direct naar inhoud van Toelichting
Plan: Parapluherziening geluid bedrijventerrein Zierikzee
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1676.00376BppZZ-VA01

Toelichting

Hoofdstuk 1 Inleiding

1.1 Paraplubestemmingsplan

Het bestemmingsplan 'Parapluherziening geluid bedrijventerrein Zierikzee' is een zogenaamd paraplubestemmingsplan. In een paraplubestemmingsplan worden in één keer meerdere bestemmingsplannen herzien om één onderwerp te regelen. In dit paraplubestemmingsplan wordt de bestaande geluidzone van en de geluidgezoneerde locaties op het bedrijventerrein Zierikzee geactualiseerd. De geluidgezoneerde locaties worden in overeenstemming gebracht met de werkelijke situatie en de geluidzone wordt verkleind.

De aanleiding voor deze parapluherziening betreft een aanvraag revisievergunning van het bedrijf GC Cladparts aan de Deltastraat 23 en een aanvraag oprichtingsvergunning van het bedrijf GC Linepipe aan de Industrieweg 57 te Zierikzee. Geconstateerd is dat er juridisch-technisch sprake is van een zogenaamde grote lawaaimaker. In de praktijk brengt de bedrijvigheid, zo blijkt uit akoestisch onderzoek, slechts beperkt geluid met zich mee. Omdat er juridisch gezien sprake is van een grote lawaaimaker kunnen de aangevraagde omgevingsvergunningen op grond van de Wet milieubeheer niet worden verleend, nu het geldende bestemmingsplan een grote lawaaimaker niet toestaat. Aangezien er sprake is van reeds lange tijd bestaande bedrijvigheid op de locatie Deltastraat 23 en een omgevingsvergunning is verleend voor het bouwen van het bedrijfsgebouw op de locatie Industrieweg 57 is het gewenst het bestemmingsplan op dit punt aan te passen. Tegelijkertijd kan de geluidzone worden verkleind waardoor belemmeringen op percelen aan de zuidrand van de binnenstad, het bedrijventerrein zelf en een beperkt deel van het buitengebied komen te vervallen.

1.2 Ligging en begrenzing van het plangebied

Het paraplubestemmingsplan heeft betrekking op het bedrijventerrein Zierikzee en gronden daaromheen, waar momenteel de geluidzone in het bestemmingsplan is vastgelegd. De grens van het plangebied wordt bepaald door de grens van de geluidzone zoals nu vastgelegd in de verschillende bestemmingsplannen. Dit paraplubestemmingsplan ziet op (delen van) de volgende bestemmingsplannen:

Naam   Datum vaststelling   IMRO-code   Geheel/
gedeeltelijk  
Bedrijventerrein Zierikzee 2014   26-6-2014   NL.IMRO.1676.00088BpAbt-va01   Geheel  
Buitengebied   26-3-2009   NL.IMRO.1676000000217BpaBU-   Gedeeltelijk  
Bebouwde kom Zierikzee   29-1-2009   NL.IMRO.1676000000215BpaZZ-   Gedeeltelijk  
1e herziening bebouwde kom Zierikzee   16-12-2010   NL.IMRO.1676000000220BphZZ-   Gedeeltelijk  
Hoofdpoortstraat 1 en Kraanplein 10 - Zierikzee   20-10-2022   NL.IMRO.1676.00338BphZZ50543-VA01   Gedeeltelijk  

Het bestemmingsplan 'Snackbar het Luitje Zierikzee', vastgesteld op 31-3-2011, bevat geen geluidzone en is daarom niet meegenomen in deze parapluherziening. De locatie van dit bestemmingsplan ligt in het gebied waar de geluidzone komt te vervallen.

afbeelding "i_NL.IMRO.1676.00376BppZZ-VA01_0001.png"

Afbeelding 1 | Begrenzing plangebied (Bron: Atlas van Zeeland; bewerking: Juust BV)

