Plan: | Recycling Westerveld Oeveraseweg |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1701.0000BP000000000555-0004 |
Aanleiding
De gemeente heeft een bestemmingsplan in voorbereiding voor een afvalbrengstation genaamd Bestemmingsplan “ABS Oeveraseweg Havelte”. In het kader van de verdere ontwikkeling van het afvalbrengstation te Havelte wordt er een overeenkomst met Recycling Westerveld B.V. afgesloten waarbij voor laatstgenoemde ruimte voor de ontwikkeling van een nieuwe bedrijfstak ontstaat. Recycling Westerveld B.V. heeft aangegeven belangstelling te hebben om een gedeelte van het perceel van de gemeente te kopen, teneinde de bedrijfsvoering op het composteerterrein uit te breiden en gedeeltelijk te wijzigingen. Recycling Westerveld B.V. wenst een veevoerbedrijf te starten en wil op een deel van het perceel opslag van veevoer realiseren. De ontwikkeling voorziet in bediening van het werkgebied in Zuidwest Drenthe. Voor zowel gemeente als Recycling Westerveld B.V. ontstaat zo een win-win-situatie. De gemeente heeft aangegeven in beginsel bereid te zijn tot wijziging van het Voorontwerp Bestemmingsplan ABS, waarbij het afvalbrengstation een kwartslag wordt gedraaid en wordt geprojecteerd langs de Oeveraseweg. Het Bestemmingsplan Composteerinrichting voorziet in de mogelijkheid van een bedrijfswoning. Deze bouwmogelijkheid beperkt de gebruiksmogelijkheden van een afvalbrengstation op het perceel in verband met de milieunormen waarmee rekening gehouden dient te worden. Recycling Westerveld B.V. heeft aangegeven niet voornemens te zijn ter plaatse een bedrijfswoning te realiseren en is bereid afstand te doen van deze planologische mogelijkheid. Na overleg met alle betrokken partijen ligt er nu een overeenkomst voor met Recycling Westerveld B.V. tot verkoop van een perceel grond (kadastraal bekend Gemeente Havelte, sectie Q, nummer 328 groot 10.624 m2. )
Uitbreiding Recycling Westerveld B.V.
Recycling Westerveld B.V. is sinds 2002 gevestigd op het bedrijventerrein Oeveraseweg. Sindsdien heeft het bedrijf een ontwikkeling doorgemaakt, waardoor het bedrijf behoefte heeft aan uitbreiding van haar bedrijfsactiviteiten. Het bedrijf begon als een composteerinrichting. In 2008 verleende de provincie Drenthe een milieuvergunning voor het vergroten van de capaciteit van de compostering naar 22.500 ton per jaar. Op- en overslag van grond, zand, grind en split zijn tevens vergund. In december 2011 heeft de provincie een revisievergunning afgegeven voor de volgende daarop aanvullende bedrijfsactiviteiten: het inzamelen, op- en overslaan van huishoudelijke en bedrijfsafvalstoffen.
Naast genoemde activiteiten wil het bedrijf tevens de op- en overslag van veevoer faciliteren. Bij het voercentrum wordt gedurende een periode gras (mei tot oktober) en maïs (najaar) aangevoerd en vervolgens opgeslagen (ingekuild). Gespreid over het jaar wordt het voer vervolgens weer uitgekuild en afgevoerd. Per jaar wordt circa 40.000 ton materiaal aangevoerd en 40.000 ton afgevoerd. De noodzaak van aansluiting op het bestaande terrein wordt hier duidelijk: er kan gebruik gemaakt worden van de bestaande weegbrug en het terrein voorziet in de enige locatie in Zuid Drenthe om deze activititeiten te ontploooien. Om deze activiteiten te kunnen ontplooien is extra bedrijfsruimte nodig. Dit bestemmingsplan biedt deze extra ruimte op de kavel (zie figuur 5) ten westen van het huidige bedrijf, ten zuiden van het geplande afvalbrengstation aan de Oeveraseweg.
![]() |
Figuur 5: kavel waarop uitbreiding zal plaatsvinden (foto 30 mei 2012) |
Afronding Bedrijventerrein Oeveraseweg
Door de uitbreiding van Recycling Westerveld B.V. en de vestiging van het afvalbrengstation aan de Oeveraseweg, ontstaat er de mogelijkheid de overige bestaande bedrijven aan de Oeveraseweg extra uitbreidingsruimte te bieden. De percelen ten zuiden van de bestaande bedrijven aan de zuidkant van de Oeveraseweg zullen als bedrijventerrein worden ingericht. Hierdoor ontstaat er tevens ruimte voor de nieuwvestiging van een bedrijf en wordt circa 1,5 hectare netto uitgeefbaar terrein gecreëerd. De beschreven uitbreidingen worden zorgvuldig landschappelijk ingepast met een brede beplantingsstrook van minimaal 7 m tot maximaal 15 m. Hierdoor ontstaat een landschappelijke verbetering ten opzichte van de huidige situatie. Het oude composteerterrein wordt versterkt met hulst aan de binnenkant.