Plan: | Den Ham, partiële herziening Grotestraat 47 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1700.BPDH2010PH0035-vas1 |
De gemeente Twenterand heeft voor haar gemeente een toekomstvisie neergelegd waarin vooruitgekeken wordt naar 2030; een inspirerend richtinggevend kader voor de ruimtelijke, maatschappelijke en economische ontwikkeling voor de gemeente Twenterand voor de lange termijn. Een visie met strategische keuzes en ontwikkelingsrichtingen voor zowel Vroomshoop, Vriezenveen, Den Ham, Westerhaar-Vriezenveensewijk als het buitengebied. De toekomstvisie betreft een sprong naar trends en ontwikkelingen in 2030 met daarin een doorvertaling naar het sociale, fysieke en economische streefbeeld van de gemeente Twenterand. De visie is daarmee geen doorvertaling van het heden richting de toekomst.
Voor wat betreft Den Ham wordt gestreefd naar behoud van kwaliteit:
Dagtoerisme wordt de belangrijke bron van inkomsten:
Inzetten op hoogwaardige, “binnenstedelijke” dienstverlening:
In het voorgenomen plan wordt een bestaand historisch pand uitgebreid. Het pand is thans in gebruik ten behoeve van een reclamebureau. De uitbreiding heeft een hoge architectonische uitstraling, waarbij ingezet wordt op een hoog kwaliteitsniveau. Tevens wordt met het plan ingezet op de versterking van een hoogwaardig binnenstedelijk dienstverlenend bedrijf in de vorm van reclamebureau Stijlgenoten. Het plan komt hiermee overeen met de uitgangspunten zoals verwoord in de toekomstvisie Twenterand.
Op grond van de wijziging van de Woningwet zijn gemeenten voor het welstandstoezicht verplicht te beschikken over een door de gemeenteraad vastgestelde welstandsnota. De Welstandscommissie dient vervolgens de bouwplannen aan deze door de gemeenteraad geformuleerde en voor iedereen kenbare uitgangspunten te toetsen. De welstandsnota geeft in hoofdlijnen aan welke beleidsmatige inzet en procedures het gemeentebestuur kiest voor het voeren van een welstandstoezicht. Op basis van een verkenning van de gemeente zijn gebiedsgerichte criteria voor deelgebieden van landschappen en kernen en objectgerichte criteria beschreven. Per deelgebied is aangeduid hoe en waarop het gemeentebestuur bouwplannen gaat toetsen.
In Den Ham worden drie deelgebieden onderscheiden waarvoor een welstandstoets van belang is. Alle deelgebieden zijn gerelateerd aan een landschappelijke drager. De historische dorpskern wordt gekenmerkt door De Brink en de groene longen. De Mageleresch is onlosmakelijk verbonden met de kransbebouwing rondom. De Dorpsstraat en de Ommerweg met overwegend vrijstaande bebouwing zijn onderdeel van de oude handelsroute van Almelo naar Ommen. De naoorlogse uitbreidingen zijn ‘welstandsvrij’.
Onderhavig perceel valt onder het deelgebied 'oude centrum' zoals op afbeelding 3.6 te zien is.
Figuur 3.6: ligging plangebied o.b.v. de Welstandsnota Twenterand
Op de afbeelding is ook te zien dat het pand op het betreffende perceel de status rijksmonument heeft. Het homogene karakter van het dorpscentrum komt tot uitdrukking in de grootte van de bebouwing en in het gebruik van gebakken materialen, zowel voor de bebouwing als voor de openbare ruimte. Voor dit gebied gelden de volgende welstandseisen:
Voor wat erfinrichting wordt de volgende eis gesteld:
Het voorgenomen plan is in de welstandscommissie van 23 november 2010 beoordeeld. Het ontwerp dient als nieuwe toevoeging overtuigend te reageren (in situering, hoofdvorm, detaillering) op de specifieke plek en de specifieke context. De uitbreiding heeft de vorm van een transparant paviljoentje dat door een glazen tussenlid verbonden wordt met het monument. Hiermee is een logische aansluiting ontstaan met het beeld en het gebruik van het bestaande monumentale pand. Het zicht rondom de oude bebouwing en de royale tuin op de hoekkavel blijft gehandhaafd en vanaf de Grotestraat voegt het nieuwe volume zich goed in de tuinaanleg. De ontsluiting van oud en nieuw vindt plaats aan de achterzijde. Op 23 november heeft de welstandscommissie geoordeeld dat het plan niet leidt tot een onaanvaarbare aantasting van de monumentale waarden en hiermee niet in strijd is met de redelijke eisen van welstand.