direct naar inhoud van 4.3 Ruimtelijke analyse
Plan: Beddeweeg 8 Zierikzee
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1676.00085BpGhp-vast

4.3 Ruimtelijke analyse

4.3.1 Stedenbouwkundige analyse

De historische kern van Zierikzee is grotendeels gelegen binnen de omlijsting van de haven en de grachten. De grachten worden aan de binnenzijde over de gehele lengte geflankeerd door verdedigingswallen. Deze elementen brenzen de oorspronkelijke historische kern. In de gehele historische kern is sprake van hoofdzakelijk oost-west en noord-zuid georiënteerde straten. Dit resulteert in een fijnmazig netwerk van straten, met een wisselende maaswijdte.

De historische kern is onder te verdelen in verschillende zones met ieder een eigen gezicht. Figuur x laat zien dat het plangebied is gelegen opd e grens van deelgebieden 1 en 3.

afbeelding "i_NL.IMRO.1676.00085BpGhp-vast_0009.jpg"

Figuur 8 Deelgebieden historische kern Zierikzee

Deelgebied 1 staat voor het centrumgebied, in de centrale as van de kern. Deelgebied 3 staat voor het voormalig handelsgebied ten noorden van het centrumgebied met de kenmerkende afwisseling van woon- en werkfuncties.

Deelgebied 1

In de centrumzone komen veel grote en rijk gedetailleerde gebouwen voor. Deze gebouwen bieden een terugblik op het rijke handelsverleden van de stad. In veel van de gebouwen zijn bedrijfs- of winkelfuncties gevestigd. De bebouwing staat overwegend met de rooilijn direct aan de openbare ruimte, privé voortuinen komen vrijwel nergens voor.

Deelgebied 2

Noordelijk van de centrumzone ligt een gebied waarin van oudsher woon- en werkfuncties meer werden afgewisseld. Deze vroegere functies zijn duidelijk af te lezen aan de straatnamen zoals de Melkmarkt of aan de tableaus op bebouwing zoals in de Hem.

Vrijwel alle bebouwing in dit gebied is met de rooilijn direct aan de straat gesitueerd, wat resulteert in vrij smalle en stenige straatprofielen. De meeste gebouwen hebben één bouwlaag met kap. In de kap is veelal een extra verdieping opgenomen. Een deel van de bebouwing is individueel vormgegeven, maar herhaling van identieke panden, komt met enige regelmaat voor. De bebouwing is afwisselend uitgevoerd met topgevels en langgevels aan de straat.

De bebouwing in dit gebied is aan veranderingen onderhevig. Gezien de relatieve kleine maat van de woningen zijn uitbreidingen op en aan de woning veelgevraagd. De historische kwaliteit van de bebouwing vraagt echter om een zorgvuldige inpassing van nieuwe elementen.

4.3.2 Landschap

Het plangebied is gelegen in het centrumgebied van Zierikzee. Dit is een stedelijk gebied waar geen waardevolle landschapselementen aanwezig zijn.

4.3.3 Natuur, groen, water en ecologie

Het plangebied is gelegen in het centrumgebied van Zierikzee. Dit is een stedelijk gebied waar geen bijzonder natuur, groenstructuren of ecologische aspecten van toepassing zijn. Het onderdeel water wordt besproken in paragraaf 5.8.

4.3.4 Verkeer

De Beddeweeg is een doodlopende weg voor gemotoriseerd verkeer. Alleen fietsers en voetgangers kunnen hun via de Beddeweeg naar de Zevengetijdestraat vervolgen. Er is binnen het plangebied geen mogelijkheid om parkeervoorzieningen op eigen terrein te realiseren. Uit een parkeeronderzoek, uitgevoerd door Goudappel & Coffeng in 2008, blijkt dat de bezettingsgraad van vergunninghouderplaatsen in dit gebied ten hoogste 85% is. Volgens dit onderzoek zijn in de sector Noordwest in totaal 445 vergunninghouder plaatsen aanwezig, zodat in de gehele sector nog ten minste 66 plaatsen beschikbaar zijn.

Gelet op de parkeernormen van CROW wordt de parkeerdruk in het gebied verminderd. Uitgaande van een sterk stedelijk gebied in het centrum komen daar de volgende normen uit voort. Voor een discotheek geldt een parkeernorm van 4-6 parkeerplaatsen per 100m² bedrijfsvloeroppervlak. Voor wonen geldt een parkeernorm van 1,1-1,2 per woning.

4.3.5 Kabels en leidingen en overige infrastructuur

In het plangebied komen geen relavante kabels en leidingen voor. De oude functie van het pand is horeca, een rioolaansluiting is al aanwezig.

4.3.6 Sociale veiligheid

De huidige bestemming van het perceel maakt een discotheek mogelijk. Een discotheek brengt vooral 's avonds en 's nachts overlast met zich mee. De overlast bestaat vaak uit geluidsoverlast en openbaar dronkenschap. Deze onderdelen dragen bij aan een onveilig gevoel in de directe omgeving. Met de realisatie van deze ontwikkeling verdwijnt de horeca bestemming. De nieuwe functie sluit aan bij de omgeving en zal geen overlast veroorzaken. De sociale veiligheid in het gebied wordt door deze ontwikkeling vergoot.