direct naar inhoud van 2.2 Anticiperen op 'krimp'
Plan: De Wolden Structuurvisie 2030
Status: vastgesteld
Plantype: gemeentelijke structuurvisie
IMRO-idn: NL.IMRO.1690.SV00001-0402

2.2 Anticiperen op 'krimp'

De gemeente De Wolden wordt geconfronteerd met een krimp van de bevolking; er treedt een structurele daling van de bevolking op. Door krimp kan woningleegstand ontstaan en kan de kwaliteit van de leefomgeving afnemen. Het thema 'krimp is dan ook van groot belang voor de te maken beleidskeuzes van de gemeente de Wolden. Vergrijzing, ontgroening en een krimp van de bevolking is van invloed op de keuzes die worden gemaakt, onder meer ten aanzien van het woningbouwprogramma voor de komende jaren. Leegstand en verpaupering kunnen het gevolg zijn van een te groot aanbod aan woningen tijdens een periode van krimp. Dat moet zoveel mogelijk worden voorkomen.

Inzetten op een flexibel woningbouwbeleid

De gemeente vindt het ook in de toekomst belangrijk om voldoende ruimte te creëren voor woningbouw. De demografische trends geven echter wel een verandering aan ten aanzien van de afgelopen decennia. Een sterk gewijzigde bevolkingssamenstelling, de ontwikkeling van een krimpende bevolking en een afname van het aantal huishoudens na 2020, betekent dat zeer zorgvuldig moet worden omgegaan met nieuwe ontwikkelingen. De gemeente doet dat door in te zetten op een flexibel woningbouwbeleid, waar aanbodgerelateerd wordt gebouwd in de grootste kernen. Het beleid ten aanzien van de kleine kernen wordt gewijzigd: hier zal alleen nog maar vraaggerelateerd worden gebouwd. In kleine kernen voert de gemeente geen risicodragende rol meer. De gemeente anticipeert hiermee in belangrijke mate op de verwachte krimp.

De kleine kernen worden echter niet 'op slot' gezet. In de kleine kernen als ook incidenteel in het buitengebied (te weten in twee linten en op de rug ten zuiden van Zuidwolde) worden mogelijkheden geboden voor woningbouw volgens het concept van 'landschappelijk bouwen'.

Met de introductie van het concept 'landschappelijk bouwen' voor de kleine kernen en het buitengebied anticipeert de gemeente in belangrijke mate op de verwachte krimp. Op deze manier kan de gemeente De Wolden toch gevarieerd woningaanbod blijven aanbieden. Niet alleen in de kerndopen, maar ook in de kleine kernen en in het buitengebied worden immers mogelijkheden voor woningbouw geboden. De rol van de gemeente verschuift met het concept van 'landschappelijk bouwen' echter van “initiërend' naar 'faciliterend'. Op deze wijze kan de gemeente haar kernkwaliteit -het zijn van een plattelandsgemeente- handhaven en versterken. De gemeente wil, ook in tijden van krimp, een aantrekkelijke woongemeente blijven door een selectief, maar wel gevarieerd woningaanbod.

Bij het beleid ten aanzien van krimp kijkt de gemeente natuurlijk ook naar de bevolkingsontwikkeling van de omliggende gemeentes. Gezamenlijk beleid zal moeten worden ontwikkeld. Zo is in Hoogeveen en Meppel geen sprake van krimp. De gemeente De Wolden speelt een rol als het gaat om uitloopgebied voor woningbouw voor deze twee plaatsen. Ook om die reden is het van belang dat de gemeente een selectief, maar wel gevarieerd woningaanbod kan blijven bieden.

Anticiperen op krimp is breder dan alleen beleid ten aanzien van wonen. De gemeente gaat haar beleid ten aanzien van krimp verder uitwerken in een notitie 'Vitaal Platteland”. Hierin zullen diverse invalshoeken belicht worden (werkgelegenheid, voorzieningen, bereikbaarheid, etc.). In het uitvoeringsprogramma van de structuurvisie is het opstellen van een notitie 'Vitaal Platteland' dan ook als project opgenomen.