direct naar inhoud van 3.4 Bodem
Plan: Woning Hofstraat ong. Maasbracht
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1641.BPL042-OH01

3.4 Bodem

Verkennend bodemonderzoek

Door Milieutechnisch Adviesbureau Heel BV is een verkennend bodemonderzoek ter plaatse van de Hofstraat (ong.) te Maasbracht uitgevoerd (d.d. 8 juli 2009 met projectnummer 285FRI/09/R1). Doel van het onderzoek is aan te tonen dat de grond en/of milieu in het algemeen en zodoende enige beperking of belemmering kunnen vormen ten aanzien van de voorgenomen bebouwing.

Hypothese

De onderzoekslocatie is als onverdacht te beschouwen voor wat betreft het voorkomen van bodemverontreiniging, met uitzondering van verhoogde gehalten aan zware metalen in de bodem ten gevolge van diffuse bodemverontreiniging.

Veldonderzoek

In de opgeboorde grond zijn plaatselijk bijmengingen aan sporen puin en kooltjes waargenomen. Er zijn géén asbestverdachte materialen waargenomen.

Toetsing WBB

In de bovengrond zijn licht verhoogde gehalten aan cadmium, kobalt en/of kwik (plaatselijk) aangetoond. In de ondergrond zijn licht verhoogde gehalten aan kobalt en nikkel aangetoond. Uit peiling van de grondwaterstand in een waterput ter plaatse is gebleken dat het grondwater zich dieper dan 5 m-mv bevindt. Grondwateronderzoek is derhalve niet uitgevoerd.

Toetsing BBK

De bovengrond ter plaatse van MM1 voldoet aan de bodemfunctieklasse wonen. De bovengrond ter plaatse van MM2 en de ondergrond (MM3) voldoen aan de achtergrondwaarde.

Indicatieve toetsing hergebruiksmogelijkheden

Als bij graafwerkzaamheden grond vrijkomt, voldoet de bovengrond ter plaatse van MM1 aan de bodemkwaliteitsklasse wonen en komt mogelijk in aanmerking voor hergebruik als zodanig. De bovengrond ter plaatse van MM2 en de ondergrond (MM3) voldoen aan de achtergrondwaarde en komen mogelijk in aanmerking voor hergebruik als zodanig.

Bovenstaande resultaten vormen derhalve, aldus Milieutechnisch Adviesbureau Heel BV, geen bezwaar ten aanzien van de voor genomen bebouwing van de onderzoekslocatie. Overigens wordt geadviseerd om indien bij de realisatie van de bouw grond vrijkomt, deze ter plaatse te herverwerken. Voor eventuele afvoer dient, om de mogelijkheden van hergebruik/afvoer definitief vast te stellen, een onderzoek conform de AP04 richtlijnen (BBK) te worden uitgevoerd.

Het verkennend bodemonderzoek is als bijlage 4 bijgevoegd.

Het toetsingskader binnen de Wet ruimtelijke ordening ligt vast. Zowel bij het opstellen van bestemmingsplannen als bij een omgevingsvergunning voor het afwijken van bestemmingsplannen zal inzicht moeten worden gegeven in de bodemkwaliteit. Zo moet:

  • worden beoordeeld of de bodem geschikt is voor de beoogde bestemming;
  • worden beschreven welke beoogde maatregelen worden getroffen;
  • in de exploitatieopzet de kosten van eventuele saneringsmaatregelen worden meegenomen.

Op 07 juli 2011 is de Nota Bodembeheer door de raad van de gemeente Maasgouw vastgesteld. Dit met gevolg dat de bodemkwaliteitskaart in combinatie met het vooronderzoek conform NEN5725 als bewijsmiddel mag dienen binnen de te doorlopen procedure(s).

Bepaalt is dat voor een bestemmingswijziging of een aanvraag om een omgevingsvergunning voor het bouwen altijd een vooronderzoek conform NEN5725 moet worden uitgevoerd. Indien uit dit vooronderzoek blijkt dat de locatie onverdacht is voor bodemverontreiniging kan de bodemkwaliteitskaart in combinatie met het vooronderzoek als bewijsmiddel dienen. Uitzondering is dat de bodemkwaliteitskaart in combinatie met een vooronderzoek géén geldig bewijsmiddel is in het kader van een aanvraag om een omgevingsvergunning voor het bouwen of bestemmingsplanprocedure wanneer uit het vooronderzoek conform NEN5725 blijkt dat de locatie of een gedeelte van de locatie verdacht is. Dan dient altijd minimaal een verkennend bodemonderzoek conform NEN5740 uitgevoerd te worden. Het gebruik van de bodemkwaliteitskaart is echter nadrukkelijk de keuze van de initiatiefnemer, hij mag er ook voor kiezen om een bodemonderzoek conform NEN5740 uit te laten voeren.

 

In onderhavig bestemmingsplan is een NEN5740 onderzoek uitgevoerd. Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat de bodem geschikt is voor haar functie.