Plan: | Vollenhove locatie Drok |
---|---|
Status: | ontwerp |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1708.00003665-0002 |
Algemeen
In het kader van de inspraak heeft het voorontwerpbestemmingsplan in de periode 3 december 2008 tot en met 13 januari 2009 ter inzage gelegen in het gemeentehuis, Vendelweg 1 te Steenwijk.
Op 3 december 2008 heeft een inspraakbijeenkomst plaatsgevonden in De Burght te Vollenhove. Op die bijeenkomst waren ongeveer 70 belangstellenden aanwezig.
Er werden vragen gesteld over de volgende onderwerpen:
De woningen worden in het huidige bestemmingsplan aangemerkt als 'architectonisch niet waardevol'. De financiële haalbaarheid om (de gevels van) de visserswoningen te handhaven is daarom niet onderzocht. Het is al een kostbaar plan, waaraan de provincie, Wetland Wonen Groep en gemeente financieel bijdragen.
In de Kerkstraat is gekozen voor individualiteit, in de Heilige Geeststeeg voor meer samenhang. Door middel van kleurverschillen kan meer speelsheid worden aangebracht in de Heilige Geeststeeg. Ook is het mogelijk dat er bijvoorbeeld dakkapellen worden geplaatst.
Zodra de panden zijn gesloopt, gaat de eigendom van de grond over naar Wetland Wonen Groep. Nadat er circa 60% van de woningen verkocht is, zal de bouw starten. Als er geen woningen worden verkocht, hebben gemeente en corporatie een gezamenlijk probleem. Beide partijen hebben belang bij een snelle en goede invulling.
Bezwaren hoeven niet vertragend te zijn in de procedure. Dit hangt af van het aantal en de inhoud. Wanneer er aan het eind van de bestemmingsplanprocedure beroep wordt ingesteld bij de Raad van State, leidt dit wel tot vertraging.
Gedoeld werd op het meenemen van de bibliotheek-locatie in het plan. De bibliotheek is een eigen stichting, de locatie is een kans die zich heeft voorgedaan. De eventuele herontwikkeling van het gebied kan los gezien worden de locatie Drok.
Binnen de gestelde periode werden 5 schriftelijke inspraakreacties ontvangen.
De heer en mevrouw Willemsma hebben moeite met de plannen voor de bouw van levensloopbestendige woningen tegenover hun woning, omdat dit ten koste zal gaan van het enige vrije uitzicht vanuit de woning. Het effect op licht- en zoninval zal nadelig zijn voor de sfeer in de woning en de tuin. Ook de privacy in de woning en tuin zal nadelig worden beïnvloed.
Reactie gemeente
Naar aanleiding van deze reactie zijn de mogelijkheden onderzocht en is ervoor gekozen om één woning te laten vervallen. De huidige rooilijn wordt aangehouden, zodat het uitzicht niet wijzigt. De heer en mevrouw Willemsma hebben laten weten dat hun bezwaar hiermee vervalt.
De heer en mevrouw Willemsma zijn van mening dat de sfeer van de steeg door de aaneengesloten bebouwing en daklijn geweld aan gedaan zal worden. In de Heilige Geeststeeg z ouden lage woningen met afzonderlijke daken meer recht doen vanuit historisch perspectief.
Reactie gemeente
Het betreft hier een locatie die is gelegen binnen de aangewezen grens van het historisch waardevolle stadsgezicht. Dit betekent dat de welstandscommissie het plan beoordeelt met inachtneming van de karakteristieken zoals beschreven in de toelichting behorende bij het aanwijzingsbesluit beschermd stadsgezicht Vollenhove. Tevens vindt er een beoordeling plaats door de monumentendeskundige die zitting heeft in de welstandscommissie.
Ten slotte wordt een opmerking gemaakt over het aantal parkeerplaatsen, dat zal zorgen voor parkeerproblemen.
Reactie gemeente
Binnen het terrein is ruimte voor circa 10 parkeerplaatsen. Daarnaast blijven de parkeerplaatsen aan de Erven gehandhaafd (circa 8, waarvan er drie bij de woningen behoren). Dit is voldoende.
Reactie gemeente
De boom blijft behouden en zal meegenomen worden in het inrichtingsvoorstel.
Reactie gemeente
Als gevolg van de planaanpassing, waardoor een woning minder zal worden gerealiseerd, wordt de speelvoorziening grotendeels gehandhaafd.
Aanvullend heeft de heer Kersjes de volgende vragen:
Reactie gemeente
Ad c.
Het ontwerp bestemmingsplan ligt gedurende zes weken ter inzage en een ieder kan een zienswijze indienen (mondeling en schriftelijk). Het bestemmingsplan zal vervolgens binnen 12 weken na de ter inzage termijn vastgesteld worden. Vervolgens zal de vaststelling bekend gemaakt moeten worden binnen 2 weken na vaststelling. Of binnen 6 weken na vaststelling, indien door gedeputeerde staten of de inspecteur een zienswijze is ingediend en deze niet is overgenomen of indien bij vaststelling wijzigingen in het plan zijn aangebracht, anders dan op grond van een zienswijze van gedeputeerde staten of de inspecteur. Het bestemmingsplan treedt in werking na afloop van de beroepstermijn van zes weken of – indien verzoek om voorlopige voorziening is gedaan – op het moment dat op dat verzoek is beslist. Tot slot kan er beroep ingediend worden bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (ABvRS). Deze beslist binnen 12 maanden na afloop van de beroepstermijn.
