Plan: | Middenlaan 1 te Doorn |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1581.bpDOOmiddenlaan1-va02 |
Zonering
De locatie kenmerkt zich door vier van elkaar te onderscheiden zones. Deze zones zijn bepalend voor de keuzes die zijn gemaakt met betrekking tot de inrichting van het terrein.
De eerste zone, in onderstaande afbeelding aangegeven met "1", grenst direct aan de Dorpsstraat en vormt de entree naar het plangebied. Deze zone wordt niet bebouwd en krijgt een open karakter. Het wordt gedeeltelijk als gemeenschappelijke voortuin beschouwd van de te ontwikkelen woningen. In deze zone staan een aantal markante bomen die het beboste karakter van het gehele perceel versterken en zeer beeldbepalend zijn.
De tweede zone, in bovenstaande afbeelding aangegeven met "2", is het gedeelte van het perceel waarop de woningen kunnen worden gerealiseerd. Drie van de vier geplande woningen zijn rondom een gezamenlijke toegangsweg gesitueerd en de voorste twee richten zich met de voorgevel op de Dorpsstraat, de derde richt zich op het hofje.
De derde zone, in bovenstaande afbeelding aangegeven met "3", is: de bosstrook die het perceel opdeelt in een voor- en achterterrein. Deze zone bevestigd het groene karakter van het perceel nog eens. De bomen zijn verschillend van omvang en soort en zijn voor het merendeel zeer waardevol voor het perceel op zich maar ook voor het karakter en de uitstraling naar de omliggende woningen.
Afbeelding 4: Kenmerkende zones van de locatie.
Vierde zone, in bovenstaande afbeelding aangegeven met "4", is het gedeelte van het perceel dat uitsluitend te bereiken is via het bestaande pad door "de boszone". Op dit gedeelte van het perceel is de vierde woning gesitueerd. De bebouwing/verschijningsvorm van deze woning zal een andere uitstraling moeten krijgen dan de drie woningen die in de tweede zone zijn geprojecteerd. In deze zone wordt eerder gedacht aan een bebouwing dat zich qua maat en schaal voegt in de omgeving en die een niet al te dominante uitstraling heeft naar diezelfde omgeving.
De vormgeving en materiaalgebruik van de woningen
Het bouwplan omvat 4 woningen die in het kader van particulier opdrachtgeverschap zullen worden gerealiseerd: drie bosvilla's rondom een gezamenlijk hofje in zone 2 van het perceel en een afzonderlijke moderne bosvilla linksachter op het perceel.
Om de woningen niet uit de toon te laten vallen ten opzichte van de omgeving worden er nadere randvoorwaarden gesteld aan de verschijningsvorm van de woningen. De architectuur van de directe omgeving van de nieuwbouwwoningen aan de Dorpsstraat wordt gedomineerd door diverse architectuurstijlen uit diverse periodes. Kenmerkend zijn de ruime kavels en relatief veel vrijstaande woningen in het hogere segment in een groene setting. De sfeer van de directe omgeving, het verleden met de architectuur van de voormalige villa Berkenheuvel en de ligging van het perceel binnen de Stichtse Lustwarande vormen een inspiratiebron voor de in de ontwikkelingsvisie gekozen architectuurstijl.
Als sfeer voor de nieuwbouw is gekozen voor het archetype "bosvilla". Dit type woonhuis zal zich goed voegen in de directe omgeving. Voorgesteld wordt om door middel van een eigentijdse vertaling op basis van het archetype bosvilla te komen tot een architectonische invulling van het perceel. De karakteristieken van de bosvilla zijn als volgt weer te geven: een volumineuze bouwmassa die door middel van een combinatie van een lage en hoge gootlijn zich ingetogen schikt in zijn "groene" omgeving.
De woningen worden opgetrokken in natuurlijke materialen zoals hout, baksteen en keramische pannen. De gevels bestaan uit een donkere kleur baksteen uit het rode tot bruin/rode spectrum. Wit gekeimde gevels behoren echter ook tot de mogelijkheden. De daken zijn voorzien van keramische pannen in een donkergrijze antraciet of rode kleur. Het ondergeschikte houtwerk (kozijnen, boeiboorden etc.) worden uitgevoerd in een met de gevel contrasterende kleur.
De vierde woning is gelegen op het achterste gedeelte van het terrein en onderscheidt zich ten opzichte van de overige drie woningen op het voorterrein doordat de bouwmassa ondergeschikt is. Het thema van deze woning is een moderne variant van de zogenaamde bosvilla. Bij dit type is één groot volume met een eenduidige kapvorm karakteristiek voor de verschijningsvorm. Binnen het archetype moderne bosvilla zijn veel varianten mogelijk.
Voor de materialisering van de moderne bosvilla wordt, evenals bij de andere woningen, gedacht aan natuurlijke materialen zoals hout, baksteen en pannen. De gevels worden opgetrokken uit houten gevelbekleding of rode/bruinrode bakstenen. Wit gepleisterde of gekeimde gevelvlakken behoren tot de mogelijkheden. Deze vlakken zijn ondergeschikt van aard en beslaan maximaal 40% van de gevel. De daken (voor zover niet plat) zijn voorzien van gesmoorde pannen in een donkergrijze, antraciet of zwarte kleur. Het ondergeschikte houtwerk zoals kozijnen etc. worden uitgevoerd in een met de gevel contrasterende kleur, zoals wit of crème wit.
Afbeelding 5: Schetsontwerp van het plangebied.
Groen
De bestaande bomen worden zo veel mogelijk gehandhaafd. Bij het bepalen van de situering van de bouwvlakken is rekening gehouden met de plaats en de kwaliteit van de aanwezige bomen. Kwalitatief mindere exemplaren worden verwijderd en zo mogelijk worden nieuwe exemplaren geplant. Aan de zijde van de N225 zal worden voldaan aan de inrichtingsprincipes die passen bij de Stichtse Lustwarande.
Ontsluiting en parkeren
Voor de ontsluiting van het plangebied wordt gebruik gemaakt van de bestaande aansluiting op de Middenweg.
De realisatie van het bouwplan brengt een parkeerbehoefte met zich mee. Voor een goede inrichting van het terrein is het van belang dat er voldoende parkeerplaatsen worden gerealiseerd. In dit verband is de stedelijkheidsgraad en de stedelijke zone waarin de locatie is gesitueerd van belang. De stedelijke zone kan worden omschreven als "schil/overloopgebied centrum". De stedelijkheidsgraad is afhankelijk van de "adressendichtheid". Volgens opgave van het CBS is de adressendichtheid in Doorn-Centrum 723, daarmee wordt Doorn-Centrum ingedeeld in de categorie "weinig stedelijk".
Volgens tabel 6.3/3 van de ASVV 2004 kan voor woningen worden gerekend met 1,7 tot 2,0 parkeerplaatsen per woning. Hierin is rekening gehouden met 0,3 parkeerplaats per woning voor bezoekers. Voor de ontwikkeling dient dan ook rekening te worden gehouden met een parkeerbehoefte van 2 parkeerplaatsen per woning. Deze worden op eigen erf gerealiseerd.