Plan: | Beheersverordening Eemshaven |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | beheersverordening |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1651.03BVEemshaven-0401 |
Inleiding
Voor het grootschalige transport van elektriciteit wordt met name gebruikgemaakt van bovengrondse elektriciteitslijnen die op masten staan en ondergrondse leidingen.
In het (rijks)beleid rond bovengrondse hoogspanningsleidingen spelen twee zones een rol, de indicatieve zone en de belemmeringenstrook. Binnen de indicatieve zone is de oprichting van gevoelige bebouwing (waaronder woningen en objecten waar kinderen verblijven) slechts onder voorwaarden mogelijk. Daarnaast is er de belemmeringenstrook. Binnen deze zone is in principe geen bebouwing toegestaan. Deze zone is kleiner dan de indicatieve zone en is opgenomen om onder meer het onderhoud aan leidingen te kunnen plegen. Al naar gelang de capaciteit van de lijn, zijn de masten hoger en (dus) de verstoring voor het landschap en de beperking voor in de nabijheid aanwezige functies groter.
Voor de ondergrondse hoogspanningsleidingen geldt alleen een belemmeringenstrook aan weerszijde van de leidingen.
Onderzoek
In het verordeningsgebied liggen bovengrondse hoogspanningsleidingen, te weten:
- Robbenplaat-Vierverlaten; 220 kV; belemmeringenstrook 30 meter; indicatieve zone 125 meter.
- Robbenplaat - knp_schildmeer; combileiding met een leiding van 380 kV en een leiding van 220
kV; belemmeringenstrook 30 meter; indicatieve zone 110 meter.
Beheersverordening
In de voorliggende beheersverordening is de belemmeringenstrook van de aanwezige bovengrondse hoogspanningsleidingen voorzien van een specifieke regeling op grond waarvan beperkingen zijn gesteld aan de bouw- en gebruiksmogelijkheden van de onderliggende gronden (dubbelbestemming Leiding - Hoogspanningsverbinding).
Inleiding
Een ambitie van zowel het rijk als de provincie Groningen is om energie op een duurzame manier op te wekken. Windenergie middels windturbines is een vorm van duurzame energieopwekking en de overheid staat in principe positief tegenover de realisatie hiervan.
In haar omgevingsbeleid heeft de provincie echter enkele voorwaarden gesteld aan de oprichting van deze duurzame energiebron. Zo is onder meer de maximale ashoogte van nieuwe windturbines gesteld op 15 meter en is herplaatsing van bestaande windturbines met een grotere ashoogte op een andere locatie niet mogelijk.
In gebieden die zijn aangemerkt als bestaand windturbinepark en/of zoekgebied, gelden soepelere regels ten aanzien van de oprichting van windturbines.
Onderzoek
In het verordeningsgebied is een groot aantal windmolens aanwezig, grotendeels in een lijnopstelling gerealiseerd. De windturbines hebben een hoogte van maximaal 100 meter.
Beheersverordening
Deze beheersverordening staat alleen de bestaande windmolens toe en voorziet niet in mogelijkheden om nieuwe windmolens op te richten.