Plan: | Kerkenveld-Noord |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1690.00500-0401 |
In het kader van het overleg (toen ex artikel 10 van het Besluit op de ruimtelijke ordening 1985) is het voorliggende plan naar de voor het plan relevante instanties gezonden. Onderstaand zijn de binnengekomen reacties samengevat weergegeven en voorzien van een gemeentelijke reactie.
VROM-Inspectie
De VROM-Inspectie, Regio Noord deelt bij brief van 29 oktober 2007 (kenmerk VBIJ/2007.104141/abr) mee dat het voorontwerpbestemmingsplan geen aanleiding geeft tot het maken van opmerkingen.
Reactie gemeente
De reactie wordt voor kennisgeving aangenomen.
Provincie Drenthe
De provincie reageert bij brief van 9 november 2007 op het voorontwerpbestemmingsplan. Het plan is in de vergadering van de commissie Afstemming Ruimtelijke Plannen aan de orde geweest. De commissie heeft de volgende opmerkingen;
Reactie gemeente
Het bestemmingsplan is conform de opmerkingen van de provincie voorgelegd aan het waterschap voor een eindadvies. Daarnaast is conform de opmerkingen van het waterschap een waterhuishoudkundig plan opgesteld. Er wordt op het perceel van de Ten Hoevestraat nog een extra bergingsvijver gerealiseerd. De genomen maatregelen zijn voldoende.
De gemeente wil het plan conform de opmerkingen van de commissie gefaseerd uitgeven zoals dit ook is opgenomen in de toelichting van het bestemmingsplan. Naar aanleiding van de opmerkingen van de provincie is dit tevens in de voorschriften behorende bij het plan verwoord.
De gemeente heeft de onderhandelingen voor wat betreft het perceel aan de ten Hoeve straat afgerond. De gemeente heeft het perceel aangekocht, zodat de bedrijfsactiviteiten kunnen worden beƫindigd. Het perceel is meegenomen in het onderhavige bestemmingsplan. De zorgboerderij krijgt een woonbestemming. Daarnaast wordt op het perceel extra waterberging gerealiseerd.
Waterschap Reest en Wieden
Het waterschap geeft per brief van 12 oktober 2007 aan dat aan het plan voldoende aandacht is besteed aan de uitgangspunten voor de waterhuishouding. De waterparagraaf geeft een goede omschrijving van de uitgangspunten en de waterberging is op de plankaart en de voorschriften juridisch gewaarborgd. Het waterschap is hier positief over. Een belangrijk punt is echter de wijze waarop de uitgangspunten uiteindelijk worden gerealiseerd. Het waterschap wordt daarom graag betrokken bij de nadere uitwerking van de uitgangspunten en adviseert om een waterhuishoudkundig plan op te stellen. Uitgaande van de door de initiatiefnemer geleverde informatie komt het waterschap Reest en Wieden tot het volgende advies; De procedure in het kader van de watertoets is gevoerd conform de Handreiking Watertoets II. Het waterschap Reest en Wieden geeft een positief wateradvies.
Reactie gemeente
De gemeente heeft conform het advies van het waterschap een waterhuishoudkundig plan op laten stellen. Als gevolg hiervan neemt de bergingscapaciteit in het plan zelfs toe. De gemeente is tevreden over het feit dat het waterschap een positief wateradvies voor het plan verleend. De gemeente zal het waterschap in het verdere proces betrekken/ danwel informeren.
Gemeente Hoogeveen
De gemeente Hoogeveen neemt kennis van de plannen van de gemeente De Wolden. Zij merken op dat zij zich kunnen vinden in het gemeentelijk standpunt over de afronding van het dorp en wensen hen succes in het volgen van de verdere procedure om het dorp op korte termijn van dienst te zijn met het bouwen van woningen.
Reactie gemeente
De gemeente neemt de opmerkingen van de gemeente Hoogeveen voor kennisgeving aan.
Plaatselijk belang Kerkenveld/ Alteveer
Plaatselijk belang heeft per brief van 9 oktober gereageerd op het plan. Daarnaast heeft er op 2 oktober een gesprek plaatsgevonden.
Reactie gemeente
Ad a.
De gemeente betreurt deze gang van zaken eveneens en heeft de intentie om bij een volgende procedure Plaatselijk belang eerder in het proces van de plannen op de hoogte te stellen.
Ad b.
De gemeente neemt de eerste opmerking voor kennisgeving aan. Wanneer het provinciaal beleid en de behoefte dit toelaat, zal de gemeente ernaar streven om dit plan in procedure te brengen voordat de laatste woning is afgerond zodat er een continue vestigingsmogelijkheden zijn binnen de twee dorpen.
Ad c.
De gemeente streeft ernaar om de overlast voor de omwonenden tijdens de bouw zoveel mogelijk te beperken. Een goede fasering is hierbij van belang. Kerkenveld biedt deze mogelijkheden voldoende doordat het nieuwe woongebied vanuit twee zijden ontsloten is. De bouw van de woningen kan bijvoorbeeld aan de zuidoostzijde beginnen, waarbij de woningen wanneer ze gereed zijn, qua ontsluiting gebruik maken van onder meer de Ten Hoevestraat. Het bouwverkeer kan dan ontsloten worden via Alb van Daatselaarstraat aan de westzijde van het woongebied. Overlast wordt zoveel mogelijk voorkomen, maar kan niet worden uitgesloten.
maart 2009.