direct naar inhoud van 3.6 Water
Plan: Woning Hofstraat ong. Maasbracht
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1641.BPL042-OH01

3.6 Water

In de onderhavige waterparagraaf wordt beschreven op welke wijze bij het project rekening is gehouden met de ruimtelijk relevante aspecten van (duurzaam) waterbeheer (de zogenaamde “watertoets”).

Als gevolg van het voornemen tot de bouw van één woning zal het verhard oppervlak met 600 m² (gebouwen en verhardingen) toenemen. De bebouwing op het perceel wordt echter omgeven door een onverharde tuin waar infiltratie ongehinderd mogelijk blijft. De afvoer van regenwater dat valt op de bestaande gebouwen gebeurt overeenkomstig de huidige situatie.

Waterhuishouding

In de directe nabijheid van het plangebied bevindt zich geen oppervlaktewater.

Riolering

In de huidige situatie is voor het perceel aan de Hofstraat geen gemeentelijk vrijvervalriolering aanwezig.

Afvalwater

Vrijkomend afvalwater dient op de perceelsgrens Hofstraat te worden aangeboden, derhalve dient een aparte vrijverval huisaansluiting of een pompunit op eigen terrein voorzien van een aansluiting op de bestaande persleiding, te worden aangelegd. Daarnaast is een aansluitvergunning vereist.

Hemelwater

Hemelwater mag noch op de riolering noch op de openbare weg worden afgevoerd en dient ter plaatse te worden geïnfiltreerd.

Infiltratie

De snelheid waarmee regenwater infiltreert in de ondergrond is afhankelijk van de bodemgesteldheid. In het plangebied zal derhalve een K-waardenonderzoek volgens de methode Porchet worden uitgevoerd, waarbij de infiltratiesnelheid en de gemiddelde grondwaterstand zal worden bepaald.

Afkoppelbeleid

Gestreefd wordt naar 100% afkoppelen van het verharde oppervlak bij nieuwbouw, aangezien uit ervaring blijkt dat bij nieuwbouw vrijwel altijd een afkoppelmogelijkheid is.

Dimensie

De infiltratie- en bergingsvoorzieningen dienen gedimensioneerd te worden op een maatgevende neerslaggebeurtenis met een herhalingstermijn van één keer per 25 jaar (T=25). Deze gebeurtenis bestaat uit 31 mm neerslag in 45 minuten. Daarnaast dienen de gevolgen van een 100 jaarsbui (T=100), betreffende een neerslaggebeurtenis van 35 mm in 30 minuten in beeld te worden gebracht. De voorzieningen dienen voorzien te worden van een noodoverlaat.

Berging

Aangezien het meestal harder regent dan dat het regenwater kan infiltreren in de ondergrond, dient het afstromende regenwater eerst te worden gebufferd in bergingsvoorzieningen. Om piekafvoeren en wateroverlast te voorkomen moeten deze bergingsvoorzieningen, conform de richtlijnen van de gemeente Maasgouw een neerslaggebeurtenis met een herhalingstermijn van T=25 bergen.

Het plangebied heeft een oppervlak van 1.830 m². Op basis van het stedenbouwkundig ontwerp dat middels een bouwvlak ook is vastgelegd op de verbeelding bedraagt het verhard oppervlak van de gebouwen (dak incl. bijgebouw) ca. 350 m². Daarnaast dient ook nog rekening te worden met de aanleg van andere verhardingen zoals een terras en een inrit. Waarvoor ook rekening dient te worden gehouden met een verhard oppervlak van ca. 250 m².

Ten behoeve van de dimensionering van de bergingsvoorziening dient derhalve te worden uitgegaan van een toename van het verhard oppervlak van ca. 600 m².

De waterparagraaf is voor het doorlopen van de watertoets op 20 maart 2012 voorgelegd aan het watertoetsloket. Het waterschap heeft 19 april 2012 bij brief met kenmerk 201202593 laten weten dat het plan onder de ondergrens valt en dat ze derhalve geen (pre)wateradvies zal verstrekken. Hetgeen in paragraaf 7.1 (vooroverleg) verder is verwoord.