direct naar inhoud van 3.3 Gemeentelijk beleid
Plan: Bestemmingsplan Recreatiepark d'Olde Kamp te Ansen
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1690.BP00248-0405

3.3 Gemeentelijk beleid

3.3.1 Toekomstvisie gemeente De Wolden 2005-2020

De toekomstvisie voor de gemeente De Wolden is vastgesteld door de gemeenteraad van De Wolden op 2 februari 2006.

De visie geeft de doelstelling aan voor het beleid tot 2020. De uitgangspunten zijn onder meer:

  • ook in de toekomst een sterke plattelandsgemeente te zijn met een rijke historie, waardevol landschap, variatie in bedrijvigheid en goede voorzieningen;
  • bedrijvigheid met het accent op toerisme en uitstekende mogelijkheden om recreatie en zorg te combineren.
  • bewaken van de kwaliteit van het landschap en de woonomgeving;
  • stimuleren van de landbouw en toeristische bedrijven, behoud van het waardevolle landschap.

Recreatie en toerisme vormen een belangrijke inkomstenbron voor De Wolden. Evenals in de omringende gemeente is het waardevolle en gevarieerde landschap en de kleinschaligheid aantrekkelijk voor met name korte verblijven. De Wolden is een echte fiets- en wandelgemeente. Er zijn geen grootschalige attracties, wel vele kleine. Vergeleken bij andere Drentse gemeenten blijft de ontwikkeling van het toerisme wat achter. Er zijn tal van ideeën voor verbetering, deels ook al in gang gezet. Deze verbeteringen hebben vooral betrekking op het aantrekkelijker maken van de omgeving, bijvoorbeeld dorpskernen en fietspaden, kwaliteitsverbetering van verblijfsaccommodaties, het bevorderen van samenwerking voor nieuwe attracties en arrangementen en imagoverbetering. Bij uitbreiding of vestiging van zowel detailhandel als bedrijven in de toeristische sector en overige bedrijvigheid in het buitengebied is het de vraag in hoeverre er mogelijkheden zijn voor vestiging van grootschaliger bedrijven, zonder het unieke karakter van de streek aan te tasten.

Voorzieningen

Nabijheid van voorzieningen in eigen buurt of dorp dient te worden afgewogen tegen kwaliteit en multifunctioneel gebruik van voorzieningen. Een groot aantal inwoners is zeer gehecht aan de huidige voorzieningen in de directe woonomgeving. De gezondheid van mensen, gehechtheid aan het eigen vertrouwde sportveld met de eigen kantine of het gezellige dorpshuis, een bibliotheek in de buurt, zijn van grote betekenis voor de mate waarin mensen zich betrokken voelen en zich welbevinden. Kwetsbare groepen, zoals mensen met een verstandelijke beperking, hebben over het algemeen behoefte aan voorzieningen op loop- of fietsafstand. Te denken is aan nieuwe voorzieningen op het gebied van zorg en een overdekt zwembad en andere bewegingsmogelijkheden.

Als kansen worden in de Toekomstvisie genoemd:

  • het kleinschalig bouwen op de plaats van of rond boerderijen, jongerenhuisvesting in voormalige boerderijen realiseren;
  • in overleg met zorg- en welzijnsorganisaties, gemeente en provincie een goede mix van woningen en voorzieningen realiseren voor verschillende doelgroepen;
  • particulier initiatief in buitengebieden voor zorgboerderijen en familiehuizen steunen door goede voorwaarden te scheppen;
  • het landschap een groene uitstraling geven;
  • meer grotere bedrijven trekken die in beleid van groene uitstraling passen of juist meer de kleinschalige bedrijven trekken die meer deel uitmaken van het landschap;
  • inspelen op waarde van begrippen als wellness, gezondheid en natuur.

De uitbreiding van vakantiepark d'Olde Kamp draagt bij aan versterking van het landschap en kwaliteitsverbetering van verblijfsaccommodaties. Het toekomstige recreatiepark heeft de combinatie van zorg en recreatie als speerpunt. De reeds bestaande 16 appartementen voor verstandelijk beperkten krijgen voorzieningen zoals een zwembad en wellness op loopafstand. Hiermee sluit de ontwikkeling van recreatiepark d'Olde Kamp naadloos aan op de Toekomstvisie van de gemeente De Wolden.

3.3.2 Beleidsplan Recreatie en Toerisme 2008-2012

Het beleidsplan Recreatie en Toerisme voor de gemeente De Wolden is vastgesteld door de gemeenteraad van De Wolden op 29 november 2007.

In dit beleidsplan is opgenomen dat de gemeente De Wolden de komende jaren sterk wil inzetten op recreatie en toerisme. De kern wordt als volgt weergegeven: 'een samenhangend, sectoroverstijgend actieplan opstellen met als doel bewust te worden van onze eigen identiteit en het eigen imago, en deze te versterken'.

Bij verblijfsrecreatie is het uitgangspunt de uitbreiding van bestaande bedrijven en het stimuleren van nieuwvestiging. Maatwerk en landschappelijke inpassing zijn hierbij van groot belang. Plattelandstoerisme wordt eveneens gestimuleerd, waarbij lokale initiatieven door de gemeente worden ondersteund.

