien.
De stichting beveelt aan om nestgelegenheden te creëren voor vleermuizen, zwaluwen, mussen en spreeuwen, bijvoorbeeld in de vorm van openstaande voegen en speciale dakpannen. Ook doet men aanbevelingen voor diervriendelijke beplanting met nestgelegenheid.
Verder geeft de stichting aan dat tijdens het aanvullend onderzoek naar vleermuizen ook gekeken moet worden naar broedvogels.
Reactie gemeente
Het bodemonderzoek zal toegevoegd worden als bijlage van het bestemmingsplan. Dit geldt tevens voor het archeologisch onderzoek.
De aanbevelingen vallen niet onder de gemeentelijke taak maar kunnen neergelegd worden bij de opdrachtgever (Wetland Wonen Groep).
Tot slot geven wij hierbij aan dat er ook waarnemingen van overige soortgroepen (o.a. broedvogels) worden meegenomen in het aanvullende ecologische onderzoek.
Ad 18. Voorlichtings- en Adviescommissie voor de woningbouw (VAC)
Bij brief van 19 december 2008 heeft de VAC gereageerd op het plan. Daarnaast heeft men op 2 februari 2009 een mondelinge toelichting gegeven op de reactie.
De VAC is van mening dat er (geluids)hinder zal optreden in de Kerkstraat door de bedrijvigheid en mogelijk van de kerkklokken en vindt dat de geluidshinder gemeten moet worden. Ten aanzien van archeologie vindt men de tekst in de toelichting tegenstrijdig. Het aantal parkeerplaatsen vindt de VAC te weinig is en men is benieuwd hoe dit ingericht zal worden. Over het stedebouwkundig plan heeft men de volgende opmerkingen:
Ten slotte vraagt de VAC aandacht voor het materiaalgebruik, de bakstenen dienen qua formaat en stijl in overeenstemming met de omliggende panden te zijn.
Reactie gemeente
Bestaande inrichtingen dienen te voldoen aan de van toepassing zijnde milieuregelgeving. Hierin worden regels gesteld ter voorkoming van (geluids)hinder bij gevoelige objecten. Het plangebied ligt in het centrum van Vollenhove waar zich reeds vele gevoelige objecten bevinden en waardoor de bestaande inrichtingen al worden beperkt in hun milieuruimte. Er is ons inziens op dit moment geen aanleiding voor het uitvoeren van geluidsmetingen bij inrichtingen in de omgeving van het plangebied.
Voor wat betreft archeologie is er gekozen voor een funderingsmethode die minimale schade toebrengt aan het waarschijnlijk (deels) intacte bodemarchief. Het geheel voorkomen van schade is echter moeilijk te garanderen. Bij grootschalige bodemingrepen beneden 0,7 meter dient een vervolgonderzoek te worden uitgevoerd. Er zal echter gebruik gemaakt worden van mortelschroefpalen zodat vervolgonderzoek niet nodig is.
Voor wat betreft de opmerking met betrekking tot de parkeerplaatsen wordt verwezen naar de reactie genoemd onder punt 1 bij de inspraakreacties.
Zoals reeds mondeling is toegelicht op 2 februari 2009 is het mogelijk een tuin te realiseren binnen de bestemming wonen. De hoogte van de stadsmuur wordt opgenomen in het bestemmingsplan. De doorgang in de muur om naar het parkeerterrein te komen zal voorzien worden van een deur. Tot slot zal er een zorgvuldige welstandstoets plaatsvinden voor wat betreft het materiaalgebruik, de bakstenen en stijl.