Plan: | Wijzigingsplan Parksingel 6 Bemmel |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | wijzigingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1705.76-VG01 |
Structuurvisie Plus Lingewaard
In de Structuurvisie Plus is een ruimtelijke strategie opgesteld voor de gemeente Lingewaard. Deze strategie is afgeleid uit een aantal door de gemeente gemaakte beleidskeuzes.
Positionering gemeente Lingewaard
De gemeente Lingewaard heeft binnen de Stadsregio een herkenbaar eigen domein: kernen met een kleinschalig stedelijk en dorps karakter, ingebed in het rivierenlandschap. Vanuit deze identiteit spitsen de regionale taken zich toe op het bieden van dorpse en landelijke woonmilieus, landbouw met het accent op glastuinbouw, bedrijvigheid met een accent op agrobusiness en routegebonden, extensieve bedrijvigheid.
Strategie stedelijk gebied
Naast de afronding van de grote bouwlocaties met groeitaak in Bemmel en Huissen, ligt het accent op bouwen voor de natuurlijke groei. Verder is het beleid gericht op revitaliseren en afronden van bestaande bedrijventerreinen en het volledig afronden van het glastuinbouwconcentratiegebied Bergerden/Agropark II.
Inbreiding- en herstructurering Bemmel
Binnen de kern Bemmel is een aantal inbreidings- en herstructureringslocaties aanwezig; met name in en direct nabij het centrum. Bij het invullen van deze locaties dient het versterken van het structuurbeeld voorop te staan. Daarnaast is ook het functionele aspect van belang. Invullingen zullen derhalve vaak een meervoudige doelstelling moeten vervullen om optimaal bij te dragen aan het ruimtelijk beeld en het sociaal en maatschappelijk functioneren van de kern. Dit geldt temeer aangezien uitbreiding nauwelijks nog gewenst is.
In het vigerende bestemmingsplan Kom Bemmel is een aantal inbreidingslocaties opgenomen waar woningen middels een korte planologische procedure kunnen worden opgericht. De locatie Parksingel tussen numers 4 en 8 is daar één van.
Welstandsnota
De gemeentelijke welstandsnota (2004) bevat de criteria die gelden bij de beoordeling van bouwplannen door de welstandscommissie. De reden voor dit beleidsinstrument is om de gemeenteraad én de burger te betrekken bij het welstandsbeleid, zodat dit beleid voor een ieder inzichtelijk wordt. Met vaststelling van de welstandsnota door de gemeenteraad kan de welstandsbeoordeling alleen nog maar gebaseerd worden op de criteria die in de welstandsnota worden genoemd.
Bouwplannen kunnen pas uitgevoerd worden als daarover een positief welstandsadvies is gegeven. In de welstandsnota is vastgelegd op welke wijze nieuwe gebouwen, bouwwerken en gebouwde objecten dienen te worden ingepast in de bestaande omgeving.
Voor de verschillende delen van de gemeente gelden verschillende niveaus van toetsing. De locatie Parksingel 6 maakt deel uit van de wijk Klaverkamp. Deze wijk is verdeeld in een aantal 'woonsferen' waarvoor aparte welstandseisen gelden. De bouwlocatie ligt in de sfeer 'Wonen in de tuinrand'.
Het welstandsbeleid voor deze gebieden is gericht op het handhaven en versterken van de bovenbeschreven kwaliteiten. Het bouwplan dat in dit bestemmingsplan aan de orde is dient te voldoen aan de geformuleerde criteria. De belangrijkste relevante welstandscriteria voor het onderhavige bouwplan zijn de volgende:
De bouwtekeningen laten zien dat het initiatief aan de belangrijkste bovenvermelde ruimtelijke criteria kan voldoen. De bouwtekeningen en het ontwerp van de woning zijn op 22 februari 2012 door de Welstandscommissie goedgekeurd.