Plan: | Dorpskern Lichtenvoorde, herziening 1, Ontwikkeling sportcomplex Lichtenvoorde |
---|---|
Status: | concept |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1586.BPLIC101-VG01 |
In opdracht van gemeente Oost Gelre heeft Civicon b.v.een onderzoek uitgevoerd ten behoeve van het bestemmingsplan. Door middel van een watertoets dient te worden aangegeven wat de ruimtelijke gevolgen van het bouwplan zijn met betrekking tot het onderdeel water. In bijlage 2 is de watertoets toegevoegd. In de rapportage zijn de relevante waterhuishoudkundige aspecten met bijbehorende doelen en maatstaten voor het te ontwikkelen gebied beschreven. Een en ander is gebaseerd op de hydrologische verkenning van de huidige situatie en het vigerende beleid van de betrokken partijen. De watertoets heeft betrekking op alle waterhuishoudkundige aspecten. Hierbij kan gedacht worden aan: veiligheid, wateroverlast, riolering, watervoorziening, volksgezondheid, bodemdaling, grondwateroverlast, oppervlaktewater- en grondwaterkwaliteit, natte natuur en beheer en onderhoud. De waterbeheerder stelt criteria in overleg met de initiatiefnemer vast. De relevante waterhuishoudkundige aspecten worden hieronder toegelicht. Vervolgens worden voor de relevante aspecten de specifieke doelen en maatstaven uitgewerkt.
TOELICHTING RIOLERING EN AFVALWATERKETEN
Ten gevolge van de ontwikkeling, de uitbreiding van de Hamalandhal, is er sprake van een toename van het afvalwater. Het afvalwater kan aangesloten worden op het bestaande rioleringsstelsel in de Van der Meer de Walcherenstraat. Door de uitbreiding van de Hamaland is er sprake van een toename van de afvoer van afvalwater. Er worden echter geen problemen verwacht ten aanzien van het hydraulisch functioneren van het bestaande stelsel als gevolg van deze toename, aangezien het hemelwater van het bestaand, te handhaven, verhard oppervlak niet meer aangesloten wordt op het rioleringsstelsel in de Van der Meer de Walcherenstraat. In de bestaande situatie is het hemelwater wel aangesloten op het gemengde stelsel.
WATEROVERLAST
Door de ontwikkelingen in het plangebied neemt het verhard oppervlak toe met 5.070 m2. Het streven is om het nieuw verhard oppervlak niet aan te sluiten, maar te behandelen volgens de trits vasthouden - bergen – afvoeren behandeld volgens de afkoppelbeslisboom. Door de ontwikkeling in het plangebied is het tevens mogelijk om het bestaande en te handhaven verhard oppervlak af te koppelen van het gemengde stelsel, zodat de kans op wateroverlast door toekomstige regenbuien wordt verminderd. Het bestaande en te handhaven verhard oppervlak bedraagt 6.100 m². Dit extra afgekoppelde hemelwater wordt volgens de eerder genoemde trits behandeld.
OPPERVLAKTEWATER KWALITEIT
Vanuit het plangebied wordt hemelwater via een wadi geborgen. Bij extreme regenval wordt er geloosd op het oppervlaktewatersysteem (Hofbeek). Het plan maakt geen functies mogelijk die tot extra belasting van het de waterkwaliteit leiden.
VOLKSGEZONDHEID
In het toekomstige plan wordt de Hofbeek weer zichtbaar gemaakt. Voor het beperken van het risico tot verdrinking wordt geadviseerd om flauwe taluds te creëren, of andere maatregelen te treffen.
INRICHTING EN BEHEER
In het plangebied loopt de Hofbeek ondergronds. Deze is momenteel in beheer en onderhoud van de gemeente Oost-Gelre. In de toekomstige situatie gaat de Hofbeek bovengronds stromen en gaat het beheer en onderhoud over van de gemeente naar het waterschap. Het oppervlaktewaterpeil wordt binnen gewenste of vastgestelde marges gehandhaafd.
