Plan: | ABS Oeveraseweg Havelte |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1701.0000BP000000000548-0003 |
Raadsbesluit ten aanzien van afvalbrengstation
De Raad van de gemeente Westerveld heeft in haar vergadering van 25 januari 2011 het voorstel van het college van burgemeester en wethouders om in te stemmen met de inhoud van het rapport “Locatietoets Afvalbrengstation Westerveld” (Grontmij, 2010) aangenomen. In dezelfde vergadering heeft de raad gekozen voor zelfrealisatie van het afvalbrengstation. Op basis van een advies betreffende “Juridische scan t.b.v. Afvalbrengstation (ABS) Westerveld” (Pro6managers, december 2010). De kernvraag van dit advies was “Op welke wijze kan de gemeente Westerveld op rechtmatige wijze een afvalbrengstation binnen de gemeente Westerveld realiseren binnen de mogelijkheden van ‘huur’ of ‘zelfrealisatie’. De optie zelfrealisatie geniet in termen van tijd, kosten en risicobeheersing (complexiteit), nadrukkelijk de voorkeur voor de gemeente Westerveld. De conclusie ten aanzien van bestuurlijke besluitvorming is “dat bevestigd wordt dat het uitgangspunt in het behandelvoorstel “locatietoets Afvalbrengstation Westerveld”, het realiseren van het afvalbrengstation aan de Oeveraseweg door middel van zelfrealisatie, sterk de voorkeur geniet". Zelfrealisatie van een afvalbrengstation aan de Oeveraseweg is niet alleen in het kader van rechtmatigheid, maar ook wat betreft doelmatigheid een betere oplossing.
Kadernota Buitengebied Westerveld
De doelstelling van de kadernota is als volgt geformuleerd:
"De kadernota biedt op een zodanige wijze sturing aan nieuwe ontwikkelingen in het buitengebied dat de bestaande omgevingskwaliteit behouden blijft en de economie wordt versterkt, zonder dat de betreffende ontwikkeling ten koste gaat van ontwikkelingsmogelijkheden van bestaande functies in de omgeving."
Om deze doelstelling te bereiken zijn voor de verschillende landschapstypen binnen de gemeente Westerveld de kernkwaliteiten benoemd en een analyse opgenomen van de gaafheid van de landschappen. Het plangebied is gelegen in een beekdal dat onderdeel uit maakt van het esdorpenlandschap. De kernkwaliteiten van het beekdallandschap hebben betrekking op:
De waardering van de gaafheid van het landschap is weergegeven in figuur 4.
![]() |
Figuur 4: waardering gaafheid beekdalen (Bron: Kadernota Buitengebied Westerveld, 2006) |
Uit het kaartbeeld blijkt dat het plangebied een lage gaafheid heeft. In de met een gele kleur aangeduide gebieden (lage gaafheid), zijn de kernkwaliteiten vandaag de dag niet meer herkenbaar. Dit is bijvoorbeeld het geval in gebieden waar grootschalige ruilverkavelingen hebben plaatsgevonden. In deze gebieden wordt niet gestreefd naar het terugbrengen van de thans afwezige kernkwaliteiten.
Planologisch beleid omgeving plangebied
Het plangebied heeft een agrarische bestemming en maakt onderdeel uit van het bestemmingsplan buitengebied. Het ligt echter ingeklemd tussen een composteerinrichting en een bedrijventerrein. De composteerinrichting is in 2002 planologisch mogelijk gemaakt door het bestemmingsplan buitengebied partieel te herzien. Het bedrijventerrein Oeveraseweg is planologisch geregeld in het bestemmingsplan 'Bedrijfsterrein - Oeveraseweg '86'. Beide bestemmingsplannen maken de bouw van bedrijfswoningen mogelijk. Bouwhoogtes tot 10 meter zijn toegestaan in beide bestemmingsplannen.