5.9 Bomen Effect Analyse
Om te kunnen bepalen op welke wijze het plan goed ingepast kan worden in het gebied is een Bomen Effect Analyse12 opgesteld.
Geconstateerd is dat aan het groen en met name aan de bomen al sinds langere tijd geen onderhoud meer is uitgevoerd. Dit heeft vooral in het bosachtige gedeelte ten noorden van de huidige villa tot een kwalitatieve achteruitgang geleid. Hierdoor hebben diverse bomen een matige tot slechte conditie, en is er sprake van problemen in de kroonstructuur. In sommige gevallen betreft dit bomen, die als gevolg van scheefstand of een ongunstige ontwikkeling enige impact op aangrenzende kavels (kunnen) hebben.
Op basis van de Bomen Effect Analyse kunnen de volgende conclusies worden getrokken.
- De geplande nieuwbouw houdt in, dat de hoeveelheid bebouwd oppervlak zal toenemen ten opzichte van de huidige situatie. Daarnaast is er sprake van een gedeeltelijk nieuwe ontsluitingsweg, die ook door de boszone met een (half)verharding en fundering moet worden aangelegd. Inpassing van alle nieuwe elementen binnen het projectgebied en een inrichting passend bij de kwaliteiten van de Stichtse Lustwarande is niet mogelijk met behoud van alle bomen. Hiervoor is er niet voldoende ruimte. Eisen en randvoorwaarden vanuit stedenbouwkundig perspectief bepalen tevens de mogelijkheden tot indeling van het perceel.
- De herontwikkeling leidt vanuit boomtechnisch perspectief echter op een aantal punten tot duidelijke verbeteringen. Ten eerste moet hierbij naar de kwaliteit van het totale bestand gekeken worden. Door achterstallig beheer in de afgelopen jaren zijn veel bomen verwaarloosd en is er sprake van een geleidelijke degradatie. Vooral binnen de boszone, langs de perceelsgrenzen en bij de laanstructuur aan de Dorpsstraat zijn ingrepen en verbeteringen noodzakelijk. Dit houdt dus ook in, dat diverse bomen - los van de planvorming - geveld dienen te worden.
- In deze samenhang is het juist wenselijk, dat het perceel in de toekomst weer bewoond en beheerd wordt. Hierbij komt een duidelijke verbetering in beeld en uitstraling. De ontwikkeling in het kader van de Stichtse Lustwarande moet dit juist waarborgen. In het schetsontwerp zijn de waardevolle bomen en diverse struiken geïntegreerd. Nieuwe elementen - hagen, sierstruiken en diverse aan te planten bomen - zullen voor een betere 'groene structuur' van het terrein zorgen. Deze structuur zal zich in de komende jaren ontwikkelen en in de toekomst juist sterker worden.