Plan: | Ruimtelijke onderbouwing omgevingsvergunning Broeksterweg 24 te Broek |
---|---|
Status: | ontwerp |
Plantype: | projectbesluit |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1663.BG2009po02-ON01 |
Aanleiding
De aanleiding voor deze omgevingsvergunning voor het perceel Broeksterweg 24 te Broek is het verbreden van het huidige (grondgebonden) agrarische bedrijf (melkgeiten) met een zorgfunctie, wat tot een 'gemengd' bedrijf moet leiden. Het voorliggende rapport dient als ruimtelijke onderbouwing behorende bij de omgevingsvergunning.
Momenteel worden op het bedrijf ten behoeve van de zorg reeds dagbestedingactiviteiten georganiseerd. Het merendeel van de geiten is inmiddels verkocht. Door het meer inzetten op de zorgfunctie, onder andere het realiseren van een kleinschalige woonvorm, wordt beoogd een 'gemengd' bedrijf te exploiteren. De initiatiefnemers willen op een zinvolle en doelmatige manier kleinschalig wonen, begeleiding, behandeling en/of dagbesteding in een kleinschalige context rondom een melkgeitenhouderij combineren. De zorgfunctie is gericht op een brede doelgroep, van personen met een (licht) verstandelijke beperking tot en met personen met een psychiatrische problematiek.
Ligging besluitgebied
Het besluitgebied omvat het perceel Broeksterweg 24 te Broek. Aan de noordzijde wordt het gebied begrensd door de Broeksterweg. De oostelijke en westelijke begrenzing bestaan deels uit bestaande (woon)bebouwing. Ten slotte vormt agrarisch gebied de overige begrenzing van het besluitgebied.
De ligging van het besluitgebied is weergegeven op de overzichtskaart die deel uitmaakt van de ruimtelijke onderbouwing.
Vigerende juridische regeling
Het vigerende bestemmingsplan voor het besluitgebied is het bestemmingsplan Buitengebied (gewijzigde vaststelling 16 december 2008).
Het gebied ligt in de bestemming Agrarisch - Landschappelijke en natuurlijke waarden. Tevens ligt op het gebied de aanduiding 'grondgebonden agrarisch bedrijf'. Binnen de bestemming is, via een wijzigingsbevoegdheid, de oprichting van een zorgfunctie als neventak mogelijk. Echter, vanwege de uitbreiding van de bestaande bebouwing, die eveneens plaatsvindt en niet binnen de voorwaarden van de wijzigingsbevoegdheid past, is ervoor gekozen om dit project mogelijk te maken door middel van een omgevingsvergunning voor het afwijken van het bestemmingsplan, als bedoeld in artikel 2.1, lid 1, onder c Wabo. Artikel 2.12, lid 1, sub a, onder 3 Wabo schrijft voor dat een omgevingsvergunning voor een dergelijke activiteit kan worden verleend wanneer de beoogde activiteit niet strijdig is met een goede ruimtelijke ordening en wanneer een goede ruimtelijke onderbouwing onderdeel uitmaakt van de motivering voor het verlenen van de vergunning.
Leeswijzer
In hoofdstuk 2 wordt ingegaan op de huidige situatie van het besluitgebied. Hoofdstuk 3 gaat in op de toekomstige situatie en beschrijft de ontwikkelingen. Vervolgens komt het relevante beleid op provinciaal en gemeentelijk niveau aan de orde in hoofdstuk 4. Hoofdstuk 5 verwoordt de uitkomsten van de onderzoeken ten gevolge van de geldende secundaire wet- en regelgeving. De onderwerpen die in dit hoofdstuk worden behandeld, zijn: geluid, luchtkwaliteit, bodem, externe veiligheid, water, ecologie, archeologie en bedrijvigheid. In hoofdstuk 6 wordt de geldende juridische regeling behandeld. In de laatste twee hoofdstukken wordt achtereenvolgens ingegaan op de economische en maatschappelijke uitvoerbaarheid.