Plan: | De Amerongse Berg |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1581.bpAMRamerongseberg-va01 |
Algemeen
Een goede ruimtelijke ordening beoogt het voorkomen van voorzienbare hinder en gevaar door milieubelastende activiteiten. Door bij nieuwe ontwikkelingen voldoende afstand in acht te nemen tussen milieubelastende activiteiten (zoals bedrijven) en milieugevoelige functies (zoals woningen) worden hinder en gevaar voorkomen en wordt het bedrijven mogelijk gemaakt zich binnen aanvaardbare voorwaarden te vestigen.
Voor het bepalen van de aan te houden afstanden wordt getoetst conform:
VNG handreiking 'Bedrijven en milieuzonering'
De Vereniging van Nederlandse Gemeente doet in de publicatie 'Bedrijven en milieuzonering' (editie 2009), een handreiking ten behoeve van de afstemming tussen ruimtelijke ordening en milieu op lokaal niveau. Milieuzonering zorgt ervoor dat nieuwe woningen op een verantwoorde afstand van bedrijven gesitueerd worden en dat nieuwe bedrijven een passende locatie ten opzichte van woningen krijgen. De publicatie heeft bedrijven ingedeeld in categorieën met bijbehorende gewenste afstand tot milieugevoelige functies. De afstanden worden gemeten tussen enerzijds de bestemmingsgrens van de bedrijven en anderzijds de gevel van een woning.
De adviesafstanden hangen samen met gebiedskenmerken. De meest voorkomende categorieën met bijbehorende gewenste afstand tot milieugevoelige functies in een rustige woonwijk (rustig buitengebied) zijn weergegeven in onderstaande tabel.
Tabel 1: Minimale afstand per categorie, situatie rustige woonwijk (rustig buitengebied)
MILIEUCATE- GORIE |
MINIMALE AFSTAND (in meters) |
1 | 10 |
2 | 30 |
3.1 | 50 |
3.2 | 100 |
4.1 | 200 |
4.2 | 300 |
5.1 | 500 |
5.2 | 700 |
5.3 | 1000 |
Naast het omgevingstype rustige woonwijk (rustig buitengebied) kent de VNG-handreiking ook het omgevingstype gemengd gebied. Wanneer sprake is van omgevingstype gemengd gebied kunnen de richtafstanden tussen milieubelastende en milieugevoelige functies, voor met name het aspect geluid, met één afstandsstap verlaagd worden, zonder dat dit ten koste gaat van het woon- en leefklimaat. Het aspect geluid is veelal het maatgevende aspect. Een gemengd gebied is een gebied met een variatie aan functies; direct naast woningen komen andere functies voor zoals winkels, horeca en kleine bedrijven. Gebieden die direct langs de hoofdinfrastructuur liggen behoren ook tot het omgevingstype gemengd gebied. Gezien de aanwezige functiemenging of de ligging nabij drukke wegen kent het gemengd gebied al een hogere milieubelasting, dat rechtvaardigt het verlagen van de richtafstanden met één stap. De richtafstand van 30 meter voor een bedrijf in milieucategorie 2 kan dan bijvoorbeeld worden verkleind tot 10 meter en de richtafstand van 100 meter voor een bedrijf in milieucategorie 3.2 kan verlaagd worden tot 50 meter.
Wet milieubeheer
De VNG-publicatie is een handreiking. De standaard richtafstanden die hierin staan zijn gesteld voor een bepaald type bedrijfsactiviteiten en omvang. In de milieuvergunning zijn specifieke regels voor een specifiek bedrijf opgenomen. Hier horen ook werkelijke hinderafstanden bij.
In het kader van de Wet milieubeheer kunnen er milieuzoneringen zijn vastgelegd tussen inrichtingen en gevoelige bestemmingen (zoals woningen). Dit betreft o.a. voorschriften ten aanzien van stank, geluid en veiligheid. In het kader van de wet milieubeheer zijn inrichtingen gehouden aan voorschriften in de milieuvergunning of in een Algemene maatregel van Bestuur (AMvB).
Een bedrijf kan op grond van zijn milieuvergunning en de hiermee impliciet toegekende milieuzone ruimtelijke rechten claimen. Een vergunning kent immers niet alleen plichten toe maar ook rechten.
Bovenstaande geldt op een vergelijkbare wijze voor inrichtingen waarop een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) van toepassing is.
Situatie
Aan Dwarsweg 69a te Overberg is in de huidige situatie een camping aanwezig. Gepland is deze camping te vervangen door een park met vakantiehuisjes, nl. maximaal 95 recreatiewoningen van elk 200-300 m3. In zijn totaliteit wordt maximaal 23.750 m3 aan recreatiewoningen toegestaan.
