direct naar inhoud van Regels
Plan: Duurzame Energie
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1640.BP19LeuDrzmEnergie-VG01

Regels

Hoofdstuk 1 Inleidende regels

Woord vooraf!

Zoals beschreven in Hoofdstuk 2 van de toelichting (Planbeschrijving) geldt dit plan voor het gehele grondgebied van de gemeente Leudal.
De plangrens is daarmee gelijk aan de gemeentegrens van Leudal.

Het voorliggend bestemmingsplan is een zogenaamd parapluplan, hetgeen in casu inhoudt dat via dit ene plan de regels van meerdere andere bestemmingsplannen worden aangepast dan wel aangevuld.
In principe kan voor wat betreft de planregels volstaan worden met het van overeenkomstige toepassing verklaren van de planregels van de geldende bestemmingsplannen van Leudal, waarbij in onderhavig plan de nieuwe begrippen/planregels worden beschreven.
Het vorenstaande betekent echter dat een raadpleger in verschillende plannen, die voor een locatie gelden, moet zoeken naar de laatst geldende planregels.

Daarom kiest de gemeente Leudal ervoor om van het buitengebiedplan en het woonkernenplan een geconsolideerde versie te maken en beschikbaar/raadpleegbaar te stellen, waarin de wijzigingen, die zijn vastgesteld via dit parapluplan, zijn verwerkt in de regels/verbeelding.
Voor andere ruimtelijke plannen wordt géén geconsolideerde versie gemaakt.

Voor deze 'kleinere' plannen gaan naast de 'eigen' planregels ook de regels van onderhavig bestemmingsplan gelden, waarbij de regels van onderhavig plan in geval van onderlinge strijdigheid bindend zijn/prevaleren.

Een geconsolideerde versie heeft overigens géén juridische status, maar bevordert wel de klantvriendelijkheid c.q. dienstverlening aan de gebruiker/raadpleger.

De in de geconsolideerde versies op te nemen nieuwe, geschrapte en/of aangepaste planregels zijn verwoord in bijlage 2. In het plandidentificatienummer krijgen deze versies de planstatus GV01
(N.B.: voor Leudal is dit een nieuwe status, die zal worden opgenomen in het Handboek ruimtelijke plannen gemeente Leudal 2019).

Artikel 1 Begrippen

1.1 plan

het bestemmingsplan 'Duurzame Energie' met identificatienummer NL.IMRO.1640.BP19LeuDrzmEnergie-VG01 van de gemeente Leudal.

1.2 bestemmingsplan

de geometrisch bepaalde planobjecten met de bijbehorende regels en daarbij behorende bijlagen.

1.3 bijbehorende voorzieningen

de ondersteunende voorzieningen die nodig zijn voor het opwekken, opslaan en transporteren van elektriciteit afkomstig van het aldaar gelegen zonneveld.

1.4 zonneveld

elke groepering van zonnepanelen die op of boven de grond of op het wateroppervlak wordt geplaatst, dus niet op daken.

Hoofdstuk 2 Bestemmingsregels

Artikel 2 Toepassingsregel

Dit bestemmingsplan is van toepassing op de bestemmingsplannen, zoals opgenomen in Bijlage 1, Overzicht onderliggende bestemmingsplannen.

Hoofdstuk 3 Algemene regels

Artikel 3 Algemene afwijkingsregels

3.1 Vervallenverklaring duurzaamheid

Met de vaststelling van dit bestemmingsplan komt de algemene afwijkingsregel met betrekking tot "Duurzaamheid", als opgenomen in artikel 52.4 van het Reparatie- en veegbestemmingsplan Buitengebied Leudal 2016, te vervallen.

3.2 Vervallenverklaring energieopwekking

Met de vaststelling van dit bestemmingsplan komt de algemene afwijkingsregel met betrekking tot “energieopwekking”, als opgenomen in artikel 40.5 van het Woonkernenplan Leudal 2017, te vervallen.

Hoofdstuk 4 Overgangs- en slotregels

Artikel 4 Overgangsrecht

4.1 Overgangsrecht bouwwerken
  • a. Een bouwwerk, dat op het tijdstip van inwerkingtreding van het bestemmingsplan aanwezig of in uitvoering is, dan wel gebouwd kan worden krachtens een bouwvergunning, en afwijkt van het plan, mag, mits deze afwijking naar aard en omvang niet wordt vergroot:
    • 1. gedeeltelijk worden vernieuwd of veranderd;
    • 2. na het teniet gaan ten gevolge van een calamiteit geheel worden vernieuwd of veranderd, mits de aanvraag van de bouwvergunning wordt gedaan binnen twee jaar na de dag waarop het bouwwerk is teniet gegaan.
  • b. Burgemeester en wethouders kunnen eenmalig afwijken van het bepaalde onder a voor het vergroten van de inhoud van het bouwwerk als bedoeld in het bepaalde onder a met maximaal 10%.
  • c. Het bepaalde onder a is niet van toepassing op bouwwerken, die weliswaar bestaan op het tijdstip van inwerkingtreding van het plan, maar zijn gebouwd zonder vergunning en in strijd met het daarvoor geldende plan, daaronder begrepen de overgangsbepaling van dat plan.
4.2 Overgangsrecht gebruik
  • a. Het gebruik van grond en bouwwerken dat bestond op het tijdstip van inwerkingtreding van het bestemmingsplan en hiermee in strijd is, mag worden voortgezet.
  • b. Het is verboden het met het bestemmingsplan strijdige gebruik, bedoeld in het bepaalde in sub a te veranderen of te laten veranderen in een ander met dat plan strijdig gebruik, tenzij door deze verandering de afwijking naar aard en omvang wordt verkleind.
  • c. Indien het gebruik, bedoeld in het bepaalde onder a, na het tijdstip van inwerkingtreding van het plan voor een periode langer dan een jaar wordt onderbroken, is het verboden dit gebruik daarna te hervatten of te laten hervatten.
  • d. Het bepaalde onder a is niet van toepassing op het gebruik, dat reeds in strijd was met het voorheen geldende bestemmingsplan, daaronder begrepen de overgangsbepalingen van dat plan.
4.3 Hardheidsclausule

Voor zover toepassing van het overgangsrecht gebruik leidt tot een onbillijkheid van overwegende aard voor een of meer natuurlijke personen, die op het tijdstip van inwerkingtreding van het bestemmingsplan grond en opstallen gebruiken in strijd met het voordien geldende bestemmingsplan kunnen burgemeester en wethouders ten behoeve van die persoon of personen van dat overgangsrecht afwijken.

Artikel 5 Slotregel

Deze regels worden aangehaald als regels van het bestemmingsplan 'Duurzame Energie'.