Plan: | Gendt, Zandvoort 21 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1705.37-VG01 |
Op 31 mei 2012 is de Structuurvisie Lingewaard 2012-2022 vastgesteld. De structuurvisie beschrijft op hoofdlijnen het ruimtelijk beleid van de gemeente en geeft de hoofdlijnen van de voorziene en gewenste ruimtelijke ontwikkelingen in Lingewaard voor de komende tien jaren weer. Daartoe zijn een aantal ruimtelijke opgaven geformuleerd waaraan de komende tien jaren wordt gewerkt, te weten:
De structuurvisie geeft inzicht in de wijze waarop die ruimtelijke ontwikkelingen kunnen worden gerealiseerd.
Voor voorliggend bestemmingsplan is met name het gemeentelijke beleid ten aanzien van de woonomgeving alsmede de groene omgeving relevant.
Conclusie
Bij onderhavig planvoornemen is sprake van functieverandering van vrijkomende agrarische bebouwing, waarbij tevens sprake is van behoud van een deel van het agrarisch grondgebruik. Door sloop van de bestaande bebouwing en door de positionering van de nieuwe woning is sprake van behoud en versterking van het open achterliggende groene landschap. Derhalve is het planvoornemen niet in strijd met de gemeentelijke structuurvisie.
Het regionale beleid voor functieverandering, zoals beschreven in paragraaf 3.7.1, geeft de maximale mogelijkheden weer van het regionale beleid en stelt nadrukkelijk dat het aan de gemeenten zelf is om deze verzoeken per locatie te beoordelen. Op basis van deze notitie kunnen gemeenten vervolgens zelf bepalen op welke plaatsen en in welke mate gebruik gemaakt kan worden van de mogelijkheden die het regionale beleid biedt. Hiertoe is door de gemeente Lingewaard de notitie 'Toepassing regionaal beleid voor functieverandering in het buitengebied' opgesteld.
Het gemeentelijk beleid sluit aan op de kaders van het provinciale en regionale beleid en geeft hieraan nadere invulling. Het begrip woongebouw vormt mogelijk een discussie. Het gemeentelijk beleid schrijft ten aanzien van nieuwe woongebouwen voor dat appartementencomplexen niet gewenst zijn. Het begrip woongebouw dient derhalve te worden gezien als aaneengesloten woningen die als geheel de uitstraling van een boerderij hebben.
De realisatie van een woning is ook mogelijk. Hieraan wordt medewerking verleent om bedrijfsbeëindiging te kunnen financieren. Vanuit landschappelijk oogpunt wordt ernaar gestreefd zo min mogelijk nieuwe woningen toe te staan in het buitengebied. De voorkeur gaat daarom uit naar vrijstaande, duurdere woningen.
Om de nieuwe ruimtelijke ontwikkeling optimaal in het landschap in te passen kunnen eisen worden gesteld aan:
In het stedenbouwkundig plan is waar van toepassing rekening gehouden met de gemeentelijke eisen.
In het beleid worden bepaalde gebieden in de gemeente uitgesloten van deelname aan het functie veranderingsbeleid. Onderhavig plangebied valt hier niet binnen.
Conclusie
Ten aanzien van onderhavige ontwikkeling is er ruim 5000 m2 aan glastuinbouw gesloopt. Dit geeft het recht tot het terugbouwen van een woning of woongebouw van maximaal 1200m3. Hiermee voldoet voorgenomen ontwikkeling aan het gemeentelijk beleid.
Lingewaard heeft door zijn ligging langs de Waal en het Pannerdens kanaal van oudsher een sterke band met water. Om te komen tot een duurzaam waterbeheer en betere afstemming tussen het waterbeheer en ruimtelijke ontwikkelingen, heeft de gemeente Lingewaard samen met Waterschap Rivierenland in 2008 een waterplan opgesteld. De nadruk van dit waterplan ligt op het aanpakken van knelpunten en het pakken van kansen, met name in de kernen van Lingewaard. Het waterplan Lingewaard bevat een aantal maatregelen die tussen 2009 en 2015 worden uitgevoerd. Belangrijke maatregelen zijn onder andere:
Conclusie
Aangezien sprake is van een relatief beperkte ruimtelijke ingreep, is geen sprake van noemenswaardige gevolgen voor de waterhuishouding. Kortheidshalve wordt verwezen naar paragraaf 5.9.