vastgesteld |
NL.IMRO.1699.2013BV006-vg01 |
De Wro geeft niet aan uit welke elementen een beheersverordening is opgebouwd, c.q. waaruit deze bestaat. De Regeling standaarden ruimtelijke ordening 2008 geeft aan dat de beheersverordening wordt vormgegeven, ingericht en beschikbaar gesteld overeenkomstig IMRO2008 en STRI2008. De voorliggende beheersverordening voldoet aan deze vereisten.
De beheersverordening bestaat uit:
In de verbeelding zijn de bestemmingen, aanduidingen en bouwvlakken opgenomen.
De regels zijn als volgt opgebouwd:
Bestemmingen
Algemeen
Bij het aanwijzen van de bestemmingen is aangesloten bij de bestaande situatie. Bij het bepalen van de regels is aangesloten bij de onderliggende bestemmingsplannen, waarbij het bestemmingsplan Woonwijken Peize leidend was.
Nieuw ten opzichte van de vigerende bestemmingsplannen zijn de regelingen voor bed and breakfast en voor paardenbakken. Deze zijn bij recht toegestaan in alle woonbestemmingen en bij de agrarische bedrijven. Ook werkactiviteiten in de vorm van een beroep of bedrijf aan huis zijn bij recht toegestaan.
Woongebied - 1
De meest voorkomende bestemming is de bestemming Woongebied - 1. Waar naast het wonen bijzondere functies voorkomen, worden deze aangeduid. Dit betreft met name bedrijfsactiviteiten, zoals detailhandel, dienstverlening, horeca en andersoortige bedrijven.
In het woongebied komen vooral woningen met een of twee bouwlagen voor. Voor zover er gebouwen voorkomen met meerdere bouwlagen zijn deze aangeduid als 'appartement'.
De gebouwen die in het kader van het Monumenten Inventarisatie Project (M.I.P.) als monumentaal of cultuurhistorisch zijn geïnventariseerd, en geen rijks- of provinciale monumentenstatus hebben gekregen, alsmede de panden die als karakteristiek worden aangemerkt, zijn aangeduid als 'karakteristiek'. Voor deze panden is in de regels een sloopvergunningvereiste opgenomen.
De Rijksmonumenten en de provinciale monumenten hebben de aanduiding 'specifieke bouwaanduiding – monument' gekregen. De Rijksmonumenten en de provinciale monumenten worden beschermd door de Monumentenwet respectievelijk de Provinciale Monumentenverordening.
Woongebied – 2
In de wijk De Lange Streeken wordt nog volop gebouwd. Daar waar nog woningen kunnen worden gebouwd, is het maximum aantal te bouwen woningen aangegeven. Ook is aangegeven of de woningen uit één of twee bouwlagen bestaan en of ze vrijstaand of twee aaneen gebouwd moeten worden. Er is een afwijkingsregeling opgenomen voor het bouwen van vrijstaande woningen in plaats van twee aaneen. De bijgebouwen moeten worden gebouwd in de strook die hiervoor is aangeduid.
Agrarisch
De agrarische gronden en bedrijven zijn bestemd als Agrarisch. De bouwpercelen van de grondgebonden agrarische bedrijven hebben bovendien de aanduiding 'agrarisch bedrijf' en de kwekerijen zijn aangeduid als 'specifieke vorm van agrarisch - kwekerij'.
Voor een deel zijn de agrarische cultuurgronden bestemd als Agrarisch met Waarden. Hierbij wordt onderscheid gemaakt in de cultuurgrond die landschappelijk waardevol is (Agrarisch met Waarden – 1) en de cultuurgrond die cultuurhistorisch waardevol is (Agrarisch met Waarden – 2). Voor beide bestemmingen is een omgevingsvergunningstelsel opgenomen.