1.3 Leeswijzer

Dit bestemmingsplan bestaat uit deze toelichting, regels en een verbeelding. Deze toelichting bestaat naast dit inleidende hoofdstuk uit drie hoofdstukken. Het gaat in deze herziening vooral om een juridisch-technische aanpassing, waardoor aan een uitgebreide beschrijving van geldend beleid en toetsing aan omgevingsaspecten niet wordt toegekomen. In hoofdstuk 2 wordt de nieuwe geluidzone en het geluidgezoneerde terrein toegelicht. In hoofdstuk 3 wordt de doorvertaling naar de juridische regeling beschreven. Hoofdstuk 4 gaat over de uitvoerbaarheid van het plan.

Hoofdstuk 2 De geluidzone

2.1 Huidige situatie

Op het bedrijventerrein Zierikzee is ter plaatse van de voormalige betoncentrale aan de Deltastraat 41 een geluidgezoneerd bedrijf toegestaan. Op en rondom het bedrijventerrein is een relatief grote geluidzone aanwezig die niet meer correspondeert met de toegestane mogelijkheden op het bedrijventerrein Zierikzee. Het gevolg daarvan is dat er in het gebied van de geldende geluidzone onnodige beperkingen voor de gebruiksfuncties gelden.

Daarnaast speelt dat de bedrijfsactiviteiten van GC Cladparts aan de Deltastraat 23 zodanig zijn dat deze formeel aangemerkt wordt als 'grote lawaaimaker'. Op die locatie is een geluidgezoneerd bedrijf in het geldende bestemmingsplan niet toegestaan. De bedrijfsactiviteiten zijn echter jarenlang ongewijzigd en uit akoestisch onderzoek (Van Lienden, Bijlage 1) is gebleken dat het geluid vanwege dit bedrijf relatief beperkt is. Feitelijk is er geen sprake van een (te) hoge geluidbelasting. Doordat op de betreffende locatie echter geen geluidgezoneerd bedrijf is toegestaan is er formeel wel strijd met het geldende bestemmingsplan. Dit heeft als gevolg dat een omgevingsvergunning voor het onderdeel 'milieu' momenteel niet kan worden verleend.

Op de locatie Industrieweg 57 is een nieuwe bedrijfsgebouw gerealiseerd ten behoeve van GC Linepipe. Ook hiervoor geldt hetzelfde als op de locatie Deltastraat 23. Het geluid is feitelijk beperkt (zie Bijlage 2) en te vergelijken met de toegestane bedrijfscategorieën ter plaatse, maar door de specifieke bedrijfsactiviteiten formeel in te delen als 'grote lawaaimaker'. De omgevingsvergunning voor het onderdeel 'milieu' kan ook hier niet worden verleend. Dit betekent dat het nieuwe bedrijfsgebouw niet in gebruik kan worden genomen.

2.2 Toekomstige situatie

Onderzoek is gedaan naar het realiseren van een nieuwe geluidzone (Kraaij Akoestisch Adviesbureau, Bijlage 3) De nieuwe geluidzone wordt afgestemd op de mogelijkheden die het geldende bestemmingsplan qua gebruik biedt. Op de locaties Deltastraat 23 en Industrieweg 57 wordt daarnaast een aanduiding 'specifieke vorm van bedrijventerrein - geluidgezoneerd' toegevoegd. Op de locatie van de voormalige betoncentrale blijft de bestemming ongewijzigd. De geluidzone wordt, ook met het toevoegen van beide locaties, fors kleiner. De nieuwe geluidzone beperkt zich tot een deel van de gronden van het bedrijventerrein Zierikzee en gronden aan de westzijde daarvan, ter plaatse van het havenkanaal. Zie afbeelding 2. De gebruiksbeperkingen aan de zuidzijde van het centrum, een deel van het buitengebied en een deel van het bedrijventerrein komen te vervallen.

