direct naar inhoud van 3.4 Gemeentelijk beleid
Plan: Het Rosarium
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1581.bpDOOrosarium-va01

3.4 Gemeentelijk beleid

3.4.1 Structuurvisie 2030

De structuurvisie geeft conform de Wet ruimtelijke ordening (Wro) de hoofdlijnen van het (ruimtelijk) beleid voor het hele grondgebied van de gemeente Utrechtse Heuvelrug in de periode tot 2030. De ambitie van de gemeente komt tot uiting in het gekozen motto: 'Groen dus vitaal'. Natuur, landschap, cultuurhistorie en archeologie zijn, samen met de sociale kwaliteit van de dorpen, het uitgangspunt. Voor wonen, economische ontwikkeling, sport en recreatie is ruimte als dat in het verlengde van het uitgangspunt gevonden kan worden. Behouden en versterken van de bestaande kwaliteiten is de drager van de vitaliteit van de gemeente. De gekozen ambitie is op twee manieren beleidsmatig uitgewerkt: via zes thema's en via gebiedsgericht beleid. Toekomstige ontwikkelingen worden getoetst aan dit beleid.

Afbeelding 5: Visiekaar Doorn (plangebied is blauw aangegeven).
afbeelding "i_NL.IMRO.1581.bpDOOrosarium-va01_0005.jpg"

In de structuurvisie is aangegeven dat de gemeente wil onderzoeken of Huis Doorn, veel meer dan nu, deel kan zijn van het dorpse functioneren. Hierbij kan bijvoorbeeld worden gedacht aan het terugontwikkelen van de zichtlijn over de Gezichtslaan door het Rosarium en het terugbrengen van de oude as naar de kerk. Daarnaast vraagt de gemeente zich af of een vorm van dorpse voorzieningen in het park een plek kan krijgen. Er dient, kortom, gezocht te worden naar meer mogelijkheden om het dorp Doorn en Huis Doorn te integreren.

Recreatie en toerisme levert volgens de Structuurvisie 2030 'Groen dus vitaal' een belangrijke bijdrage aan de economie. Recreatie is een groot maatschappelijk belang dat vergelijkbaar is met het belang van de natuur in het gebied. Toerisme, sport en recreatie mogen niet ten koste gaan van natuur. Maar ook niet ten koste van cultuurhistorie en de leefbaarheid in de kernen. Gezocht wordt naar het juiste evenwicht tussen mogelijkheden voor dagrecreatie en verblijfsrecreatie.

Gevolgen voor visie en planopzet
Met het voorliggende bestemmingsplan worden de juridisch-planologische voorwaarden geboden om herstel van de zichtas (voor zover gesitueerd binnen het plangebied) mogelijk te maken. Tegelijkertijd zal de recreatieve functie een kwaliteitsimpuls krijgen door de oude bebouwing te vervangen door nieuwbouw. De recreatieve activiteiten van het Rosarium (mede gericht op het beleven van omringende natuur en landschap), de ligging nabij het centrum van Doorn en naast Huis Doorn, alsmede de cultuurhistorische verwevenheid van het rosarium met het kasteel bieden daarom een aanvulling op het dagrecreatieve aanbod in de gemeente.

3.4.2 Milieubeleidsplan 2009-2012

Het milieubeleidsplan "Natuurlijk Duurzaam" 2009-2012 is op 24 september 2009 vastgesteld door de Raad. Het beschrijft de duurzaamheidsambities van de gemeente Utrechtse Heuvelrug. In het milieubeleidsplan staan vier pijlers centraal:

  • duurzaamheid;
  • gemeentelijke interne duurzaamheidszorg;
  • klimaat, energie en duurzaam bouwen;
  • kwaliteit van de leefomgeving.

Het milieubeleidsplan stelt duurzaamheid voorop. Intern zet de gemeente in op duurzaamheid, maar ook buiten de gemeentelijke organisatie wordt dit gestimuleerd.

In 2035 wil de gemeente klimaatneutraal zijn en in 2015 wil de gemeentelijke organisatie energieneutraal zijn. Daarnaast streeft de gemeente naar een gezonde, veilige en duurzame leefomgeving. Hiertoe wil de gemeente de bestaande milieukwaliteit behouden en waar mogelijk verbeteren. Dit betekent dat er ook eisen worden gesteld aan ruimtelijke ontwikkelingen, enerzijds op gebouwniveau en anderzijds op omgevingsniveau.

