direct naar inhoud van 4.4 Gemeentelijk beleid
Plan: Buitengebied 1998, herziening 57, Oude Lievelderweg 2 Lievelde
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1586.BPBUI036-VG01

4.4 Gemeentelijk beleid

4.4.1 Aanvulling beleid functieverandering Oost Gelre

Doel van de hierboven aangehaalde beleidsnotitie 'Functies zoeken plaatsen zoeken functies' is om de leefbaarheid, de vitaliteit én de ruimtelijke kwaliteit van het Achterhoekse buitengebied te versterken. Om dit te bereiken is in regionaal verband een aantal algemene uitgangspunten voor functieverandering opgesteld in de hierboven genoemde beleidsnotitie. Op lokale schaal hebben de Achterhoekse gemeenten de beleidsvrijheid om deze notitie nader uit te werken. Binnen de gemeente Oost Gelre heeft de gemeenteraad de beleidsnotitie tot nu toe twee keer, bij vergadering van 12 maart 2008 en 14 april 2009, aangevuld c.q. aangepast. De aanvullingen c.q. aanpassingen zijn vastgelegd in de notitie 'Aanvulling beleid Functieverandering in het buitengebied Oost Gelre'. In Hoofdstuk 6 wordt aangegeven op welke manier dit plan past binnen het functieveranderingsbeleid.

4.4.2 Kampeerbeleid

Per 1 januari 2008 is de Wet op de openluchtrecreatie (Wor) vervallen. Gemeenten zullen voortaan zelf vorm moeten geven aan het kampeerbeleid. Door de gemeenteraad is op 29 januari 2008 het Kampeerbeleid gemeente Oost Gelre vastgesteld.

Verzoeker heeft een tweetal kampeerterreinen. Grenzend aan het bestaande woonhuis is een kampeerveld aanwezig ten behoeve van een mini-camping. Aan de overkant van de Oude Lievelderweg is nog een kampeerveld aanwezig ten behoeve van groepskamperen.

Mini-camping:

Onder mini-campings, oftewel kleinschalige kampeerterreinen, worden veelal terreinen verstaan, bestemd voor in het algemeen maximaal 25 mobiele kampeermiddelen in de periode 15 maart tot en met 31 oktober. Gezien het beoogde doel van kleinschalige kampeertereinen, namelijk het ervaren van rust en ruimte en de beleving van natuur en agrarische activiteiten, wordt het wenselijk geacht dat kleinschalige kampeerterreinen opgaan in het landschap. De permanente aanwezigheid van kampeermiddelen past niet in dit streven. Buiten genoemde periode mogen dan ook geen kampeermiddelen op het terrein aanwezig zijn.

Groepskamperen:

Groepskamperen is het tijdelijk plaatsen van kampeermiddelen op een perceel, zijnde geen regulier of kleinschalig kampeerterrein gedurende maximaal 10 dagen per jaar, gekoppeld aan een meerdaags evenement waarvoor de burgemeester vergunning dan wel vrijstelling heeft verleend. Bij deze kampeervorm moet worden gedacht aan verzoeken die samenhangen met evenementen waarbij kamperen een goede en goedkope overnachtingsmogelijkheid is. Vanwege het incidentele karakter en de diversiteit van de aanvragen dient voor het groepskamperen een ontheffing op basis van de APV te worden verleend. Een dergelijke ontheffing kan alleen worden verleend indien:

- aangetoond kan worden dat het tijdelijk kamperen ten behoeve van een evenement plaatsvindt, dan wel sprake is van een groep met een gemeenschappelijk doel ten tijde van dit kamperen;

- de tijdelijkheid van het kamperen maximaal 10 dagen per jaar mag bedragen, al dan niet verdeeld over maximaal 10 perioden;

- op het tijdelijke kampeerterrein geen vaste kampeermiddelen zoals stacaravans en kampeerhutten worden geplaatst.

College besluit:

In verband met afstanden naar omwonenden is ervoor gekozen om de omvang van het huidige kleinschalige kampeerterrein te handhaven en niet te vergroten. De huidige capaciteit bedraagt 15 kampeermiddelen.