afbeelding "i_NL.IMRO.1676.00376BppZZ-VA01_0002.png"

Afbeelding 2 | ligging nieuwe geluidzone (oranje) ten opzichte van de oude geluidzone (zwart) (Bron: Juust BV)

Hoofdstuk 3 Juridische aspecten

3.1 Planmethodiek

In dit paraplubestemmingsplan worden de geldende bestemmingsplannen ter plaatse van de bestaande geluidzone herzien. De geluidzone wordt verkleind en de percelen bedoeld voor bedrijven die juridisch gezien als 'grote lawaaimaker' worden gezien worden als 'geluidgezoneerd' aangemerkt door middel van een functie-aanduiding volgens de systematiek van het geldende bestemmingsplan 'Bedrijventerreinen Zierikzee 2014'. Daar waar de geluidzone nog wel blijft gelden, blijft de geldende gebiedsaanduiding 'geluidzone-industrie' van toepassing.

3.2 Regels

Zoals gebruikelijk zijn in artikel 1 definities opgenomen. De wijze van meten is niet aan de orde omdat in dit bestemmingsplan niets wordt geregeld over maatvoering. In de planregels beschrijft artikel 2 de reikwijdte van het bestemmingsplan: de parapluherziening geldt voor de gronden van alle bestemmingsplannen die onderdeel zijn van het plangebied zoals deze is opgenomen in de verbeelding.

In artikel 3 is aangegeven welke regels van toepassing zijn. Voor een deel van de gronden vervallen regels omtrent de geluidzone, voor een deel blijven ze bestaan. Op de genoemde 2 locaties wordt de functie-aanduiding 'specifieke vorm van bedrijventerrein - geluidgezoneerd' toegevoegd, conform de regeling op de voormalige locatie van de betoncentrale. Ter plaatse van het bestemmingsplan op de locatie Hoofdpoortstraat 1 is weliswaar in de huidige situatie een geluidzone op de verbeelding aangegeven, maar hieraan zijn geen regels gekoppeld. Om die reden is daarnaar in artikel 3 onder b niet verwezen.

De anti-dubbeltelregel in artikel 4 is verplicht. Het wettelijk voorgeschreven overgangsrecht is geregeld in artikel 5 en de slotregel is opgenomen in artikel 6.

Hoofdstuk 4 Uitvoerbaarheid

4.1 Financiële uitvoerbaarheid

Voor bouwplannen zoals die zijn aangewezen in artikel 6.2.1 van het Besluit ruimtelijke ordening is het uitgangspunt dat de gemeenteraad een exploitatieplan vaststelt. Van de verplichting een exploitatieplan vast te stellen kan onder andere worden afgeweken als het verhaal van kosten van de grondexploitatie anderszins is verzekerd, bijvoorbeeld door een anterieure overeenkomst of doordat de verplicht te verhalen kosten zijn verdisconteerd in de grondprijs.

Omdat het voorliggende plan niet voorziet in een bouwplan als bedoeld in artikel 6.12, eerste lid, Wro, hoeft geen exploitatieplan te worden vastgesteld. Met GC Cladparts/Linepipe zijn wel contractuele afspraken gemaakt over het verhaal van kosten en planschade. Er zijn geen verdere financiële consequenties voor de gemeente.

4.2 Maatschappelijke uitvoerbaarheid

Vooroverleg 

Vooroverleg zoals bedoeld in artikel 3.1.1. van het Besluit ruimtelijke ordening is voor dit plan van toepassing. In het kader van dit bestuurlijke vooroverleg is het plan toegezonden aan de Provincie Zeeland en het Waterschap Scheldestromen.

Ter inzage legging ontwerpbestemmingsplan

Op grond van artikel 3.8 Wet ruimtelijke ordening dient een ontwerpbestemmingsplan na voorafgaande bekendmaking 6 weken ter inzage te worden gelegd. Gedurende deze termijn kan iedereen een zienswijze indienen.