Plan: | Voormalige bibliotheek Vishalstraat Zoutkamp |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | wijzigingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1663.GK2007herz07-VS01 |
Het plangebied ligt in het vigerende bestemmingsplan Grote Kernen en heeft hierin de bestemming 'Maatschappelijke voorzieningen', waarbinnen wonen en werken niet mogelijk is. De wijziging naar de bestemming 'Wonen' maakt, gelet op de ruime definiƫring van de woonbestemming in het vigerende bestemmingplan, zowel wonen als werken mogelijk. Het wonen is in het bestemmingsplan uitgewerkt binnen de strategie leefbaarheid. De ambitie is om versterking van 'ontspannend wonen' door bewaking van de ruimtelijke kwaliteit in de kleinere dorpen en het compenseren van een laag voorzieningenniveau door ruimere mogelijkheden voor bedrijvigheid aan huis te bieden.
In het vigerende bestemmingsplan kan middels een binnenplanse afwijkingsmogelijkheid een bed & breakfast voorziening mogelijk worden gemaakt tot maximaal vijf kamers. In het plangebied wordt voldaan aan de gestelde criteria, zodat een bed & breakfast met vijf kamers gerealiseerd kan worden. Initiatiefnemers hebben concrete plannen om vijf bed & breakfast kamers te realiseren. Het voorliggende bestemmingsplan (plan van wijziging) geeft toepassing aan de ontwikkelingen van initiatiefnemers. Het wordt niet doelmatig geacht om middels een omgevingsvergunning binnenplans af te wijken, zodat de vijf bed & breakfast kamers gerealiseerd kunnen worden. In het voorliggende wijzigingsplan kunnen de vijf bed & breakfast kamers bij recht gerealiseerd worden.
Uit het Woon- en leefbaarheidsplan, vastgesteld op 20 december 2011, komt naar voren dat de omvang van de bevolking in de gemeente De Marne de komende 30 jaar zal afnemen. De krimp zet in vergelijking met de voorgaande jaren in versneld tempo door. Om langdurige leegstand en verpaupering te voorkomen wordt binnen het voorliggende plan de mogelijkheid geboden om een creatieve en alternatieve invulling van de bestemming te geven van de bebouwde ruimte. Hier geldt dat bestemmingsplannen en procedures uitgaan van 'ja, mits' in plaats van 'nee, tenzij'.
De bevolkingskrimp kan leiden tot het vrijkomen van maatschappelijke gebouwen. Deze, vaak beeldbepalende, gebouwen worden door particulieren aangekocht om deze panden een nieuwe functie te geven, waarbij vaak gekozen wordt voor de combinatie wonen en werken. Dit ondernemerschap wil de gemeente blijven ondersteunen en werkt daarom met flexibele bestemmingsplannen waarin functies uitwisselbaar zijn met behulp van wijzigingsbevoegdheden.
Verwacht wordt dat tot 2020 circa 20 panden feitelijk in aanmerking komen voor herbestemming. Op basis van ervaringen uit de afgelopen jaren is de inschatting van gemeente De Marne dat circa de helft van deze panden uiteindelijk wordt betrokken door mensen die van elders komen en specifiek kiezen voor het wonen in een bijzonder pand. In overleg met de provincie is afgesproken dat deze 10 panden los staan van de woningbouwcontingenten binnen de gemeente.
De huidige bestemming van het plangebied maakt wonen en werken niet mogeljik, wat de verkoopbaarheid bemoeilijkt. Dit leidt toch langdurige leegstand, welke leidt tot verpaupering wat ten koste gaat van het authentieke beeldbepalende karakter van de directe omgeving. Het toestaan van de woon -en werkfunctie en het gebruik maken van de mogelijkheden die het Woon- en leefbaarheidsplan en het Provinciaal Actieplan Bevolkingsdaling bieden, gaat leegstand en verdere verpaupering tegen.
De ontwikkelingen in het plangebied passen binnen het gemeentelijk beleid.