direct naar inhoud van 2.5 Cultuurhistorische waarden
Plan: Kom Bleiswijk
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1621.BP0107-VAST

2.5 Cultuurhistorische waarden

2.5.1 Archeologische waarden

Om de omgang met eventueel aanwezige archeologische waarden goed te laten verlopen, wordt archeologisch (voor)onderzoek vereist wanneer bodemverstoringen ook daadwerkelijk schade aan het bodemarchief kunnen veroorzaken.

Ruimtelijke ingrepen worden in Lansingerland (tot een bepaalde maximale oppervlakte én maximale diepte), afhankelijk van de verwachtingszone waarbinnen ze gaan plaatsvinden, vrijgesteld van de verplichting om archeologisch onderzoek te moeten laten uitvoeren.

Volgens rijks- en provinciaal beleid zouden verstoringen met een maximaal verstoringsoppervlak van 100 m² ontheven moeten kunnen worden van archeologisch onderzoek. Deze norm voorkomt dat particulieren verplicht worden om onderzoek uit te laten voeren. Volgens provinciaal beleid geldt de norm echter niet voor historische stads- en dorpskernen. Waar de Monumentenwet niet spreekt over een bepaalde maximale diepte, hanteert de provincie Zuid-Holland in de Cultuurhistorische Hoofdstructuur (CHS) 0,3 m onder het maaiveld.

Mits goed onderbouwd door overeenstemmend archeologisch onderzoek, kan de maximale oppervlakte of diepte, naar boven of beneden worden bijgesteld. Om nu afwijkende normen te kunnen hanteren, is door Erfgoed Delft een archeologische verwachtings- en beleidsadvieskaart opgesteld.

De verschillende archeologische verwachtingszones in de gemeente Lansingerland en de terreinen en locaties waar archeologische resten zijn vastgesteld, vereisen ieder een eigen benadering van en omgang met, eventueel aanwezige archeologische waarden.

De gemeente Lansingerland kent verschillende archeologische verwachtingszones met de daarbij behorende vrijstellingen van de archeologische onderzoeksplicht.

Onderzoek

Volgens de archeologische verwachtingenkaart van de gemeente Lansingerland ligt het plangebied in zone 2, 3 en 6 (zie figuur 2.2).

De beschreven verwachtingszones zijn op de archeologische beleidsadvieskaart vertaald naar concrete beleidslijnen. Hiervoor is gebruikgemaakt van een zogenaamd vrijstellingsregime, waarbij ruimtelijke ingrepen tot een bepaalde omvang en diepte worden ontheven van archeologisch onderzoek. In de zones met een hoge archeologische verwachting bevinden eventueel aanwezige archeologische resten zich direct onder de bouwvoor. Omdat binnen de oude dorpskernen eventueel aanwezige archeologische waarden dichter geconcentreerd zullen voorkomen dan binnen de lintbebouwingen, is de maximaal toegestane verstoringsoppervlakte in de dorpskernen vastgesteld op 50 m² en voor de lintbebouwingen op 100 m². De bijbehorende diepte zijn opgenomen in de legenda van figuur 2.2: vanaf 30 cm in zone 2 en vanaf 50 cm in zone 3.

Omdat de concentratie van archeologische resten ter plaatse van zone 6 minder dicht zal zijn dan in de hoge verwachtingszone, geldt ter plaatse van het geel gemarkeerde gebied (voor werkzaamheden 2,5 m beneden maaiveld) de maximaal toegestane verstoringsoppervlakte van 1.000 m².

afbeelding "i_NL.IMRO.1621.BP0107-VAST_0003.png"

afbeelding "i_NL.IMRO.1621.BP0107-VAST_0004.png"

Figuur 2.2 Archeologische verwachtingswaarde in het plangebied (de rode lijn geeft globaal de ligging van het plangebied aan)

Conclusie

Nader archeologisch onderzoek is niet noodzakelijk. Voor de gebieden met een hoge en middelhoge verwachtingswaarde (zone 2, 3 en 6) wordt een dubbelbestemming opgenomen.

2.5.2 Bebouwing met cultuurhistorische waarden

De gemeente Lansingerland maakt voor de bebouwing met cultuurhistorische waarden een onderscheid tussen:

  • gemeentelijke monumenten;
  • karakteristiek objecten;
  • bijzondere objecten.

Binnen de gemeente Lansingerland is afgesproken dat de gemeentelijke monumenten en karakteristieke objecten worden opgenomen in het desbetreffende bestemmingsplan. De bijzondere objecten zijn opgenomen in de welstandsnota.

Op 26 april 2012 heeft de gemeenteraad de Nota CultuurhistoriePlus vastgesteld. Het ontwerpbestemmingsplan "Kom Bleiswijk" heeft met ingang van 19 april 2012 ter visie gelegen. Derhalve is er niet voor gekozen om behoudens de in het plangebied aanwezige monumenten, de als vastgestelde cultuurhistorisch waardevolle objecten alsnog in het onderhavige bestemmingsplan op te nemen.

Onderzoek en conclusie

Binnen het plangebied is er sprake van één gemeentelijk monument. Het gaat om de tweekapper aan de Hoefweg 60/62. Op deze locatie is in de regels vastgelegd dat uitsluitend mag worden gebouwd ten behoeve van het behoud, de bescherming en/of het herstel van aanwezige monumenten. Zodoende wordt de bebouwing met monumentale waarden gewaarborgd.