Bijzondere bestemmingen
De overige functies die in het verordeningsgebied voorkomen, zoals het gasdrukmeet- en regelstation, het saunacomplex, het zwembad, de ijsbaan en de begraafplaats hebben een specifieke bestemming gekregen.
Groen
De groenvoorzieningen in de woonwijken zijn aangeduid als 'groen'. Voor zover deze groenvoorzieningen cultuurhistorisch waardevol zijn, hebben ze de aanduiding 'houtsingel' of 'bos' gekregen en dienen ze zoveel mogelijk gehandhaafd worden in de huidige vorm.
De groenvoorzieningen buiten de woongebieden hebben de bestemming Groen of de bestemming Bos gekregen.
Verkeer
De doorgaande wegen door het verordeningsgebied zijn bestemd als Verkeer. Een aantal karakteristieke wegen heeft daarnaast de dubbelbestemming Waarde – Cultuurhistorie 1. Deze wegen dienen in de huidige vorm gehandhaafd te blijven. Ook de cultuurhistorisch waardevolle zandpaden hebben de dubbelbestemming Waarde – Cultuurhistorie 1.
Water
De hoofdwatergangen zijn als Water bestemd. De Schipsloot/Grote Matsloot heeft daarnaast de dubbelbestemming Waarde – Cultuurhistorie 1 gekregen. Voor het overige maakt het water onderdeel uit van de verschillende bestemmingen.
Dubbelbestemmingen
In de beheersverordening zijn een aantal dubbelbestemmingen opgenomen. Dit betreft: Leiding – Gas, Waarde – Archeologie en Waarde – Cultuurhistorie.
Leiding – Gas
In deze dubbelbestemming is de gasleiding met de bijbehorende belemmeringenstrook in het noordelijk deel van het verordeningsgebied vastgelegd. In verband met de veiligheid van de leiding en personen zijn hier beperkingen opgenomen voor het bouwen en voor het uitvoeren van werken en werkzaamheden.
Waarde – Archeologie
De gronden met een hoge archeologische waarde en een middelhoge of hoge verwachtingswaarde hebben een beschermende regeling gekregen, namelijk Waarde – Archeologie.
Hoewel er een grote diversiteit is aan archeologische zones, bijzondere terreinen en landschapselementen, met een even zo grote diversiteit aan beleidsadviezen voor de onderzoeksmethodiek, is er desalniettemin voor gekozen om alle gronden met een archeologische (verwachtings)waarde in één dubbelbestemming onder te brengen. De bouwregels en het omgevingsvergunningsstelsel zijn voor al deze bestemmingen namelijk identiek, alleen de onderzoeksadviezen verschillen van elkaar. Door de bestemming te koppelen aan de archeologische beleidsadvieskaart ontstaat een overzichtelijk geheel. Hierdoor is eenvoudig na te gaan voor welke gronden welke onderzoeksplicht geldt. De archeologische beleidsadvieskaart, een uitsnede van deze kaart voor het verordeningsgebied en de toelichting op de beleidsadvieskaart zijn als bijlage bij de regels opgenomen.
De gronden met een lage verwachtingswaarde en/of een (met zekerheid) verstoorde bodem, alsmede de gronden die al archeologisch zijn onderzocht en vrijgegeven, vallen buiten de dubbelbestemming Waarde - Archeologie.
Waarde – Cultuurhistorie
Een aantal karakteristieke waterlopen, wegen en paden hebben de dubbelbestemming Waarde - Cultuurhistorie 1. Deze waterlopen en wegen moeten zoveel mogelijk in hun huidige vorm worden bewaard.
Het tracé van de voormalige spoorlijn is bestemd als Waarde – Cultuurhistorie 2.
Gebiedsaanduiding
Vrijwaringszone - molenbiotoop
Voor de bescherming van de openheid met het oog op een vrije windvang en het zicht op de molen (buiten het verordeningsgebied) zijn beperkingen opgenomen. Het betreffende gebied is aangeduid als 'vrijwaringszone - molenbiotoop'.