direct naar inhoud van 3.2 Onderbouwing locatiekeuze
Plan: Recycling Westerveld Oeveraseweg
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1701.0000BP000000000555-0004

3.2 Onderbouwing locatiekeuze

SER-ladder

De provincie Drenthe stelt de toepassing van de SER-ladder verplicht bij nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen. De SER-ladder is een methodiek voor een zorgvuldige afweging van de uitbreidingsvraag van bedrijventerreinen. De SER-ladder kent de volgende 3 stappen:

  • 1. nut en noodzaak bepalen;
  • 2. in behoefte voorzien door herstructurering en intensivering;
  • 3. in behoefte voorzien door nieuwe uitleg.

De provincie Drenthe past deze systematiek toe bij de beoordeling van plannen waarbij sprake is van nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen.

De drie stappen van de SER-ladder zijn hieronder beschreven in relatie tot de afronding van het bedrijventerrein Oeveraseweg.

ad 1. Nut en noodzaak bepalen

Recycling Westerveld B.V. signaleert een behoefte binnen de gemeente Westerveld aan een overslagpunt voor zand, grond, grind en een opslaglocatie voor bouw- en sloopmateriaal en veevoer. Deze activiteiten zijn reeds vergund op de huidige bedrijfslocatie, maar er is onvoldoende ruimte op het bedrijventerrein om de activiteiten te ontplooien. Daarnaast speelt dat het bedrijventerrein onvoldoende landschappelijk is ingepast in de huidige situatie. Toevoeging van een beperkte uitbreiding (circa 1,5 hectare netto uitgeefbaar terrein) aan het bestaande bedrijventerrein biedt de mogelijkheid het bedrijventerrein beter in het landschap in te bedden door middel van het aanbrengen van een brede beplantingsstrook. Het extra uitgeefbaar terrein is bedoeld voor de vestiging van één nieuw te vestigen bedrijf. Voor het overige wordt het terrein betrokken bij de bestaande bedrijven ten zuiden van de Oeveraseweg.

ad 2. In behoefte voorzien door herstructurering en intensivering

Binnen de gemeente Westerveld zijn geen kavels meer beschikbaar die groot genoeg zijn voor een bedrijfsverplaatsing van Recycling Westerveld B.V. Bovendien staan de bedrijventerreinen binnen de gemeente niet de juiste milieucategorie toe om Recycling Westerveld B.V. toe te kunnen staan. Intensivering of herstructurering van een bestaand bedrijventerrein is daardoor niet mogelijk. Tevens is er voor een veevoerbedrijf geen andere plek om Zuidwest Drenthe te bedienen.

ad 3. In behoefte voorzien door nieuwe uitleg

Er is gebleken dat er op bestaande bedrijventerreinen geen kavels beschikbaar zijn. Herstructurering en intensivering ten behoeve van een composteerinrichting is geen reële optie voor de gemeente Westerveld. Door de bouw van een afvalbrengstation ten westen van de composteerinrichting, ontstaat een logische uitbreidingsmogelijkheid voor de Recycling Westerveld B.V. richting het westen.

De landschappelijke inpassing van het bedrijventerrein wordt verbeterd door een betere afronding van het bedrijventerrein ten zuiden van de Oeveraseweg.