Plan: | Gemeentekantoor en Cultuurhuis |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1581.bpDOOgemeentekantr-oh01 |
Het plangebied omsluit twee delen. Het in 2004 en 2005 gebouwde Cultuurhuis en het Cultuurhuisplein bevindt zich in het oostelijk deel van het plangebied, en het terrein waarop de gebouwen van het nieuwe gemeentekantoor zullen verrijzen, beslaat het westelijk deel van het plangebied.
Het Cultuurhuis en het Cultuurhuisplein staan op de Archeologische Monumentenkaart aangemerkt als onderdeel van een terrein van hoge archeologische waarde (te weten een historische dorpskern). Vooraf gaande aan de bouw van het Cultuurhuis is daarom een archeologisch bureauonderzoek uitgevoerd19. Op basis van de resultaten van dat onderzoek is besloten tot begeleiding van de graafwerkzaamheden voor de aanleg van de parkeerkelder onder het Cultuurhuis door een amateurarcheoloog20. Hierbij zijn verschillende gemetselde waterputten aangetroffen daterend in de negentiende en twintigste eeuw. Deze bouwput was tot meerdere meters onder het maaiveld uitgegraven en ter plaatse van het Cultuurhuis zijn daarom geen archeologische vondsten en sporen meer te verwachten in de bodem. Ook in de omgeving van het Cultuurhuis zijn graafwerkzaamheden archeologisch begeleid. Dit onderzoek is uitgevoerd door ADC Archeoprojecten in de loop van 200921. Het complete onderzoek van het ADC omhelsde het Cultuurhuisplein en het belendende Kerkplein, maar voor dit plangebied zijn uitsluitend de werkputten 4, 5 en 14 van toepassing, respectievelijk ten noorden, oosten en zuiden van het Cultuurhuis. De werkputten konden door beperkingen in diepte en lengte geen uitsluitsel geven over eventuele aantasting van de archeologische waarden in de bodem. Voor het Cultuurhuisplein geldt daarom een onverminderde hoge archeologische verwachtingswaarde.
De resultaten van het archeologisch onderzoek en de vermelding op de archeologische Monumentenkaart zijn meegenomen bij de gemeentebrede inventarisatie van archeologische waarden in de gemeente Utrechtse Heuvelrug uitgevoerd door ADC Heritage in 200922. Deze inventarisatie is uitgevoerd teneinde te komen tot een zorgvuldig afgewogen archeologiebeleid voor de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Dit archeologiebeleid is in de vorm van een beleidskaart in juni 2010 vastgesteld door de gemeenteraad. Op deze beleidskaart zijn terreinen van archeologische (verwachtings)waarden aangegeven waarbij de waarde voor de gemeente Utrechtse Heuvelrug kan variƫren van laag tot hoog. Het oostelijk deel van het plangebied is aangemerkt als terrein van hoge archeologische verwachtingswaarde (Waarde Archeologie 1), terwijl het westelijk deel als bufferzone van een terrein zoals aangegeven op de Archeologische Monumentenkaart van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed is aangemerkt (Waarde Archeologie 2). Voor beide terreinen geldt dat er een archeologische onderzoeksplicht in acht moet worden genomen indien er bodemverstorende activiteiten die dieper dan 30 cm onder het maaiveld ingrijpen worden ondernomen. Voor terreinen met Waarde Archeologie 1 geldt een vrijstelling van de onderzoeksverplichting voor plannen kleiner dan 50 m2, terwijl deze vrijstellingsondergrens voor terreinen met Waarde Archeologie 2 op 100 m2 is gesteld.
In het kader van de archeologische beleidsregels is een archeologisch onderzoekstraject gestart voor het westelijk deel van het plangebied, waar de bodem door de werkzaamheden rond de geplande bouw van het nieuwe gemeentekantoor zal worden verstoord. Er is een inventariserend veldonderzoek in de vorm van verkennende boringen uitgevoerd door Vestigia bv in juli 2010. Op basis van de resultaten van dit onderzoek is geconcludeerd dat de bodemopbouw van het westelijk deel van het plangebied dusdanig is aangetast door recente activiteiten (waarschijnlijk door de aanleg van de infrastructuur van het voormalige en inmiddels gesloopte gemeentekantoor van Doorn) dat de kans dat er intacte archeologische vondsten en sporen in de bodem aanwezig zijn zeer klein is. Op basis hiervan heeft het college besloten dat er vanuit het oogpunt van de archeologische monumentenzorg geen belemmeringen zijn voor de bouw van het nieuwe gemeentekantoor. De waarde-archeologie-2 is daarom op basis van voortschrijdend inzicht in de planregels en op de verbeelding komen te vervallen.