Op gebouwniveau streeft de gemeente naar een 25% verscherpte EPC en het werken met het instrument GPR Gebouw®. GPR Gebouw geeft per thema een 'rapportcijfer' uiteenlopend van 6 (bouwbesluit niveau/minimaal) tot 10 (zeer goed). Bij ruimtelijke ontwikkelingen geldt een GPR score van gemiddeld minimaal 7, met minimaal een 7 voor het thema energie. Bij zogenaamde "kansrijke" projecten, waarbij bijvoorbeeld meer dan 50 woningen gebouwd worden of waar de gemeente een grondpositie heeft, geldt een GPR score van minimaal 8. Voor het nieuwe gebouw van het Rosarium geldt dan ook een ambitie van minimale GPR score van 8.

Op omgevingsniveau past de gemeente gebiedsgericht milieubeleid toe. Hiertoe zijn er voor de gemeente acht gebiedstypen met bijbehorende ambities (milieukwaliteitsprofielen) opgesteld. Bij ruimtelijke ontwikkelingen worden deze milieukwaliteitsprofielen toegepast. "Kantoren en publieksintensieve voorzieningen" is het gebiedstype dat voor dit bestemmingsplan van toepassing is.

Gevolgen voor visie en planopzet
In de milieuparagraaf van dit bestemmingsplan worden de verschillende milieuaspecten getoetst aan het milieukwaliteitsprofiel van het milieubeleidsplan. De GPR score van het te ontwikkelen gebouw volgt de ambitie van "kansrijke projecten".

3.4.3 Kadernota Recreatie en Toerisme 2007-2011

Volgens de Kadernota Recreatie en Toerisme 2007-2011 is de ontwikkeling van goed inpasbare vormen van recreatie en toerisme, waarbij kwaliteit en de verbetering van het product en landschap voorop staan het uitgangspunt bij de ontwikkeling van recreatie en toerisme. Het beleid richt zich op het waarborgen en uitbreiden van de kwaliteit van de dagrecreatieve mogelijkheden, en recreatieve ontwikkeling van het cultureel erfgoed waarbij de leefbaarheid en de cultuurhistorische (belevings)waarde worden gegarandeerd en verder worden vergroot.

3.4.4 Recreatie & Toerisme 2007-2011

Ook in het Beleidsplan Recreatie & Toerisme 2007-2011 is aangegeven dat de gemeente goede mogelijkheden ziet voor vestiging van nieuwe dag- en verblijfsrecreatieve bedrijven, gekoppeld aan het cultuurhistorisch erfgoed, passend binnen de randvoorwaarden vanuit het landgoederenbeleid.

In het Marketing en promotieplan Utrechtse Heuvelrug 'De Kunst van het ontdekken' is de nabijheid en bereikbaarheid van het aanbod aan cultuurhistorie, cultureel en militair erfgoed, verblijfsrecreatie, dagrecreatie/attracties, horeca en winkels als één van de kernkwaliteiten van de gemeente aangegeven.

Recreatiepark Het Rosarium biedt al 43 jaar dagrecreatieve activiteiten aan op deze locatie volgens een concept dat (behoudens midgetgolf) niet elders in de gemeente te vinden is. De ligging nabij het centrum van Doorn en naast Huis Doorn, alsmede de cultuurhistorische verwevenheid van het rosarium met het kasteel bieden daarom een aanvulling op het dagrecreatieve aanbod in de gemeente.

3.4.5 Archeologische beleidskaart

In juni 2010 is door de gemeenteraad een archeologische beleidskaart vastgesteld. Hierop zijn verschillende archeologisch waardevolle gebieden aangeven. Er is gekozen voor zeven verschillende typen archeologie-gebieden, waarin verschillende regels met betrekking tot bescherming van archeologisch erfgoed gelden. In deze regels is vastgelegd wanneer archeologisch onderzoek noodzakelijk is. De archeologische waarden die bijdragen aan de identiteit en het karakter van de gemeente Utrechtse Heuvelrug zijn hierbij als meest waardevol aangemerkt.

