direct naar inhoud van 6.4 Landschappelijke inpassing
Plan: Kwekerij Goossens Aaltenseweg 107
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1586.BPBUI066-VG05

6.4 Landschappelijke inpassing

Voor het plan is een inrichtingsplan opgesteld. Het ontwerp voor de landschappelijke versterking heeft tot doel dat de kassen aan de west- en zuidzijde ingepast worden, waardoor er geen of minder direct zicht is op de kassen. Door middel van beplanting (aanleg beukenhaag en een hakhoutsingel) worden de gebiedsvreemde bouwwerken ingepast.

De bedrijfswoning wordt ingepast door middel van erfbeplanting. Verder wordt gecompenseerd door middel van natuurontwikkeling. Ten noorden van de woning wordt een schraalland aangelegd met daarin een poel. De poel is gelegen op een van nature lager gelegen gedeelte in het gebied. Tevens kan de poel gebruikt worden voor de opvang van regenwater.

Concreet zien de genoemde landschapsonderdelen er als volgt uit:

- Aanleg hakhoutsingel

Aan de westzijde, de zichtzijde vanaf de Hamelandroute, worden de kassen ingepast door middel van een hakhoutsingel van minimaal 4 meter breed met een plantverband van 1,5 x 1,5 meter, bestaande uit els (60%), boswilg (10%), grauwe wilg (10%), meidoorn (10%) en sleedoorn (10%). De bestaande rij knotwilfen blijft gehandhaafd. Deze hakhoutsingel ontneemt grotendeels het zicht vanaf de westzijde op de kassen. Ondanks het feit dat deze singel in de wintermaanden haar blad verliest, is niet gekozen voor 'evergreens' zoals laurier, dennen of coniferen. Dat soort beplanting is gebiedsvreems, uitheems en onwenselijk volgens het LOP.

- Aanleg beukenhaag

Aan de zuidrand van de tunnelkassen wordt een smalle, 2 meter hoge beukenhaag aangelegd. Door de aanleg van deze haag wordt het zicht op de tunnelkassen vanaf de Hamelandroute ontnomen. Er is gekozen voor een cultuurhaag, omdat deze een erfafscheiding met de woonfunctie benadrukt en gezien mag worden als erfbeplanting.

- Natuurontwikkeling
Aansluitend aan de beek wordt circa 1200 m2 maaiveld verlaagd door de voedselrijke bouwvoor te vergraven. Tevens wordt een poel aangelegd. Van nature is in deze hoek van het plangebied de grond lager gelegen. Een poel past in de omgeving en kan tevens dienen als regenwateropvang.

- Aanleg erfbeplanting bij nieuwe woning

Om het perceel met de nieuwe woning wordt een beukenhaag aangelegd. Deze vormt de begrenzing van het privé- en het werk gedeelte van het bedrijf. Aan de zijde van de nieuwe natuur wordt geen haag aangelegd. Daar grenst de tuin direct aan het perceel met de natuurontwikkeling.

Alle genoemde inpassingselementen maken het plan compleet en passend binnen het beleid (Nationaal landschap, Waardevol landschap, LOP).

- Bestaande landschappelijke beplanting

De reeds aanwezige landschappelijke beplanting tussen de toegangsweg en de Aaltenseweg past volledig binnen de opgave voor inpassing van het bedrijf. Deze blijft dan ook gehandhaafd.