CULTUURHISTORIE
Door het bovengronds brengen van de Hofbeek wordt een cultuurhistorisch element terug gebracht in het landschap .
TOEKOMSTIG WATERSYSTEEM
In de navolgende paragrafen wordt aangegeven hoe concreet inhoud kan worden gegeven aan het voornemen een duurzaam watersysteem op de locatie te realiseren.
ONTWATERING
Gangbare normen voor de ontwateringsdiepte (verschil tussen maaiveld en gemiddeld hoogste grondwaterstand, GHG), waarbij het vloerpeil van de woningen 0,20 tot 0,30 boven het omringend maaiveld wordt aangelegd, zijn:
1,00m voor woningen met kruipruimten (bouwpeil t.o.v. GHG);
0,60m voor woningen zonder kruipruimten (bouwpeil t.o.v. GHG);
0,50m voor tuinen en openbare groenvoorzieningen;
0,90-1,10m voor primaire wegen;
0,70m voor secundaire wegen.
De GHG bedraagt 19,10 m +NAP. Hiermee dienen de bouwpeilen van de uitbreiding minimaal gelijk te zijn aan 20,10 m +NAP. Het wegpeil dient minimaal 19,80 m +NAP te zijn. Het peil voor openbare groenvoorzieningen dient minimaal 19,60 m +NAP te zijn. De bestaande Hamalandhal heeft een drempelpeil van 20,40 m +NAP.
BEHANDELING AFVALWATER
De extra hoeveelheid afvalwater die aangeboden wordt door de uitbreiding van de Hamalandhal kan worden aangesloten op het bestaande stelsel in de Van der Meer de Walcherenstraat. Zoals in par. 4.3.2 vermeld is, kan worden verondersteld dat het stelsel de extra DWA-toevoer kan verwerken door het wegvallen van de hemelwaterafvoer van het bestaand, te handhaven, verhard oppervlak.
BEHANDELING HEMELWATER
ALGEMEEN
Als uitgangspunt geldt dat het nieuw verhard oppervlak niet wordt aangekoppeld op het rioleringsstelsel. Het hemelwater dient te worden vastgehouden en geborgen binnen het plangebied.
SYSTEEMKEUZE
De gemeente Oost-Gelre is voornemens om het complete plangebied af te koppelen/niet aan te sluiten (bestaand inclusief nieuw verhard oppervlak). Als bergingsvoorziening voor het hemelwater is gekozen voor een wadi. Het plangebied omvat aan de zuid en zuid-west zijde veel groen. Als bergingsvoorziening voor het hemelwater is gekozen voor een wadi. De wadi dient voorzien te worden van drainage, aangezien er slecht doorlatende lagen in de bodem ter plekke aanwezig zijn. Deze drainage kan vrij lozen op de Hofbeek met een geknepen afvoer, gedimensioneerd op de zogenoemde landbouw afvoernorm. Op deze manier wordt de wadi gebruikt als bodempassage, waardoor de oppervlaktewaterkwaliteit van de Hofbeek gegarandeerd is. Het plangebied omvat aan de zuid en zuid-west zijde veel groen. Een wadi is hier dan ook ruimtelijk goed inpasbaar.
HET BESTAAND VERHARD OPPERVLAK
De gemeente Oost-Gelre is voornemens om het bestaand, te handhaven, verhard oppervlak binnen het plangebied af te gaan koppelen. Voor het afkoppelen van het bestaand verhard oppervlak is een statische berging van 10 mm voldoende om een verbetering van het huidige systeem te bewerkstelligen.
BERGINGSEIS UITBREIDING VERHARD OPPERVLAK
Waterschap Rijn en IJssel schrijft voor bouwplannen binnen het stedelijk gebied de eis voor dat een infiltratievoorziening een normbui van T=100 + 10% moeten kunnen verwerken. Voor het uitbreidingsplan van de Hamalandhal komt dat neer op een bergingseis van T=100 + 10% voor 5.070 m² verhard oppervlak (nieuw verhard oppervlak).
UITGANGSPUNTEN TOEKOMSTIGE INFILTRATIEVOORZIENING