Gebiedstype
De directe omgeving van het nieuwe woongebied is volgens de Milieudienst te typeren als een rustig buitengebied. Weliswaar ligt ten noorden van het plangebied op ca. 190 meter afstand de spoorlijn Utrecht-Rhenen, direct ten zuiden van het plangebied ligt een stiltegebied. Verder ligt in de directe omgeving van het plangebied met name landbouw-, natuur- en bosgebied.
Recreatiewoningen
Recreatiewoningen zijn op grond van de uitspraak van 23 september 2009 van de Raad van State, met kenmerk 20090079/1/M2 te beschouwen als geurgevoelig object, net als 'gewone' woningen. Ingevolge artikel 1 van de Wet geurhinder en veehouderij wordt onder een geurgevoelig object verstaan: gebouw, bestemd voor en blijkens aard, indeling en inrichting geschikt om te worden gebruikt voor menselijk wonen of menselijk verblijf en die daarvoor permanent of een daarmee vergelijkbare wijze van gebruik, wordt gebruikt.
Omgeving
De omgeving van het plangebied is aan de hand van het Geoloket en Google Maps Nederland gecontroleerd op de aanwezigheid van bedrijven.
In de omgeving van de geplande recreatiewoningen bevinden zich de volgende bedrijven:
Haarweg 5 en 7a te Overberg
Aan de Haarweg 5 en 7a zitten de bedrijven R. Pol respectievelijk H.J. van Ginkel. Het betreffen agrarische bedrijven die onder een algemene maatregel van bestuur vallen (Besluit Landbouw milieubeheer). Voor dergelijke bedrijven gelden vaste afstanden van 50 meter in het buitengebied en 100 meter in de bebouwde kom. De afstanden tot het plangebied betreffen ca. 330 meter respectievelijk ca. 520 meter. Aan de afstand wordt ruimschoots voldaan.
Haarweg 7 en 9 en Dwarsweg 54, 56, 62, 64A, 66 en 69 te Overberg
Aan de Haarweg 7 en 9 en aan de Dwarsweg 54, 56, 62, 64A, 66 en 69 zitten achtereenvolgens de volgende agrarische bedrijven: Van Roekel, A. van Den Brink, Van Dijk – van Ginkel, J. Jagtenberg, A.G. Van Ginkel, A. Uittenbogaard, G.K. Bronkhorst en J. van Ginkel. Het betreffen vergunningplichtige agrarische bedrijven, waar dieren worden gehouden waarvoor geen vaste afstand geldt maar waarvoor de aan te houden afstand tot het plangebied berekend wordt met het V-Stacks rekenprogramma.
De volgende aspecten zijn beoordeeld:
Veehouderijen
De relevante veehouderijen voor de berekening zijn Dwarsweg 52, 54, 56, 62 en 69 en haarweg 7 en 9.
Haarweg 5 en 7a en Dwarsweg 66 zijn bedrijven die vallen onder het Besluit landbouw en daarom niet relevant voor de geurberekening. Van Dwarsweg 64A is de vergunning ingetrokken. Van Dwarsweg 54/54a is de vergunning deels ingetrokken, er is nog een vergunning voor 50 zeugen, maar er wordt op dit moment geen vee gehouden. Voor Haarweg 9 is uitgegaan van de vergunning van 2007. Deze vergunning is momenteel niet in werking omdat een betrokken bouwvergunning niet is verleend. Op 2 december 2010 zal deze vergunning deels vervallen en in werking treden. Desondanks is gerekend met de vergunde situatie, inclusief het deel wat gaat vervallen.
Norm
Voor de gemeente Utrechtse Heuvelrug geldt binnen de bebouwde kom een norm van 3 ou/m3 en buiten de bebouwde kom geldt een norm van 14 ou/m3.
Het begrip 'bebouwde kom' is in de Wgv niet gedefinieerd; ook niet in de Wet ruimtelijke ordening (Wro). In de Memorie van Toelichting bij het wetsvoorstel van de Wgv is aangegeven dat de grens van de bebouwde kom 'niet wordt bepaald door de Wegenverkeerswetgeving, maar evenals in de ruimtelijke ordening door de aard van de omgeving. Binnen een bebouwde kom is de op korte afstand van elkaar gelegen bebouwing geconcentreerd tot een samenhangende structuur.' Als bebouwde kom wordt beschouwd: 'het gebied dat door aaneengesloten bebouwing overwegend een woon- en verblijffunctie heeft' en waarin (dus) veel mensen per oppervlakte-eenheid daadwerkelijk wonen of verblijven. Inmiddels is uit jurisprudentie gebleken dat als de omgeving van een bungalowpark niet het karakter van bebouwde kom heeft, het bungalowpark ook niet wordt aangemerkt als bebouwde kom (ABRvS nr. 200900791/1/M2 en ABRvS nr. 200900557/1/M2). Derhalve geldt ter plaatse van het recreatieterrein een norm van 14 ou/m3.