Ad d.
Tegemoetkoming in schade als bedoeld in artikel 6.1. van de Wet ruimtelijke ordening (Wro) kan worden ingediend nadat het bestemmingsplan onherroepelijk is geworden.
Ad e.
In de raadsvergadering van april is het “speelplekkenbeleid in Steenwijkerland” vastgesteld. Binnenkort wordt dit beleid op de internetsite van de gemeente Steenwijkerland geplaatst.
Het bevreemdt de heer Ziel dat in het bestemmingsplan geen gebruik wordt gemaakt van een actuele ondergrond.
Reactie gemeente
De Gemeentelijke Basis Kaart Nederland (GBKN) is gebruikt als actuele ondergrond. Dat de berging van de heer Ziel niet is aangegeven is niet relevant voor de ontwikkeling van dit bestemmingsplan.
De begrenzing van het bestemmingsplan wordt niet als logisch ervaren en op de inrichtingstekening staat een groenstrook achter de garage van de heer Ziel. Gevolg daarvan zal zijn dat de heer Ziel zijn garage niet meer kan gebruiken voor zijn auto.
Reactie gemeente
Dit is inderdaad onjuist en wordt aangepast.
Uit de inrichtingstekening blijkt dat de aanrijroute tot de geplande parkeerplaats voor de toegang van de garage van de heer Ziel loopt zonder stoep. Er kunnen dan gevaarlijke situaties ontstaan.
De heer Ziel geeft aan dat de parkeerplaatsen voor de toekomstige bewoners te krap bemeten zijn voor wat betreft in- en uitdraaien.
De heer Ziel is van mening dat de toegang tot de Erven vanaf de Heilige Geeststeeg te krap bemeten is. De ruimte tussen de geplande bebouwing en de bibliotheek zal veel intensiever gebruikt gaan worden. Ook wordt de slijterij bevoorraad via de Erven en wordt de vuilnis opgehaald. Het is geen optie de speelvoorziening te handhaven.
Reactie gemeente
De hierboven aangegeven zaken zullen betrokken worden bij het inrichtingsplan. De toegang tot De Erven wordt niet smaller. Als gevolg van de planaanpassing is er meer ruimte beschikbaar waardoor de speelvoorziening naar verwachting wordt gehandhaafd.
De heer Dikken is van mening dat er te dicht bij zijn woning gebouwd zal worden, waardoor de privacy ernstig aangetast zal worden. Ook de lichtinval en het uitzicht worden slechter. De heer Dikken is van mening dat de bebouwing bij Heilige Geeststeeg 3 moet stoppen.
Reactie gemeente
Het plan wordt aangepast, zodat de huidige rooilijn blijft gehandhaafd.
Vanaf het midden van Heilige Geeststeeg 3 wordt van de bestaande rooilijn afgeweken zodat de steeg nog smaller wordt.
Reactie gemeente
De bestaande rooilijn van de visserswoningen wordt aangehouden. Op deze manier wordt het steegkarakter benadrukt.
De werkgroep Visie Vollenhove vraagt zich af waaruit blijkt dat de architectonische afstemming en stedenbouwkundige kwaliteit passend zijn in de schaal van Vollenhove. In de schriftelijke reactie wordt een aantal bouwkundige en architectonische opmerkingen gemaakt, bv ten aanzien van roedenverdeling en storende bovenlichten. Ook wordt de gevelbreedte als storend ervaren, omdat deze gelijk zijn hetgeen niet past in de Kerkstraat. Het hofje moet de algemene karakterkenmerken van een hofje uitstralen.
Reactie gemeente
Het betreft hier voornamelijk welstandsaspecten, waarover de welstandscommissie haar oordeel zal geven. Voor wat betreft de gevelbreedte is er sprake van een planmatige gevelbreedte en geen individuele ontwikkeling. De hoekwoning heeft wel een andere maatvoering. De variatie wordt aangebracht door zogenaamde 'brandgangen' en het uiterlijk van de woningen (kleurstelling e.d.). De inrichting van het hofje zal in een later stadium door Wetland Wonen in samenspraak met de kopers worden bepaald.
De werkgroep geeft aan dat de panden Heilige Geeststeeg 3 en 5 de laatste oorspronkelijke visserswoningen zijn en dat daarom minimaal de gevels behouden moeten blijven.
Reactie gemeente
In het bestemmingsplan “Vollenhove Centrum” zijn deze panden aangemerkt als structureel bepalend maar hebben geen architectonische waarde.
De werkgroep is van mening dat het bestemmingsplan de mogelijkheid moet bieden om kleine eenmansbedrijfjes en ateliers toe te staan.
Reactie gemeente
Het bestemmingsplan biedt de mogelijkheid tot het uitoefenen van een beroep aan huis in combinatie met wonen.
De werkgroep is van mening dat gemeente, architect, ontwikkelaars / corporaties er niet in slagen om de bebouwingskarakteristieken die kenmerkend zijn voor Vollenhove vorm te geven.
Reactie gemeente
Deze opmerking wordt voor kennisgeving aangenomen en zal in breder verband met de werkgroep worden besproken.