direct naar inhoud van Hoofdstuk 6 Economische uitvoerbaarheid
Plan: Recycling Westerveld Oeveraseweg
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1701.0000BP000000000555-0004

Hoofdstuk 6 Economische uitvoerbaarheid

In dit hoofdstuk wordt de economische uitvoerbaarheid beschreven. Voor het vaststellen van het bestemmingsplan moet duidelijk zijn dat het plan inderdaad uitgevoerd kan worden.

Het perceel waarop het bestemmingsplan betrekking heeft is geheel eigendom van de gemeente. Het gaat om een perceel grasland van 40861 m2. Dit staat tegen agrarische waarde in de boeken. Hiervan wordt ruim 1 hectare benut voor het afvalbrengstation; de grondprijs die hiervoor gehanteerd wordt is € 30/m2.

De grond voor het veevoerbedrijf wordt aangekocht door Recycling Westerveld B.V. tegen een marktconforme prijs.

Opgemerkt kan worden dat een groenstrook wordt aangelegd van in totaal 465 m lengte; bij een breedte van 15 meter betekent dat in totaal bijna 7000 m2 aan groen wordt gerealiseerd.

Het totaal aan opbrengst van de gronden voor het ABS en voor het veevoerbedrijf is meer dan het bedrag dat nodig is voor het omleggen van een sloot en het aanbrengen van een groenstrook aan de zuid/west zijde.

Na realisatie van het afvalbrengstation, het veevoerbedrijf en de groenstrook is er voor de gemeente sprake van een meer dan sluitende exploitatie; in een exploitatieopzet wordt dit verder uitgewerkt.

Na de realisatie van de genoemde elementen is er nog ruim 1 hectare grond beschikbaar voor de vestiging van een nieuw bedrijf dan wel uitbreiding van bestaande bedrijven die aan dit bestemmingsplan grenzen. De eventuele opbrengst van deze grond is noodzakelijk voor het sluitend maken van de exploitatie.

Met deze informatie kan gesteld worden dat er sprake is van een economisch uitvoerbaar plan; in een exploitatieopzet die wordt opgesteld voor vaststelling van het plan in de gemeenteraad, wordt dit nader uitgewerkt.

Tenslotte wordt opgemerkt dat een deel van de Oeveraseweg eveneens onderdeel is van dit bestemmingsplan. Dit deel is opgenomen omdat dit niet was opgenomen in een recent bestemmingsplan binnen de gemeente Westerveld. Eenvoudig gezegd, hiermee wordt een 'gat' tussen verschillende bestemmingsplannen gedicht. De weg is reeds aanwezig en kosten voor aanleg zijn derhalve niet aan de orde.

De plankosten als bedoeld in artikel 6.12 van de Wet ruimtelijke ordening zijn verzekerd. Het is daarom niet verplicht een exploitatieplan op te stellen.