direct naar inhoud van 3.1 Inrichtingsschets
Plan: Industrieterrein Haven Cuijk, Plas 1
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1684.13BPplas1-VA01

3.1 Inrichtingsschets

In deze paragraaf worden de voorgestane ontwikkelingen nader uitgewerkt. Bij de beschrijving wordt opnieuw gestart bij de noordoever en vervolgens met de klok mee de plas rond.

3.1.1 Noordoever / Smals Bouwgrondstoffen

De noordoever van Plas 1 is eigendom van Smals. Deze onderneming houdt zich bezig met productie en handel van zand en grind in en om het bestaande aanliggende plassengebied. De ontgronding is al gaande vanaf 1970. De ontgrondingswerkzaamheden zullen nog zeker tot 2015 plaats vinden. Daarna vindt nog transport van grind plaats, tussen het bestaande onderwaterdepot in Plas 4 en de grindverwerkingsinstallatie op het industrieterrein Haven.

Smals maakt veelal gebruik van drijvend transportmaterieel zoals schepen en scheepsbakken. De schepen en scheepsbakken die (tijdelijk) niet in gebruik zijn worden tijdelijk afgemeerd op diverse plaatsen in de plassen. In de huidige situatie is er tevens een afmeerplaats in het midden van Plas 1. Het materieel ligt derhalve her en der verspreid. Smals maakt tevens gebruik van divers los materieel zoals pijpleidingen en pompen. Hiervoor is opslagruimte noodzakelijk.

Ter plaatse van Plas 1 zijn thans veel functies verenigd. Het door elkaar lopen van groot werkmaterieel en pleziervaart kan tot gevaarlijke situaties leiden en het geluid dat door bijkomende industriële activiteit geproduceerd wordt leidt tot overlast bij de omliggende gevoelige functies. Het scheiden van de functies is zodoende wenselijk.

Doel van de bestemmingsplanherziening ter plaatse is zodoende ruimte te creëren voor ‘parkeren’ van schepen en scheepsbakken, alsmede het opslaan van werkmaterieel en op- en overslag van zand

Inrichtingsplan
Smals heeft de noordoever van Plas 1 aangekocht met als doel het creëren van een terrein voor opslag van bouwgrondstoffen zoals zand en grind, inclusief de mogelijkheid voor ontwatering en overslag van fijne zanden en de opslag van leidingwerk op het terrein, en zuigers en schepen/scheepsbakken voor de wal. Daarnaast zal het terrein benut worden als overslagmogelijkheid voor het laden en lossen van schepen (met kraan), het laden en lossen van vrachtwagens en voor overslag van schip naar schip.

Het gehele terrein heeft een oppervlakte van circa 6,6 hectare, waarvan 70% bestaat uit land en 30% bestaat uit water. Hiervan wordt 1,8 hectare verhard ten behoeve van de bedrijfsactiviteiten. Voorts wordt een beperkte hoeveelheid bedrijfsgebouwen opgericht, ten behoeve van kantoor, kantine, magazijn en reparatie. De gezamenlijke oppervlakte van de gebouwen bedraagt maximaal 1000 m².

Aan de noordzijde zal het terrein voor vrachtverkeer bereikbaar zijn via de Hooge Voort. De bestaande weg zal hiervoor worden verbreed en versterkt. Het terrein is vanaf het water bereikbaar en tevens vanaf de weg Hooge Voort.

Het nieuwe bedrijfsterrein wordt omgeven door een grondwal, waarop een meidoornhaag wordt geplant. Hiermee wordt het nieuwe bedrijfsterrein aan het oog onttrokken.

Natuurcompensatie
Voor het ophogen en bouwrijp maken van het terrein wordt 2079 m² houtopstand verwijderd. Het verlies aan houtopstand wordt gecompenseerd door het aanleggen van 1226 m² nieuw bos en 1241 m² groen in de vorm van houtsingels. De in het gebied aanwezige dassenburcht blijft behouden. Tevens wordt een dassentunnel aangelegd. Zie ook paragraaf 5.2.2.

Een nadere uitwerking van het initiatief van Smals is opgenomen in het rapport "Smals Bouwgrondstoffen BV, Kraaijenbergse Plassen Projectplan Fase I" (Taken Landschapsarchitectuur & Ecologie, 22 december 2010, nr. 0003-G), dat als bijlage 3 is opgenomen. Voorts is het initiatief als ontwikkeling 1 op kaartbijlage 2 aangegeven.