Volgens de gemeentelijke archeologische waarden- en beleidsadvieskaart gelden er, afhankelijk van de archeologische waardering, vijf verschillende oppervlakte-ondergrenzen ten aanzien van eventuele bodemingrepen. Op de verbeelding kunnen, afhankelijk van de in het plangebied voorkomende typen archeologie-gebieden, in dat verband ook vijf verschillende dubbelbestemmingen 'Waarde - Archeologie' voorkomen. Het betreft:

  • 'Waarde - Archeologie 1 zeer hoog': niet-wettelijk beschermde AMK-terreinen, niet-wettelijk beschermde AMK-terreinen zijnde grafheuvels, beschermde landgoederenzones en gebieden met een hoge archeologische verwachting zijnde ontginningsassen;
  • 'Waarde - Archeologie 2 bufferzone zeer hoog': de zones van 250 m rond wettelijk en niet-wettelijk beschermde AMK-terreinen;
  • Waarde - Archeologie 3 hoog': gebieden met een hoge archeologische verwachting;
  • 'Waarde - Archeologie 4 middelhoog': gebieden met een middelhoge archeologische verwachting en gebieden met een lage dan wel middelhoge archeologische verwachting zijnde sneeuw- en smeltwaterdalen;
  • 'Waarde - Archeologie 5 laag': gebieden met een lage archeologische verwachting.

Een dubbelbestemming omvat dus zowel de aanwezige als de naar verwachting aanwezige archeologische waarden. In de regels is aan de dubbelbestemmingen een regeling gekoppeld, betreffende de wijze waarop wordt omgaan met de aanwezige, dan wel de naar verwachting aanwezige, archeologische waarden bij bodemingrepen.

3.4.6 Gemeentelijk Waterplan Heuvelrug

Het waterplan Utrechtse Heuvelrug is tot stand gekomen na intensieve samenwerking met het Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden, Waterschap Vallei & Eem en Vitens (waterpartners). De uitvoering van het plan vindt door de waterpartners plaats. Het Waterplan beschrijft de beoogde ontwikkeling van het water in de gemeente voor de komende vijftien jaar. Het plan bestaat uit een gezamenlijke visie en concentreert zich op het stedelijk gebied (binnen de bebouwde kom). Hoewel het voorliggende plangebied niet binnen de bebouwde kom is gesitueerd kan op gesignaleerde kansen en knelpunten worden ingespeeld. Een kans is het afkoppelen van hemelwater. Dit zou niet meer via het riool weg moeten spoelen, maar kan worden afgekoppeld door bijvoorbeeld infiltratie in de bodem. Het afkoppelen van hemelwater is niet alleen een kans, maar biedt ook een oplossing als het gaat om de verdroging op de Heuvelrug (knelpunt)

3.4.7 Vigerend bestemmingsplan

Voor het plangebied vigeert het bestemmingsplan "Dorpsstraat Zuid West". Dit plan is op 25 september 1995 vastgesteld door de raad van de voormalige gemeente Doorn. Vervolgens is het plan (grotendeels) goedgekeurd door gedeputeerde staten van Utrecht op 7 mei 1996. Aan een deel van dat bestemmingsplan werd, voor zover dat betrekking had op het nu voorliggende plangebied, goedkeuring onthouden. Het betreft onder meer het onthouden van goedkeuring aan de bestemming Horeca voor het centrale deel van het Rosarium en een deel van de bestemming Bos, dat feitelijk werd gebruikt door het Rosarium.

Voor het Rosarium geldt de bestemming "Dagrecreatie" en de Molenweg en de Korte Molenweg hebben de bestemming "Verkeersdoeleinden". De bebouwing en het terrein van de harmonievereniging heeft de bestemming "Bijzondere doeleinden". De gronden rond het Rosarium en het gebouw van de harmonievereniging, waaronder het IJskelderbos, hebben de bestemming "Bos" gekregen. Tot slot heeft het gebouw van de harmonievereniging de bestemming "Bijzondere doeleinden" gekregen.

De zichtlijn van Huis Doorn naar de Gezichtslaan heeft een breedte van 10 meter gekregen op de plankaart van het bestemmingsplan. Deze breedte wijkt af van de in de toelichting aangegeven breedte van 20 meter.

De twee delen waaraan goedkeuring is onthouden (zie afbeelding) hebben de bestemming Recreatiegebied - Dagrecreatie. Voor deze delen van het plangebied vigeert nog steeds het op 24 september 1973 vastgestelde bestemmingsplan "Landelijk gebied, derde herziening".

Afbeelding 6: Vigerend bestemmingsplan met de delen waaraan goedkeuring is onthouden.
afbeelding "i_NL.IMRO.1581.bpDOOrosarium-va01_0006.jpg"

Gevolgen voor visie en planopzet
Het bestemmingsplan staat een herontwikkeling van de bebouwing in de weg, voornamelijk omdat er geen bouwvlak is aangegeven. Daarnaast is de zichtlijn niet goed in het vigerende plan opgenomen. In dit nieuwe bestemmingsplan zal de nieuwe bebouwing mogelijk worden gemaakt met inachtneming van de cultuurhistorische waardevolle zichtas.