direct naar inhoud van 4.8 Duurzaamheid
Plan: Het Rosarium
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1581.bpDOOrosarium-va01

4.8 Duurzaamheid

In het gemeentelijke milieubeleidsplan is aangegeven dat de gemeente Utrechtse Heuvelrug een bedrijfsvoering nastreeft "waarvan de schadelijke effecten tot een minimum zijn beperkt en die op een positieve manier bijdraagt aan het welzijn van mensen en aan de kwaliteit van de omgeving, zowel hier en nu als elders en later". Door deze manier van werken wil de gemeente ook anderen stimuleren dit te doen.

In het kader van dit bestemmingsplan is de milieudienst gevraagd te adviseren over mogelijke toepassingen van duurzaamheid bij de herontwikkeling van het Rosarium. Hieronder is het advies integraal overgenomen.

Nationale wetgeving
Het nationaal duurzaamheidbeleid voor nieuwbouwprojecten richt zich voornamelijk op zuinig gebruik van fossiele energie en de inzet van hernieuwbare energiebronnen. Hiermee kan de CO2-uitstoot en daarmee klimaatverandering beperkt worden. In dit kader zijn er in het Bouwbesluit eisen gesteld aan de energieprestatiecoƫfficiƫnt (EPC) van nieuwe gebouwen. Volgens het bouwbesluit geldt voor een bijeenkomstfunctie een EPC eis van 2,0 en voor een kantoorfunctie geldt een EPC eis van 1.1.

Gemeentelijk beleid
De Gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft haar beleid vastgelegd in het milieubeleidsplan "Natuurlijk Duurzaam" met daarin kwaliteitsprofielen van verschillende gebiedstypen. Het doel van de gemeente is om in 2035 een klimaatneutrale gemeente te zijn en als gemeentelijke organisatie het voortouw te nemen om in 2015 energieneutraal te zijn.

Per gebiedstype zijn doelen gesteld aan de EPC, EPL en GPR-score van nieuwbouwprojecten. Het beleid schrijft het gebruik van het instrument GPR Gebouw bij nieuwbouwprojecten voor.

Het perceel van het Rosarium is eigendom van de gemeente Utrechtse Heuvelrug en daarmee is dit project een kansrijk project volgens het milieubeleidsplan 2009-2012 'Natuurlijk Duurzaam'.

Voor kansrijke projecten geldt een hogere ambitie. Voor een kansrijk project geldt de volgende ambitie uit het milieukwaliteitsprofiel 'Kantoren en publieksintensieve voorzieningen':

  • Een GPR gebouw score van gemiddeld 8, met minimaal een 8 voor het aspect energie;
  • 50 % verscherpte EPC.

Maatregelen met een natuurlijke uitstraling
Op het gebied van materiaalgebruik liggen er ook kansen voor duurzaam bouwen, namelijk:

  • Het gebruik van duurzaam geproduceerd hout heeft veel voordelen. Zo is hout een hernieuwbare grondstof waardoor minder 'nieuw' materiaal gewonnen hoeft te worden. Dit vermindert de uitputting van niet hernieuwbare grondstoffen. Ook kunnen houtbouwmaterialen al geprefabriceerd worden in de fabriek. Hierdoor is de feitelijke bouwtijd relatief kort en is de benodigde ruimte om te bouwen kleiner dan wanneer materiaal ter plekke nog op maat moet worden gemaakt. Dit laatste is vooral van belang omdat het wenselijk is zo min mogelijk bomen te kappen. De kolommen op het schetsontwerp lenen zich goed voor de toepassing van duurzaam geproduceerd hout, of zelfs van duurzaam plaatselijk gekapte bomen.
  • Groene, met sedum bedekte, daken op het recreatiegedeelte leveren een bijdrage aan versterking van de groene omgeving en zorgt ervoor dat de dagrecreatie minder energie verbruikt. Dit komt door de isolerende werking van het dak waardoor het 's winters minder snel koud wordt en 's zomers langer koel blijft. Bijkomend voordeel is dat groene daken in staat zijn water langer vast te houden dan gewone daken. Hierdoor komt het water gelijkmatiger op de grond en is er minder plasvorming.
  • Van belang is om uitloging van zink, koper en lood tegen te gaan om het drinkwater te beschermen tegen vervuiling. Toepassing van deze materialen mag niet waar ze in aanraking komen met water.
  • Ook staal en aluminium dienen goed tegen weersinvloeden beschermd te worden. Nagegaan moet worden welke coatings daarbij milieuvriendelijk zijn om toe te passen.

Op het gebied van water liggen er duurzame kansen:
Aangezien het laagbouw betreft kan het hemelwater goed opgevangen worden en gebruikt worden voor de toiletspoeling.


Conclusie
Voor de ontwikkeling van het recreatiepark 'Het Rosarium' gelden kansrijke ambities:

  • Een GPR gebouw score van gemiddeld 8, met minimaal een 8 voor het aspect energie.
  • 50 % verscherpte EPC