N.B. - Taken gebruikt in zijn titel de term "Fase I". Hiermee wordt de eerste fase van de ontgrondingswerkzaamheden van de Kraaijenbergse Plassen bedoeld (Plas 1) en niet een eerste fase in de ontwikkeling van de bedrijfsactiviteiten.

3.1.2 Roeivereniging De Drie Provinciën, Keersluisweg 7 Katwijk NB

Het ledental van de roeivereniging groeit. De pioniersfase van de vereniging is voorbij. Het roeien in Cuijk is aangeslagen. Thans heeft de vereniging circa 150 leden met een verwachte doorgroei naar 300 leden. In het bijzonder trekt de vereniging veel leden uit de nieuwe wijk Heeswijkse Kampen. De vereniging streeft nu naar een voorzieningenniveau dat bij een volwassen vereniging verwacht mag worden. Thans is het nog veel improviseren.

De strook aan de zuidkant van het terrein kan voorzien in een uitbreiding van de capaciteiten van de huidige loods. Het aantal boten is de afgelopen jaren flink toegenomen. Ook het aantal typen boten neemt toe: de roeivereniging heeft inmiddels een stevige jeugdafdeling en biedt ook ruimte aan de categorie 50-plus (het zogenaamde fifty-fit roeien). Dat vraagt om meer materieel. Om dat op verantwoorde wijze te kunnen opslaan op stellingen is een strook aan de zuidzijde nodig.

Het terrein aan de westzijde moet in de nabije toekomst ruimte bieden aan sanitaire voorzieningen: kleedruimten, douches en toiletten. Daarnaast een verblijfsruimte voor overleg en instructies. Overnachten is niet aan de orde.

De roeivereniging heeft thans bebouwing met een oppervlakte van circa 500 m². Streven is de bebouwing uit te breiden tot 1000 m².

Het initiatief is als ontwikkeling 2 op kaartbijlage 2 aangegeven.

3.1.3 Jachthaven, Keersluisweg 1, Katwijk NB

Watersportvereniging De Kraaijenbergse Plassen voorziet de volgende ontwikkelingen:

  • het uitbreiden van het aantal ligplaatsen tot maximaal 200 boten;
  • het uitbreiden van de bestaande bebouwing van circa 300 m² tot 500 m²;
  • het realiseren van een bedrijfswoning c.q. bedrijfsboot, noodzakelijk voor het bewaken/toezicht houden, alsmede het beheer van de jachthaven, en de kantine.

Het oevergebied van de jachthaven blijft onveranderd beperkt tot de huidige afrastering. Met name blijft een doorgang open voor de brandweer tussen de afrastering van de jachthaven en de achterzijde van de bedrijfspercelen.

Het initiatief is als ontwikkeling 3 op kaartbijlage 2 aangegeven.

3.1.4 Woonboten

Met betrekking tot de drie woonboten aan de oostoever (Lange Linden 40 en 42, en Keersluisweg 5) zijn geen veranderingen voorzien. Deze woonboten zijn reeds positief bestemd en de bestemming is in voorliggend bestemmingsplan overgenomen.

De vijf woonboten aan de westoever (adressen Oostermeerweg 3, 5, 7, 9 en 11) betreffen een reeds decennialang bestaande en geaccepteerde situatie. Dit komt onder meer tot uitdrukking in het feit dat op grond van de ‘Verordening Kraaijenbergse Plassen’ ligplaatsvergunningen voor deze woonboten zijn verstrekt aan de huidige bewoners. Derhalve wordt in voorliggend bestemmingsplan bescherming geboden aan deze gevestigde belangen en rechten. Omdat deze woonboten nieuw zijn ten opzichte van het vigerende bestemmingsplan is in voorliggend plan volledigheidshalve een toetsing opgenomen aan de uitvoeringsaspecten (zie hoofdstuk 5).

3.1.5 Scouting

De verenigingsschepen van Scouting Cuijk hebben geen sanitaire voorzieningen aan boord. De bestaande sanitaire voorziening op de oever is verouderd en behoeft enige aanpassing/uitbreiding, waarbij onder meer een mindervalidentoilet en een douche worden toegevoegd. In het vigerende bestemmingsplan is ruimte voor 150 m² bebouwing. Deze oppervlakte is in voorliggend bestemmingsplan overgenomen.