Door de realisatie van ruimere recreatiewoningen vindt er een kwaliteitsverbetering plaats. Bij de exploitatie worden duidelijke voorwaarden opgesteld zodat onder andere permanente bewoning tegengegaan wordt. Verpaupering van bestaande recreatieparken wordt voorkomen door bij uitbreiding voorwaarde te stellen dat bestaande recreatiewoningen opgeknapt moeten worden. De combinatie tussen zorg en wellness en tussen bungalowparken en de middenstand wordt eveneens gestimuleerd.

De uitbreiding van het recreatiepark d'Olde Kamp komt tegemoet aan de doelstellingen van het beleid zoals is opgenomen in het beleidsplan Recreatie en Toerisme.

3.3.3 De Wolden: wonen en werken in het groen (economisch beleidsplan)

Het economisch beleidsplan is in opdracht van de Kamer van Koophandel Drenthe, de ondernemersverenigingen in De Wolden en de gemeente De Wolden opgesteld. De Wolden wordt hierin beschreven als een plattelandsgemeente met veel ruimte en groen voor wonen, landbouw, natuur, winkelen, toerisme en lokaal/regionale industrie en dienstenverlening. Voor de recreatiebedrijven wordt een flinke groei aanbevolen om een voldoende sterke positie in de markt te kunnen innemen.

De uitbreiding van recreatiepark d'Olde Kamp past binnen die visie.

3.3.4 Ontwikkelingsperspectief Natuurlijke Recreatie

In 2007 verscheen het rapport ontwikkelingsperspectief Natuurlijke Recreatie voor de gemeente De Wolden. In dit perspectief zijn de ontwikkelingskansen voor recreatie en natuur en landschap benoemd. Hoewel dit rapport geen vastgesteld beleidsdocument is, gebruikt de gemeente De Wolden het ontwikkelingsperspectief Natuurlijke Recreatie als één van de bouwstenen voor de gemeentelijke structuurvisie. Dit rapport opgesteld door Milieufederatie Drenthe en Recron Drenthe in samenwerking met gemeente De Wolden. Aan de werksessies ten behoeve van dit ontwikkelingsperspectief namen naast recreatieondernemers Recreatieschap Drenthe onder meer Staatsbosbeheer Regio Noord, Stichting Het Drentse Landschap en het Toeristisch Platform De Wolden deel.

Uit het rapport wordt duidelijk dat een bredere robuuste verbinding tal van kansen biedt voor de dagrecreatie. Ook geeft het meer mogelijkheden om rustige en drukke gebieden van elkaar te scheiden.

Bij het oude esdorpenlandschap Ruinen en Ansen is landschapsversterking erg belangrijk. Het is zaak om ontwikkelingen te sturen en vooraf randvoorwaarden op te stellen om beperkte uitbreidingswensen op een goede wijze in te passen in het kleinschalige landschap. Voor de recreatiebedrijven in dit gebied ligt een speciale opgave op het gebied van een eventuele ontwikkelingsrichting.

Met rode pijlen is in afbeelding 16 voor een aantal recreatiebedrijven de wenselijke uitbreidingsrichting aangegeven. Voor d'Olde Kamp ligt die richting vooral naar het westen toe. In het rapport Ontwikkelingsperspectief Natuurlijke Recreatie wordt specifiek vermeld dat deze uitbreidingsrichting op het eerste gezicht weinig problemen oplevert. Hiernaast voorzien de onderhavige plannen in landschapsversterking. De uitbreiding van recreatiepark d'Olde Kamp past in het Ontwikkelingsperspectief.

afbeelding "i_NL.IMRO.1690.BP00248-0405_0015.png"

Afbeelding 16: Kaart Ontwikkelings-perspectief Natuurlijke Recreatie

3.3.5 Woonvisie De Wolden

De Woonvisie (2004) schetst de gemeentelijke visie op de ontwikkeling van het wonen in De Wolden tot 2010 met een doorkijk naar de langere termijn. De woonvisie vormt het beleidskader van het woonplan, dat daarnaast bestaat uit een uitvoeringsprogramma: het woningbouw- en herstructureringsprogramma. Centraal in de woonvisie staan de ontwikkeling van de woningbehoefte, de gevolgen daarvan voor de uitbreiding en de herstructurering van de woningvoorraad en de aandacht voor specifieke thema's en doelgroepen.

In het afgelopen decennium is onder de noemer van vermaatschappelijking van de zorg een proces opgang gekomen waarbij zorgbehoevenden niet als aparte of ongewenste groep worden gezien, maar als een integraal onderdeel van de samenleving. Centraal thema hierbij is het zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen in de eigen woonomgeving en zelf de regie voeren over het leven. De gemeente De Wolden zal, daar waar mogelijk, initiatieven van betrokken organisaties en instellingen ondersteunen.

De gemeente streeft naar multifunctionele woonclusters, waarbij wonen, zorg en welzijn worden geïntegreerd. Op deze wijze ontstaan meer levendige woongebieden, waarbij tevens de mogelijkheden voor multifunctioneel gebruik van ruimten mogelijk wordt.

De ontwikkeling van de zorgeenheden op het bestaande recreatiepark d'Olde Kamp is tot stand gekomen in samenwerking met de stichting De Leite. De verstandelijk beperkte bewoners van de zorgeenheden vinden een passende huisvesting en een dagbesteding op het recreatiepark. De voorzieningen zoals een zwembad, wellness, winkel en praktijkruimte staan naast de recreërende gast, ook voor de bewoners ter beschikking. De zorgeenheden in de boerderij passen binnen de Woonvisie van de gemeente De Wolden. De Woonvisie heeft geen betrekking op recreatiewoningen.