Belangen veehouderij
De vraag moet worden beantwoord of de belangen van de veehouderij worden geschaad door de bouw van de recreatiewoningen. Hiervoor is voor de relevante veehouderijen in de omgeving de voorgrondbelasting bepaald. De voorgrondbelasting ter plaatse van het recreatieterrein is de geurbelasting die wordt veroorzaakt door de voor het recreatieterrein dominante veehouderij(en). Hiervoor is per relevante veehouderij een berekening gemaakt met V-Stacks vergunning (zie bijlage 1) en zijn de hoekpunten van het recreatieterrein als geurgevoelige locatie ingevoerd. Er is in beginsel gerekend met de vergunde emissiepunten en niet met de randen van het bouwblok. De resultaten geven geen aanleiding om ter plaatse van de randen van het bouwblok te rekenen. Uit de resultaten van de berekeningen blijkt dat ter plaatse van het recreatieterrein ruimschoots wordt voldaan aan de norm. De belangen van de veehouderijen worden niet geschaad.
Goed woon- en leefklimaat
Of sprake is van een goed woon- en leefklimaat wordt bepaald door de voorgrondbelasting en door de achtergrondbelasting. Het recreatieterrein mag niet zijn gesitueerd binnen de geurcirkel van een individuele veehouderij (voorgrondbelasting) en niet binnen de geurcirkel van alle veehouderijen in de omgeving opgeteld (achtergrondbelasting). Uit de berekeningen van de voorgrondbelasting (bijlage 1) blijkt dat het recreatiecentrum niet is gesitueerd in de geurcirkels van de inviduele veehouderijen.
De achtergrondbelasting is de cumulatieve geurbelasting ter plaatse van het recreatieterrein veroorzaakt door alle veehouderijen in de omgeving (binnen 1 km). De achtergrondbelasting is berekend met V-Stacks gebied. De invoergegevens zijn opgenomen in bijlage 2. De resultaten van de berekening zijn in onderstaande tabel vermeld. De receptorpunten 1 t/m 4 zijn de hoekpunten van het recreatieterrein.
Cumulatieve geurbelasting op receptorpunten, zoals berekend
X-coor Y-coor Geurnorm Geurbelasting [OU/m3]
1 163670.0 448778.0 14.000 2.505
2 163789.0 448722.0 14.000 1.928
3 163924.0 449106.0 14.000 2.629
4 163845.0 449143.0 14.000 3.542
Uit deze resultaten blijkt dat de cumulatieve geurbelasting ruimschoots onder de norm zit. Hieruit kan worden geconcludeerd dat het recreatiecentrum ver buiten de geurcirkels van de cumulatieve geurbelasting ligt.
Conclusie
De belangen van veehouderijen in de omgeving van het recreatiecentrum worden niet geschaad en er is sprake van een goed woon- en leefklimaat ter plaatse van het recreatiecentrum gebaseerd op geur vanuit veehouderijen.
Dwarsweg 64 te Overberg
Aan de Dwarsweg 64 zit garagebedrijf Legemaat. Voor dit bedrijf is een melding Besluit inrichtingen voor motorvoertuigen milieubeheer ingediend. Het bedrijf valt nu onder het Activiteitenbesluit. Voor een garagebedrijf geldt een richtafstand van 30 meter. De afstand van het bedrijf tot het plangebied bedraagt ca. 125 meter. Aan de afstand wordt voldaan.
Slaperdijk 2A te Overberg
Aan de Slaperdijk 2A zit de RWZI Veenendaal. Voor de zwaarste categorie RWZI (>= 300.000 i.e.) geldt een richtafstand van 500 meter. De afstand van het bedrijf tot het plangebied bedraagt ca. 675 meter. Aan de afstand wordt voldaan.
Dijkstraat 181 te Veenendaal
Aan de Dijkstraat 181 zit het bedrijf Mondi-aal BV. Het betreft een bedrijf voor het kweken van vis- en schaaldieren. Voor een dergelijk bedrijf geldt een richtafstand van 50 meter. De afstand van het bedrijf tot het plangebied bedraagt ca. 750 meter. Aan de afstand wordt voldaan.