direct naar inhoud van 5.6 Waterhuishouding
Plan: Wijzigingsplan Parksingel 6 Bemmel
Status: vastgesteld
Plantype: wijzigingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1705.76-VG01

5.6 Waterhuishouding

5.6.1 Beleidskader

In mei 2008 heeft de gemeenteraad van Lingewaard het Gemeentelijk Rioleringsplan (GRP) 2008 - 2011 en het Waterplan Lingewaard vastgesteld. Het opstellen van een GRP komt voort uit de wettelijke verplichting, waarin het maken van goede beleidsafwegingen op het terrein van bescherming van bodem- en waterkwaliteit en de rioleringszorg steeds belangrijker wordt. Het opstellen van een waterplan is niet verplicht.

De volgende doelstellingen zijn gesteld in het GRP voor de periode 2008-2011 en zijn relevant voor het waterhuishoudige beheer van het plangebied:

  • Inzameling van het binnen de gemeente geproduceerde afvalwater;
  • Inzameling van hemelwater dat niet mag worden gebruikt voor de lokale waterhuishouding;
  • Transport van het ingezamelde water naar een geschikt lozingspunt;
  • Voorkomen van ongewenste emissies naar oppervlaktewater, bodem en grondwater;
  • Voorkomen van overlast voor de omgeving;
  • Het voldoen aan de voorwaarden voor effectief rioolbeheer.

In het Waterplan wordt aangegeven dat het beleid mede gericht moet zijn op het afkoppelen van de hemelwaterafvoer van de verharde oppervlakten en het zoveel mogelijk bergen of tijdelijk bergen van het hemelwater in het gebied waar dit water neerkomt. Een en ander is conform het nationale beleid.

5.6.2 Bestaande situatie

In de wijk ligt een gescheiden rioolstelsel met aparte riolen voor de afvoer van het afvalwater en het hemelwater van de aangesloten percelen.

Op en in de directe omgeving van de onderzoekslocatie bevindt zich geen oppervlaktewater. De originele bodem bestaat volgens de wateratlas van de provincie Gelderland uit rivierklei. De bovenlaag is humeus. Volgens dezelfde atlas ligt het gemiddelde hoogste grondwaterniveau vrij dicht onder het maaiveld. Er is sprake van een matige infiltratiemogelijkheid van de bodem. De locatie is volgens de waterkansenkaart blijvend geschikt voor woonbebouwing.

5.6.3 Ontwikkelingen

Het afvalwater en het hemelwater van het dak van de nieuwe woning zal via aparte leidingen worden afgevoerd naar naar de perceelrand aan de straatzijde waar deze leidingen worden aangesloten op het gescheiden riool dat onder de straat ligt. Het afkoppelen en het infiltreren van het hemelwater in de bodem van het te bebouwen terrein wordt niet haalbaar geacht vanwege het feit dat de bodem niet sterk doorlatend is en de grondwaterstanden in het gebied relatief hoog zijn.

5.6.4 Wateradvies

Deze waterparagraaf is op ……. voorgelegd aan het waterschap Rivierenland. De reactie van het waterschap d.d. …….. kan als volgt worden samengevat. De opmerkingen van de behandelde medewerker van het waterschap zijn verwerkt in deze paragraaf.