Plan: | Voormalige bibliotheek Vishalstraat Zoutkamp |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | wijzigingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1663.GK2007herz07-VS01 |
Provinciaal Omgevingsplan en omgevingsverordening
Het Provinciaal Omgevingsplan (POP) en de provinciale omgevingsverordening zijn op 17 juni 2009 vastgesteld door Gedeputeerde Staten. Het POP is een geïntegreerd document met daarin het omgevingsbeleid op het gebied van het milieu, het verkeer en het vervoer, het water en de ruimtelijke ordening. De verordening stelt, ter borging van de provinciale ruimtelijke belangen, regels en geeft instructies aan, in het bijzonder, het lokaal bestuur. De omgevingsverordening is op 2 februari en 9 maart 2011 aangepast.
Het plangebied heeft de bestemming 'Maatschappelijke voorzieningen'. Volgens artikel 4.7 van de omgevingsverordening provincie Groningen 2009 kan een bestemmingsplan alleen voorzien in het toevoegen van een zelfstandige woning mits deze toevoeging, in samenhang met de woningbouwcapaciteit in andere bestemmingsplannen, past in de in regionaal verband gemaakte afspraken over nieuwbouwruimte.
Vanwege de bevolkingskrimp in De Marne dient de gemeente te voldoen aan de sloopopgave. In 2009 zijn afspraken gemaakt met de provincie over de nieuwbouwlocatie in relatie tot de krimpopgave van de gemeente. Op basis van deze gemaakte afspraken is het niet mogelijk een nieuwe woning toe te voegen aan de bestaande woningvoorraad, zonder dat dit gecompenseerd wordt met sloop. Door het opstellen van krimpbeleid in het Woon- en leefbaarheidsplan (zie paragraaf 3.2.2) door de gemeente, behoort het ontwikkelen van extra wooncapaciteit tot de mogelijkheden.
In het Provinciaal Actieplan Bevolkingsdaling (PAB) is gesteld dat gemeente De Marne relatief veel cultuur erfgoed bezit. Dit vraagt met het oog op krimp aandacht om behouden te blijven. Daarnaast wordt in het PAB gesteld dat het aantrekken van kleinschalige bedrijvigheid van groot belang is voor de vitaliteit van gebouwen.
De omgevingsverordening van de provincie Groningen vraagt om een toelichting over energie en duurzaam ruimtegebruik. Op een groot gedeelte van het perceel is sprake van hergebruik van bestaande bebouwing, waarmee een belangrijke bijdrage op het gebied van duurzaamheid wordt geleverd. De bouwactiviteiten zullen voldoen aan de eisen van het Bouwbesluit en de Bouwverordening. Voor de realisatie en exploitatie van het bed&breakfast wordt maximaal gebruik gemaakt van FEC goedgekeurde materialen, duurzame energiebronnen en afvalscheiding. De functies, wonen, werken en bed&breakfast worden uitgeoefend met respect voor natuur, landschap en milieu.
De ontwikkelingen in het plangebied zijn besproken met de provincie Groningen. De provincie heeft aangegeven akkoord te zijn met de ontwikkelingen in het plangebied.